poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Oczekiwanie na pozwolenie?!  (Przeczytany 10130 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Dzeken

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
Oczekiwanie na pozwolenie?!
« dnia: 16 Paź 2011, 07:17:26 »
Witam jakiś czas temu złożyłam wniosek o pozwolenie na jazdę autem na polskich blachach.Ze Skata przyszło mi pismo ze mam 90dni czekać na odpowiedz, już minęło okolo 130 dni i nadal nic mi nie przyszło.Teraz mam pytanie: Czy moge jezdzic tym autem czy nie?.obecnie jestem w Polsce na urlopie ale za kilka dni bede wracac i boje sie kontroli na granicy.Prosze piszcie co wiecie na ten temat.Pozdrawiam Edyta

Krakers

• Gość
Odp: Oczekiwanie na pozwolenie?!
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Paź 2011, 09:42:37 »
Niestety jezdzic tym autem nie moglas juz w momencie skladania wniosku o pozwolenie, bo to przeciez wniosek ... i nie ma takiego prawa, ze mozna poruszac sie autem na zagranicznych "blachach" w okresie oczekiwania na odpowiedz. Zatem obecnie tez nie mozesz nim jezdzic - jesli chodzi o zgodnosc z prawem.

Ale e-mail: kombinator88@interia.pl - w Twoim profilu jest ciekawy, na szczescie jest on tylko pozyczony ;)

Offline greg1969

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 3
  • -Otrzymane: 25
  • Reputacja: +5/-4
« Odpowiedź #2 dnia: 16 Paź 2011, 09:44:58 »
Krakers ma rację.
Trzeba reagować, pisać, pytać co się dzieje. Powinnaś otrzymać jakąś odpowiedź ze SKAT.

Offline nlmda

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #3 dnia: 16 Paź 2011, 10:25:49 »
jakieś 2 tygodnie po tym jak złożyłem pismo do skatu  otrzymałem odpowiedź że moja sprawa będzie rozpatrywana w ciągu najbliższych 3 miesięcy i moge bez problemu jeździć samochodem po danii a w razie kontroli policji mam okazać pismo ze skatu

Offline greg1969

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 3
  • -Otrzymane: 25
  • Reputacja: +5/-4
« Odpowiedź #4 dnia: 16 Paź 2011, 12:13:33 »
jakieś 2 tygodnie po tym jak złożyłem pismo do skatu  otrzymałem odpowiedź że moja sprawa będzie rozpatrywana w ciągu najbliższych 3 miesięcy i moge bez problemu jeździć samochodem po danii a w razie kontroli policji mam okazać pismo ze skatu
To ciekawe, bo ja widziałem kilka takich zawiadomień ze SKAT i nie mogłem się tam doszukać takiej odpowiedzi jak Ty piszesz ;D. Chyba coś nadinterpretowujesz. Dobra wola w czasie kontroli tych co kontrolują mogą nie wyciągać konsekwencji na zasadzie no złożył o pozwolenie - czeka na odpowiedź - jest ok.

Offline sylwusia89

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #5 dnia: 16 Paź 2011, 13:29:27 »
Greg nie masz racji...dopóki nie otrzyma się odpowiedzi odnośnie jazdy to swobodnie można się poruszać autem i w razie kontroli trzeba się okazać wnioskiem, który się złożyło bądź z tą informacją, że oczekujesz na odpowiedź. My mieliśmy tak samo, złożyliśmy wniosek a za kilka dni przyszło pismo, że czas rozpatrywania wynosi do 90 dni. Od tamtego pisma nic więcej nie otrzymaliśmy, natomiast miesiąc przed datą końca pozwolenia przysłali pismo, że mija okres pozwolenia tego i tego dnia. Pozwolenie otrzymuje się przeważnie na rok, więc się zgadza. Mój mąż wielokrotnie był kontrolowany i okazywał się tym pismem. Nie było żadnego problemu. Według mnie nie ma się co obawiać.

Offline czysio

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 7
  • -Otrzymane: 22
  • Reputacja: +3/-0
« Odpowiedź #6 dnia: 16 Paź 2011, 13:57:11 »
Tak jak pisze sylwusia89 , ja jeżdżę na takich pozwoleniach od kilku lat i z wnioskiem można jeździć jak najbardziej. Mnie te sprawy załatwia mieszkający tutaj wiele lat polak. W ubiegłym roku miałem podobną sytuację , gdzieś po 70 dniach bez odpowiedzi zadzwoniłem do niego że cały czas czekam. Następnego dnia on zadzwonił do skata a po czterech dniach przyszło pozwolenie. Pozdro

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 16 Paź 2011, 13:57:11 »

Offline Emill

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2
  • -Otrzymane: 19
  • Reputacja: +5/-3
« Odpowiedź #7 dnia: 16 Paź 2011, 14:17:04 »

Greg nie masz racji...dopóki nie otrzyma się odpowiedzi odnośnie jazdy to swobodnie można się poruszać autem i w razie kontroli trzeba się okazać wnioskiem, który się złożyło bądź z tą informacją, że oczekujesz na odpowiedź.

Możecie zacytować dokładnie fragment który mówi o tym, że w czasie oczekiwania na odpowiedź można się poruszać tym samochodem?

Krakers

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 16 Paź 2011, 14:47:15 »
Ludzie, pomyslcie troche.

Wniosek to nie pozwolenie, skoro nie mozesz poruszac sie na zagranicznych blachach w Danii to w razie kontroli co Tobie da ukazanie pisma, ktore stwierdza, ze starasz sie o pozwolenie = pozwolenia na poruszanie sie po Danii nie masz. Skoro nie masz pozwolenia to niby na jakiej podstawie sie poruszasz?

Gdyby bylo inaczej to ludzie by nie chcieli pozwolenia na jakis glupi rok, tylko by co 3 miesiace skladali wniosek o pozwolenie w nieskonczonosc  ;D

A jak to ze SKAT-em jest to chyba kazdy wie, co urzednik to inna odpowiedz.

Offline nlmda

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #9 dnia: 16 Paź 2011, 15:35:24 »
nie mam już bo wyrzuciłem   ale w każdym razie  w  skacie pominformowali mnie że od momentu otrzymania od nich pisma że sprawa jest rozpatrywana to normalnie mogę się poruszać po danii samochodem w w razie kontroli okazywać pismo ze skatu
i raczej wątpie żeby każdy mógł co 3 miesiące składać to pismo, bo jak otrzymasz odpowiedź negatywną to masz 2 tygodnie na pozbycie się samochodu z danii (tak było w moim przypadku)

Offline sylwusia89

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #10 dnia: 16 Paź 2011, 16:18:08 »
Dokładnie tak. Decyzje odmowne przychodzą bardzo szybko...moi znajomi właśnie tak mięli. Źle uzasadnili prośbę i po trzech dniach dostali odmowę, że SKAT nie widzi powódek, dla których mięli by im wydać pozwolenie. Było napisane dokładnie, bez żadnego owijania. Oczywiście, że mogli się zawsze odwołać. Znajoma polka pracująca w Skacie powiedziała, że nowicjuszy traktują trochę ulgowo, trzeba tylko podać konkretne powody, dlaczego nie można kupić duńskiego auta i dlaczego zależy nam na poruszaniu się na razie, przez okres roku polskim autem. Za tym mogą stać różne powody...wynajem mieszkania, gdzie trzeba wpłacić kaucję, opłaty przeróżne i przede wszystkim utrzymanie siebie i np. rodziny pozostającej w Polsce. Wiadomo, że żaden nowicjusz  nie ma 30 tys koron na kupno samochodu od razu, a jasne jest że nie dostanie po przepracowanym miesiącu kredytu na samochód od banku, czy handlarza. W Skacie też są ludzie a mają setki takich spraw i po prostu trochę im schodzi z odpowiedzią. Jeśli jest zgoda, to muszą to zgłosić tam gdzie trzeba, natomiast jeśli nie ma zgody, to szybko odpowiadają. Mam mnóstwo znajomych Polaków. Jedni dostali pozwolenie inni nie. W każdej sytuacji było tak jak opisałam.

Offline nlmda

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #11 dnia: 16 Paź 2011, 16:38:52 »
ja czekałem prawie 2.5 miesiąca zanim otrzymałem odpowiedź odmowną

Offline sylwusia89

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #12 dnia: 16 Paź 2011, 16:54:20 »
To to dziwne...może twoja sytuacja była specyficzna....

Krakers

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 16 Paź 2011, 17:43:17 »
raczej wątpie żeby każdy mógł co 3 miesiące składać to pismo, bo jak otrzymasz odpowiedź negatywną to masz 2 tygodnie na pozbycie się samochodu z danii (tak było w moim przypadku)

Nie siedze w przepisach, ale pewnie nie ma artykulu, ktory mowi, ze wniosek o pozwolenie mozna skladac tylko raz podczas calego pobytu w DK. A co za problem starac sie o pozwolenie na poruszanie sie ... innym autem (ktore tez byloby zarejestrowane "na siebie")? Skoro cos nie jest (teoretycznie) zabronione, to jest dozwolone. Wniosek o pozwolenie ... to nie pozwolenie. Skoro legalnie mozna jezdzic "te 2 tygodnie" po przekroczeniu granicy, by moc zarejestrowac, to przeciez by sami sobie nie strzelili dola do wlasnej bramki ... sprawiajac innym trzymiesieczna furtke.

Oczywiscie jesli ktos zna odpowiednie przepisy prawne, ktore mowia inaczej i jest je w stanie zacytowac to chetnie sie o tym dowiem. Bede zmienial samochody co 3 miesiace (zartuje, za duzo by z tym zabawy bylo) - oczywiscie zgodnie z prawem.

Offline sylwusia89

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #14 dnia: 16 Paź 2011, 18:39:45 »
Nikt tu nie mówi o okresie trzech miesięcy. Sory ale utarło Ci się coś w głowie i tego się trzymasz. Może po prostu wejdź w przepisy i wtedy dokładnie będziesz wiedział.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #14 dnia: 16 Paź 2011, 18:39:45 »

Pozwolenie a CPR

Zaczęty przez malinDział Pomoc!

Odpowiedzi: 7
Wyświetleń: 8486
Ostatnia wiadomość 24 Sie 2007, 23:17:13
wysłana przez malin
pozwolenie via mail - link

Zaczęty przez dksa90Dział Praca w Danii

Odpowiedzi: 2