poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Zmiana poziomu z DU2 na DU3  (Przeczytany 9309 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kinga514

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
Zmiana poziomu z DU2 na DU3
« dnia: 29 Paź 2011, 11:49:05 »
Witam, od września uczę się duńskiego w Københavns Sprogcenter, za 2 tygodnie mam egzamin z pierwszego modułu i po nim chciałabym zmienić poziom z DU2 na DU3, ponieważ uważam że poziom na którym jestem to marnowanie mojego czasu (oczywiście wiem że to same podstawy i każdemu się może tak wydawać).
Zależy mi na tym, żeby szybko i dobrze się nauczyć dlatego poświęcam na to dużo dużo czasu i szczerze uważam że powinnam być przynajmniej o moduł wyżej.

Chodzi o to, że gdy pytałam o zmianę poziomu albo modułu w biurze mojej szkoły, powiedzieli mi że rozmowa z konsultantem który przydziela do danego poziomu jest tylko raz i nie można teraz już tego zmienić. Rozmowę miałam ponad 1,5 roku temu a wtedy nie znałam nawet dobrze angielskiego, poza tym nic nie wiedziałam na temat tego że po ponad 12 latach nauki powinnam być na DU3. Nie myślałam też o tym, że kiedyś będę chciała skończyć studia w Danii.
Poza tym za 1,5 roku kończy mi się termin darmowej nauki a w takim tempie jak teraz nie wiem czy nawet do 4 modułu dojdę.

Nie wiem co w takiej sytuacji zrobić, czy próbować zaraz po teście przenieść się do innej szkoły, czy może poprosić o pomoc moje związki?
I czy po skończonym pierwszym module DU2 mogę iść na moduł 2 na DU2, czy muszę przerabiać jeszcze raz wszystko od początku?

Z góry dziękuje za odpowiedz

Offline kitty

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 11
Odp: Zmiana poziomu z DU2 na DU3
« Odpowiedź #1 dnia: 29 Paź 2011, 12:01:46 »
witaj. :)
ja jestem w odwrotnej sytuacji. jestem na DU3 i tutaj nauka idzie baaardzo wolno. tez mam malo czasu na darmowa nauke, wiec kobietka z biura zaproponowala mi zmiane wlasnie na DU2, poniewaz modul 2 na DU3 to modul 3 na DU2 i na tym nizszym levelu jestem w stanie zrobic wiecej modulow niz na wyzszym. poza tym DU3 jest dla tych, ktorzy wiaza nadzieje z DK, chca tu studiowac albo ubiegac sie o obywatelstwo (nie jestem pewna, czy dobrze to zrozumialam). a DU2 dla tych, ktorzy chca pracowac i porozumiewac sie po dunsku.
jesli jednak chcesz zmienic, to powinnas isc do kogos z biura w szkole i oni pomoga Ci to zalatwic. po zaliczeniu modulu 1 i po pozytywnej opinii, idziesz na modul 2, ale na innym levelu. nie wiem, czy to zalezy od szkoly, czy nie, ale nam nauczycielka powiedziala, ze latwiej przeniesc sie z DU3 na DU2 niz na odwrot...
ale o to musisz popytac w swojej szkole. :)

Offline EVA77

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 1
  • Reputacja: +2/-3
« Odpowiedź #2 dnia: 29 Paź 2011, 12:26:48 »
Kitty przede wszystkim to zalezy od Ciebie w jakim tempie skonczysz szkole. Jesli nauczyciel widzi ze radzisz sobie dobrze i jestes gotowa na egzamin moze go przyspieszyc. Ja zrobilam 5 modulow na DU3 przez poltora roku kiedy moje kolezanki na DU2 ktore zaczynaly ze mna nadal sie ucza. Na DU3 nauka idzie w szybszym tempie. Poziom zawsze mozna zmienic bynajmniej jest tak w Odense.

Offline kitty

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 11
« Odpowiedź #3 dnia: 29 Paź 2011, 12:35:44 »
ja chce skonczyc jak najwiecej modulow, bo mam niecaly rok darmowej nauki. :/
mi z kolei nauczycielka powiedziala, ze na DU2 zrobie wiecej i jestem w stanie skonczyc cala szkole. ;) w co watpie. :D ale ja chce po prostu mowic na tyle, zeby znalezc jakakolwiek prace. nie mam wiekszych ambicji. :P

Offline Emill

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2
  • -Otrzymane: 19
  • Reputacja: +5/-3
« Odpowiedź #4 dnia: 29 Paź 2011, 18:25:10 »

Nie wiem co w takiej sytuacji zrobić, czy próbować zaraz po teście przenieść się do innej szkoły, czy może poprosić o pomoc moje związki?
I czy po skończonym pierwszym module DU2 mogę iść na moduł 2 na DU2, czy muszę przerabiać jeszcze raz wszystko od początku?

