Ogólne > Edukacja
Københavns Sprogcenter - czy ktos zna???
jamalenka:
Hej,
bylam w ubiegly wtorek w komunie (Frederikssund) w sprawie nauki dunskiego. Chce podjac nauke w IA ale pani w komunie stwierdzila ze skontaktuje sie ze szkola jezykowa w Kopenhadze (powiedzialam ze chce isc do szkoly blizej miejsca pracy niz zamieszkania), ktora znajduje sie na Valdemarsgade... okazuje sie ze to Københavns Sprogcenter. Wyjasnilam pani ze ja chce do IA ale nie wiem czy to pomoglo. Jutro ide na test jezykowy do IA, ale nie wiem czy oplaca mi sie robic zamieszania, jesli Kbh Sprogcenter jest szkola na dobrym poziomie. No i dojezdzam tam z pracy w o wiele krotszym czasie niz do IA ;) Czy macie jakies doswiadczenia z ta placowka? Albo znacie kogos kto tam uczyl sie dunskiego??
Jomir:
Wszystko zalezy od tego czego oczekujesz.
Ja oczekiwalam nauki intensywnej, ktora zapewnila by mi opanowanie jezyka w ciagu roku. Tego ta szkola zaoferowac nie mogla.
A to uzyskalam w IA-intensive.
Generalnie - z KSC ucieklam z prawie placzem po miesiacu.
Z IA- bylam bardzo zadowolona.
Bylo to tez co prawda juz kilka lat temu.
Poza tym, tak naprawde wszystko jest bardzo subiektywne - jeden lubi gruszki, a drugi jablka ;D
jamalenka:
dzieki za odpowiedz. Ja sie szybko nudze, wiec odpowiada mi jedynie opcja intensywnej. Wiec chyba jednak warto pocisnac troche i zaczac w IA :) chociazby mialo to znaczyc godziny w pociagu. Mam nadzieje, ze nauke zamkne w 2-3 modulach, czyli max pol roku :)
Wielke dzieki Jomir,
Aga
Jomir:
W pociagu bedziesz mogla kuc zdanka na pamiec (na tym polega metoda IA-intensive).
Modulow jest 5 i trzeba zaliczyc wszystkie.
Pol roku, to jednak za bardzo ambitny plan i nawet nierealny.
Musisz liczyc minium 2 miesiace na modul, plus egzaminy, ferie itp. wychodzi minimum 11 miesiecy (jezeli nie bedziesz nic powtarzala).
Poza tym te 11 miesiecy mozesz osiagnac, jezeli bedziesz pracowala w domu po 2-3 godziny dziennie.
Moim zdaniem realnym terminem - minimum, jezeli bedziesz pracowala duzo w domu, jest Danske Prøve w grudniu przyszlego roku.
W KSC 3 lata.
jamalenka:
No wlasnie policzylam 2 miesiace na modul (5 + 6) plus dodalam 2 miesiace na zapas. Odbylam kilka rozmowow kwalifikacyjnych (nauczanie online) i zazwyczaj zapisywano mnie na modul 6, nauki nie podjelam bo nie dla mnie nauka przez internet, niestety. W pracy uzywam dunskiego min 6. godzin dziennie (mowa + pismo), reszta czasu po angielsku (z ludzmi spoza Danii). W domu rozmawiam ze swoim chlopakiem po dunsku. Mam nadzieje ze te 2 h dziennie poza tym na czysta nauke mi starcza, na wiecej nie mam czasu ze wzgledu na rodzaj i zaangazowanie w pracy.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej