poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Odmowa zakupu  (Przeczytany 5087 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Jarko62

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
Odmowa zakupu
« dnia: 29 Paź 2011, 14:07:32 »
Witam wszystkich , w dniu dzisiejszym poszedłem wraz z kolegą do sklepu XL i chcieliśmy zakupić baterię kuchenną.Jakie było nasze zdziwienie,gdy nakazano nam rozpiąć kurtki i opróżnić kieszenie. Z początku nie mogliśmy zrozumieć o co w ogóle się rozchodzi,gdy to do nas dotarło kazaliśmy im dzwonić po policję.Jednak nie chcieli zadzwonić tylko wyproszono nas ze sklepu i nie mogliśmy nawet kupić.Nadmieniam,iż wielokrotnie kupowaliśmy w tym sklepie i nigdy się to nie zdarzyło,a tym razem .........Zastanawiam się co dalej z tym zrobić,czy dać spokój,czy jednak gdzieś to zgłosić. Przecież nic nigdy nie ukradłem,ani z takim zamiarem tam nie poszliśmy.Zresztą mają tam monitoring ,więc mogą wszystko dokładnie sprawdzić.Dziwi mnie tylko dlaczego nie chciano wezwać policji ,a tylko "proszono" nas o wyjście.Jeżeli to zajście zgłosić to gdzie się z tym udać? ??? Pozdrawiam.

Offline madzialenasz

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 3
  • -Otrzymane: 2
  • Reputacja: +1/-0
Odp: Odmowa zakupu
« Odpowiedź #1 dnia: 29 Paź 2011, 18:35:16 »
Hej
Nie wiem czy policja w tym wypadu pomoze, raczej nie, bo do zadnego wykroczenia nie doszlo.... Idz do sklepu i porozmawiaj z kabusewnikiem.... Hmmm, przydalby sie ktos ze zwiazkow od praw konsumenta.... Znasz jakiegos dunczyka co by Ci pomogl? Napewno cos mozna z tym zrobic. Zapytam jutro meza co mozna  wtakiej sytuacji.... Ale rozumiem ze jestes na maxa wku.... Nie wiem co bym zrobila gdyby ktos mnie tak potraktowal, chyba by mi para uszami wychodzila
Nie chowaj nienawiści po wieczne czasy, ty, który sam nie jesteś wieczny.

Offline lukashero

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 19
  • -Otrzymane: 43
  • Reputacja: +25/-24
« Odpowiedź #2 dnia: 29 Paź 2011, 19:21:48 »
mnie tak tez kiedys potraktowano...ale w polsce.moze dlatego ze mialem 18 lat,bylem ogolony na lyso i mialem kaptur na glowie(bo zimno bylo) ;D
Nie dyskutuj z idiota, najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem.

Offline Jarko62

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #3 dnia: 29 Paź 2011, 20:28:29 »
Dziękuję Madzia. Mnie po prostu nosi aż wyć się chce ,że w niby cywilizowanym świecie ,a taki rasizm panuje. Pozdrawiam.

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 242
  • Reputacja: +16/-12
« Odpowiedź #4 dnia: 29 Paź 2011, 20:46:16 »
A komu ten "rasizm" zawdzieczamy ?

Jeszcze nie widzialam/slyszalam/czytalam zeby tak czesto it w ten sposób traktowano mówiacych po niemiecku, wlosku czy francusku...A bardzo czesto wlasnie ludzi ze slowianskim jezykiem?

Kto nam taka opinie urobil i ciagle urabia ? Krasnoludki?  ;D Czy tez nasi kochani "rodacy"?
...na nasze oddalenie, na naszą nieobecność i rozmów obojętność listek, iskierkę, cień jak kotwicę wbij w nasze serca.... Leszek Aleksander Moczulski

Offline kotek408

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #5 dnia: 29 Paź 2011, 21:14:01 »
Tak tak moja piekna zgadzam sie ,nie krasnale. Tylko nie mozna pakowac wszystkich do jednego wora. Niech eliminuja bande lobuzow zlodzieji ale daja zyc w spokoju uczciwym.

inna

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 29 Paź 2011, 21:45:09 »
Szok & masakra. Ja bym wezwala policje. Oni nie mieli podstaw ani nakazu aby was przeszukiwac.