Z góry dziękuje za odpowiedz

Jeśli zależy ci na szybkości to radziłbym ci zostać na DU2 - jeśli naprawdę się postarasz to nie powinno być problemu ze zrobieniem pierwszych czterech modułów w 6-7 miesięcy.
DU3 w półtora roku też jest osiągalne ale będzie wymagało od ciebie trochę więcej pracy.
Spróbuj porozmawiać z "vejlederem" że zdecydowałaś się na DU3, masz odpowiednie wykształcenie i chęć do nauki. Jak będą ci wstawiać gadki że "spotkanie jest tylko raz i nic nie da się zrobić" powiedz im że w takim razie jesteś zmuszona ich opuścić i znaleźć inną szkołę, bo to akurat jest bzdura. Jeśli zdecydujesz się zmienić szkołę to nie czekaj na żadne testy (i nie daj się namówić szkole na czekanie) tylko od razu się przepisuj. Zdany moduł 1 na DU2 nie daje ci nic na DU3, a będziesz 2 tygodnie do przodu.

Mam nadzieję że w miarę zrozumiale się wyraziłem ;)

Z tego co wiem to na DU3 kładzie się spory nacisk na pisanie wypracowań esejów itp. rzeczy które niekoniecznie są potrzebne w życiu codziennym, tak że DU2 wcale nie musi być gorszym rozwiązaniem.

Tak naprawdę wszystko zależy od ciebie i w mniejszym stopniu nauczycieli na których trafisz.

Offline daniaa

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 10
  • -Otrzymane: 29
  • Reputacja: +14/-2
« Odpowiedź #5 dnia: 29 Paź 2011, 21:47:51 »
ja chce skonczyc jak najwiecej modulow, bo mam niecaly rok darmowej nauki. :/ ...

A to sie zdedyduj, czy chcesz skonczyc jak najwiecej modulow, czy jak najwiecej nauczyc sie ?  :P Bo takim "punktowaniem" to mozna skonczyc cala szkole w rok :D

Offline Bluszcz

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 8
« Odpowiedź #6 dnia: 30 Paź 2011, 00:31:22 »
Ja byłam na DU2 od poczatku do modulu 4 i wtedy zdecydowalam sie na zmiane na DU3. Nauczycielka od poczatku mi mowila, ze powinnam isc na DU3, ale ja sie wykrecalam tym, ze nie mam za wiele czasu, zeby siedziec w domu nad ksiazkami. Ale DU2 to byla porazka jak dla mnie, marnowanie czasu. Caly czas pisalismy tylko "krotkie historie" albo rozmawialismy w grupach. Prawie wcale nie bylo gramatyki. Totalna nuda. Zmienilam poziom i jestem z tego zadowolona. Teraz jestem na module 5 i w maju zdaje koncowy egzamin. Troche musze teraz nadrobic przez to, ze tak pozno sie zdecydowalam na zmiane.
Polecam DU3. A jesli masz malo czasu to zawsze mozna w jobcenter poprosic o przedluzenie darmowej nauki. Moga sie zgodzic.. choc nie musza, ale zawsze jest szansa.
Pozdrawiam

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 30 Paź 2011, 00:31:22 »

MalaCzarna

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 30 Paź 2011, 02:14:32 »
Kinga pomiędzy DU2 a DU3 jest taka różnica jak pomiędzy szkołą zawodową a szkołą średnią.
Po szkole zawodwej dostaniesz pracę sprzątaczki a po szkole średniej możesz sięgać po lepsze zawody.

Na DU2 nie nauczysz się mówić ani pisać ,a i koledzy niezbyt ambitni /spoczywają najchętniej na laurach chwaląc się przy tym, przed nowymi przybyłymi do Danii swoim duńskim językiem (chociaż nie wszystkich to dotyczy).

Na DU3 nauczysz się wszelkich podstaw gramatyki,pisania ,czytania a i twoi koledzy będą cię pobudzać do postępów.
Jeśli będziesz chciała kontynuować naukę języka np.VUC /9-10klasa ,tam naprawdę trzeba się spręzać.Wówczas zrozumiesz że DU3 było najlepszym rozwiązaniem.

Znajość gramatyki baaardzo pomaga aby budować praiwdlowy szyk zdania a co za tym idzie prawidlowo mówić , pisać i móc sięgać po zawody z wyższej półki.

