poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: zwrot podatku czy dopłata  (Przeczytany 9260 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline grażyna66

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
zwrot podatku czy dopłata
« dnia: 25 Paź 2011, 14:41:35 »
Witam i proszę o pomoc

wybraliśmy firmę do rozliczenia i nie wiemy co jest grane,tak nas kołowali że nie wiemy na czym stoimy
najpierw miał być zwrot ok.8000DKK,póżniej przychodzi że mamy płacić 20000DKK,póżniej znów
dostajemy pismo że nasz dług maleje do 564 DKK i jakież nasze zdziwienie kiedy ponownie za 2 dni
 dostajemy meila od tej firmy że jednak mamy wpłacić 6.271 DKK ,przyszło drugie Arsopgorelse z dnia 10.08.2011
 i tu pisze tak   
 Resultat af arsopgorelse
 Skat til udbetaling i kwota   6.271 DKK ,niżej z tego co się zorientowałam są przyznane kwoty ulg
  jedna na 50.000 DKK,druga 7.116DKK i trzecia 1.779DKK
  Ogółem mąż zarobił 144.685.46 DKK,podatku miał pobrane  26,102.00
proszę Was o pomoc czy to jest dopłata i firma nas oszukała czy jednak musimy dopłacić

BabsSk

• Gość
Odp: zwrot podatku czy dopłata
« Odpowiedź #1 dnia: 25 Paź 2011, 15:30:41 »
 Skat til udbetaling  - to jest zwrot podatku

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #2 dnia: 25 Paź 2011, 17:32:17 »
Witam i proszę o pomoc
wybraliśmy firmę do rozliczenia i nie wiemy co jest grane,tak nas kołowali że nie wiemy na czym stoimy
najpierw miał być zwrot ok.8000DKK,póżniej przychodzi że mamy płacić 20000DKK,póżniej znów
dostajemy pismo że nasz dług maleje do 564 DKK i jakież nasze zdziwienie kiedy ponownie za 2 dni
 dostajemy meila od tej firmy że jednak mamy wpłacić 6.271 DKK ,przyszło drugie Arsopgorelse z dnia 10.08.2011
 i tu pisze tak   
 Resultat af arsopgorelse
 Skat til udbetaling i kwota   6.271 DKK ,niżej z tego co się zorientowałam są przyznane kwoty ulg
proszę Was o pomoc czy to jest dopłata i firma nas oszukała czy jednak musimy dopłacić
Jezeli Skat napisal w ostatnim rozliczeniu Skat til udbetalibg oznaczato nadplate, ktora wuyplaci mezowi. Pytanie tylko czy ulga 50.000 kr. sie nalezala (=ulga mx. na wyzywienie i zakwaterowanie), ale to juz inna sprawa. Poprzednie rozliczenia to rozliczenia ktore mialy miejsce w miedzyczasie. Na ostanim rozliczeniu jest podany numer rozliczenia np. Opgør. 3 (rozliczenie 3) i zawsze jest podana data rozliczenia.

Offline grażyna66

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #3 dnia: 26 Paź 2011, 14:33:21 »

dziękuję Wam za odpowiedż,tak też myślałam czytając to forum ale może jeszcze ktoś wie do kiedy urząd powinien przesłać nadpłatę
  jak 2 Arsopgorelse mamy z sierpnia,bo czytając dzisiaj dokumenty podpisane przez męża zauważyłam upoważnienie do przesłania
  pieniędzy na ich konto, czy może być tak że pieniądze są na ich koncie a nam powiedzieli że mamy dopłatę,czy możemy jeszcze zrobić
  ewentualnie korektę za pośrednictwem innej firmy,bo do ulg też się nie przyłożyli,chcieli od nas tylko umowy o pracę oraz certyfikaty rezydencji
  za kwaterę i wyżywienie mąż miał potrącane z pensji i jest to widoczne na odcinku wypłat a reszta ulg,całkowita porażka w wyborze firmy i ich 
  niekompetencji  ale żeby pomylić zwrot z dopłatą to już przesada     

[Posted on: 26 Paź 2011, 14:28:57]

Witam i proszę o pomoc

i tu pisze tak   
 Resultat af arsopgorelse
proszę Was o pomoc czy to jest nadpłata i firma nas oszukała czy jednak musimy dopłacić

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #4 dnia: 26 Paź 2011, 15:38:10 »
Grazyna66: najwiekszy blad jaki mozna bylo popelnic dajac upowaznienie firmie na otrzymanie ewentualnej nadplaty podatkowej meza. Od lat zajmuje sie sprawami finansowymi, ale dopabuse od kilku lat zwrocilem uwage, ze taka procedure wprowadzily niektore firmy "polskiego pochodzenia". Upowaznienie zostalo dane i jego wycofania nie ma juz znaczenia. Pieniadze zostaly wyplacone firmie rozliczeniowej. Teraz ma Pani maz orzech do zgryzienia. Jak odzyskac kwote od firmy. Oczywiscie moge sie mylic i firma uczciwie odliczy sobie swoja naleznosc za usluge, a reszte przesle mezowi. Normalnie kontrakt zatrudnienia i dodatkowe informacje potrzebne do ustalenia ulg sa wystarczajace. Reszta koniecznych info znajduje sie w teczce podatkowej podatnika. Z mojego doswiadczenia i znajomosci wielu firm, wiem, ze zadna szanujaca sie firma nie prosi o upowaznienie na przelanie ewentualnej nadplaty podatkowej na swoje konto.   

Offline grażyna66

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #5 dnia: 27 Paź 2011, 12:12:01 »
  Witam Was i jeszcze raz dziękuję za odpowiedzi.Faktycznie nie wygląda to dobrze ale nie chcę od razu podejrzewać najgorszego,może pomyłka?
  Może ktoś z Was potrafi przetłumaczyć bo przeglądając arsopgorelse ,znalazłam informacje o sposobie wypłaty a pisze tak

,,Vi har beregnet din overskydende skat ud fra,at du har betalt de rater ,der er forfaldet til og med 1.9.2011.Det betyder ,at du ikke skal betale
  de indbetalingskort,du tidligere har modtaget med en forfaldsdato efter dennae dato.

a poda skat til udbetling pisze tak

,,Vi udbetaler de penge ,du skal have i skat\AM-bidrag,sa snart vi har undersogt,om du har betalt akat\AM-bidrag fra tidligere arsopgorelser

a może podpowiecie mi jak to sprawdzić na stronie skata,czy zostały wypłacone pieniądze i gdzie,trochę obeznałam się już z tymi pojęciami
i może potrafiła bym to zrobić sama

pozdrawiam  Was  i dziękuję

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #6 dnia: 27 Paź 2011, 13:04:31 »
Wszystko jest zrozumiale. skat zaklada, ze wyliczony dlug podatkowy w poprzednim rozliczeniu zostal wplacony, co podatnicy nie zawsze robisa, dokonujac kolejnych poprawek. Na przyklad jezeli skat wyliczyl 10.000 dlugu podatkowego, ktory mial byc wplacony do pewnej daty, a kolejne poprwki wprowadzone przez podatnika zmienily ten dlug na przyklad ma 1.000 kr. albo nawet nanadplate podatkowa, to w Skat zaklada, ze te 10.000 kr. dlugu zostalo wplacone i na tej podstawie wylicza roznice o ktora pomniejsze twoj dlug lub wyplaca nadplate. W takiej sytuacji masz wyliczony przez Skat duzy zwrot nadplaty. Ale oczywiscie jezeli kwota 10.000 nie zostala wplacona co najczesciej ma miejsce), to zmienia to sytuacje "wyliczeniowa". Wszystko to mozna zobaczyc sledzac kazde kolejne rozliczenie, ponumerowane (Opgørnr. = numer rozliczenia) i wedlug daty rozliczen. 

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 27 Paź 2011, 13:04:31 »

Offline grażyna66

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #7 dnia: 27 Paź 2011, 14:33:28 »
Faktycznie dokładnie tak było w męża przypadku jak Pan pisze ,najpierw duża dopłata której nie wpłaciliśmy a póżniej po wprowadzeniu ulg
jest zmiana sytuacji wyliczeniowej i to jest w tym Arsopgorelse 2 z datą sierpniową i tu ta kwota do wypłaty i te wpisy które napisałam w poprzednim wątku .To wtedy też firma rozliczająca powiedziała nam że jest dopłata zamiast zwrotu.
Nie wiem czy czekać jeszcze na kolejne rozliczenie czy już interweniować w rozliczającej męża firmie,z góry dziękuję za odpowiedż

varszafiak

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 27 Paź 2011, 16:57:09 »
Grazynka66 korekte mozna robic wielokrotnie system to zatwierdza , ale jezeli kazda nastepna korekta to wieksza wyplata ze skata kontrola jest prawie pewna. Tak ze trzymaj wszystkie rachunki.

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #9 dnia: 27 Paź 2011, 17:20:39 »
Wstepna kontrola elektroniczna, to zastosowanie "pomiaru" procentowych odchylen miedzy rozliczeniem z roku poprzedniego a aktualnym rokiem podatkowym lub w stosunku do zadeklarowanej zaliczkowo deklaracji podatkowej. Inne elementy kontroli elektronicznej, to np. sprawdzanie ilosci dokonywanych wersji zmiany rozliczenia (tak jak napisal varszafiak). Odnosnie ulgi na wyzywienie i zakwaterowanie zwraca sie uwage na wniesione kwoty w maks. wysokosci ulgi w stosunku do ilosci dni obowiazku podatkowego w Danii. Na tej podstawie latwo przeprowadzic szczegolowa kontrole, juz nie elektroniczna, ocenic czy np. ulgi sa zgodne z obowiazkiem podatkowym i innymi danymi  jakie zarejestrowane sa w SKAT. Oczywiscie dane jakie posiada SKAT nie zawsze sa aktualne, ale na ich podstawie SKAT sporzadza swoja propozycje zmiany rozliczenia poprawionego przez podatnika i wysyla pismo w ktorym podaje podstwe swojej propozycji zmiany, proszac rownoczesnie o wyjasnienie i przedlozenie dokumentacji uzasadniajacej dokonania przez podatnika swoich poprawek. 

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #9 dnia: 27 Paź 2011, 17:20:39 »

zwolnienie z pracy - czy musi podać powód

Zaczęty przez zosiaxDział Pomoc!

Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 26871
Ostatnia wiadomość 17 Lip 2008, 16:33:25
wysłana przez zosiax
Mieszkanie spoldzielcze czy wlasnosciowe

Zaczęty przez ukaDział Hydepark

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 18084
Ostatnia wiadomość 21 Lip 2009, 18:23:16
wysłana przez uka
Czy przeglady techniczne aut sa obowiazkowe w Danii ?

Zaczęty przez KierowcaDział Hydepark

Wyświetleń: 39898
Ostatnia wiadomość 27 Paź 2009, 22:39:26
wysłana przez Manior
rejestrować żone czy nie? - podatek, kwota zwolniona,

Zaczęty przez piotrekszDział Podatki

Wyświetleń: 19168
Ostatnia wiadomość 12 Paź 2008, 13:59:51
wysłana przez Klingon
czy Duńczycy płacą na czas?