Wybór należy do ciebie! :D       

Offline iko22

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 3
« Odpowiedź #8 dnia: 10 Lis 2011, 13:14:50 »
W sprogcenter w Horsens byly przypadki, ze uczniowie zmieniali poziom z DU2 a DU3 ale na wyzszych poziomach (modulach). Oczywiscie ocenia to rowniez nauczyciel z ktorym masz zajecia. Nie jest prawda, ze rozmowa jest tylko raz. Jesli uznaja, ze Twoj poziom znajomosci jezyka jest mierny to beda Ci odradzac. Gdy przenosisz sie z 2 na 3 to zawsze o poziom (modul) nizej. Wiec jesli chcesz sie przeniesc po pierwszym zdanym module jest to zbyt wczesnie, bo trojkowicze na pierwszym module przyswajaja wiadomosci z dwoch modulow z DU2. Wiec musisz poczekac. Inna sytuacja jest gdy odstajesz od grupy bo np. znasz juz jezyk i Twoja obecnosc wsrod uczniow nie ma sensu a Ty marnujesz swoj czas. Wtedy dolaczaja Cie do grupy na wyzszym poziomie czesto wlasnie na DU3.
Czegos tu nie rozumiem... piszesz, ze we wrzesniu zaczelas szkole i za dwa tygodnie masz egzamin... to dlaczego pozniej piszesz, ze zostalo Ci 1,5 roku darmowego kursu?? Kazdy ma na to 3 lata. I jak to jest, ze 1,5 roku temu odbylas rozmowe kwalifikacyjna a dopabuse teraz uczysz sie na pierwszym module? Czy przerwalas szkole wczesniej a teraz rozpoczelas ponownie?
Konkludujac DU3 jest BEZ POROWNANIA NA WYZSZYM POZIOMIE w stosunku do DU2. To co tu wszyscy inni pisza to tylko doswiadczenia wlasne a nie zalozenia szkoly jezykowej. Dlaczego? Bo to wszystko zalezy na jakiego nauczyciela trafisz. Ja trafilam na roznych... ambitnych, energicznych i takich co maja wszystko w nosie i tylko patrza na zegarek z nadzieja, ze przyspiesza ruch wskazowek. Jesli znasz jezyk" jako tako" proponuje Ci znalezc osobe, ktora bedzie uczyla Cie dunskiego. Mozesz to zrobic np. za posrednictwem szkoly lub dunskiego czerwonego krzyza. Sa to "dobrowolnicy" , czesto emeryci, ktorzy chetnie spotykaja sie nawet w domu i rozmawiaja z Toba. To duzo daje, bo jest to zwykly jezyk a nie wymuskany szkolny. Ja ukonczylam szkole jezykowa, na ostatecznych egzaminach mialam 10 i 12 czyli ekstra dobrze i moja droga niestety nie moge sie pochwalic super znajomoscia jezyka. Szkola bez wzgledu na poziom daje TYLKO podstawy. Reszta zalezy od Ciebie. Obowiazkowo musisz byc w dunskim srodowisku, rozmawiac i poszerzac znajomosc jezyka. A wiec szukaj danske frivillige, ktorzy pomoga Ci odnalezc sie w tym jakze cudownym;) jezyku. Pozdrawiam

Offline duda

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #9 dnia: 14 Gru 2011, 10:14:49 »
A z ta darmowa nauka jest tak ze mi dawn minely 3 lata  a dalej sie ucze jestem na module 5 a 3 miesiace temu skonczyly mi sie 3 lata darmowe wiec wydaje mi sie ze wszystko zalezy od szkoly i od tego czy chodzisz na rano czy na popoludnie..
pozdrawiam

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #9 dnia: 14 Gru 2011, 10:14:49 »

Zmiana nazwiska

Zaczęty przez aarhusianerDział Pomoc!

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 5390
Ostatnia wiadomość 08 Lis 2014, 14:49:46
wysłana przez zpatentem
zmiana pracodawcy

Zaczęty przez sob123Dział Praca w Danii

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 6626
Ostatnia wiadomość 22 Lis 2012, 21:15:05
wysłana przez sob123
zmiana zółtej karty

Zaczęty przez kingamagdaDział Pomoc!

Odpowiedzi: 8
Wyświetleń: 11685
Ostatnia wiadomość 13 Lut 2013, 16:01:20
wysłana przez 1941
Zmiana Opholdu

Zaczęty przez adamosDział Dania i o Danii

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 8049
Ostatnia wiadomość 02 Sty 2014, 15:06:45
wysłana przez Jomir
Zmiana cen biletów na autobusy miejskie.

Zaczęty przez 123123Dział Århus, Aalborg ...

Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 9174
Ostatnia wiadomość 02 Sie 2009, 23:42:29
wysłana przez rey2000