A wszyskim proponuje przejsc sie do sklepu -STARK. Kiedys wychadzac z niego podszedl gosc i poprosil mnie abym mu pokazala swoj paragon i towary ktore kupilam. Pytam sie z jakiego powodu - on twierdzi ze duzo polakow (nie wiedzac o tym ze ja jestem tez z Polski) kradnie...... nie chcem opisaywac co sie pozniej wydarzylo..... ::)

Do dnia dzisiejszego szkoda mi tego zajeb.... dunola  :P

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 29 Paź 2011, 21:45:09 »

Offline daniaa

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 10
  • -Otrzymane: 29
  • Reputacja: +14/-2
« Odpowiedź #7 dnia: 29 Paź 2011, 22:02:49 »
Dziękuję Madzia. Mnie po prostu nosi aż wyć się chce ,że w niby cywilizowanym świecie ,a taki rasizm panuje.
A pisza w gazetach, ze taki otwarty narod  :D
Pewnie w tym sklepie mieli juz do czynienia wczesniej z osobnikami ze "wschodniej Europy" (jak to okreslaja) i dlatego nie chca juz takich klientow, mimo tego ze to Wy byliscie OK. Ale uprzedzenie juz pozostaje.

Offline vordingborg

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 77
  • -Otrzymane: 550
  • Reputacja: +58/-30
« Odpowiedź #8 dnia: 29 Paź 2011, 22:24:58 »
Pewnie sami już nieraz spotkaliście się z wałami przy kasie , w naszym lidIu  notorycznie nabijają produkty podwójnie  to zwyczajnie stało się nudne,ostatnio w Kviku  przez kilka tygodni była promocja na bacardi w sklepie 99 a przy kasie 140   reklamacje uznawali a w ramach przeprosin dawali paczkę żelków  :D  zwykły kant sam dostałem kilka takich paczek ale ceny przy kasie nie zmienili.   Jarko powinieneś zażądać rozmowy z szefem tego kiosku i zwyczajnie go opr... żeby miał co przekazać pajacom  bo to on odpowiada za ten burdel

Offline cwsm111

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 23
  • -Otrzymane: 78
  • Reputacja: +59/-5
« Odpowiedź #9 dnia: 29 Paź 2011, 22:46:54 »
Sytuacja z przed kilku miesięcy , moi znajomi muszą wypozyczyć przyczepę, pierwsza stacja z olbrzymim wyborem -duński dokument ze zdjęciem , zółta karta i Polski paszport nie zadowala , nie wypożyczają ponieważ na Polskie i Litewskie żółte karty przyczepy które były wypożyczane nie wracały , druga -z wielkim męczenie wypożyczona ale pod warunkiem takim że po wyznaczonym terminem na zwrot obsługa stacji dzwoni na Policje i zgłasza kradzież , zaznaczam że kilka lat temu sam osobiście wypożyczałem na obu tych stacjach przyczepy i nie było żadnego problemu.

Potem się dziwimy że rząd wprowadza kontrole na granicach.

Kilka lat temu nie było napisów w języku polskim -Obiekt monitorowany nie kradnij.W lokalnym sklepie na osiedlu gdzie mieszka sporo rodaków nie ma  już wystawionych owoców i warzyw przed sklep.

98 procent Polaków to katolicy -podobno. I prosze o nie wyjeżdżanie z tekstem że to czarne owce itd , bo to staje się nudne.

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #10 dnia: 30 Paź 2011, 00:28:18 »
Od strony prawnej nie wiele mozna zdzialac. Wlasciciel sklepu, czy innego biznesu moze sobie nie zyczyc wejscia osoby do jego sklepu. Oczywiscie normalnie to sie nie zdarza, ale ma prawo. Mozna zwrocic sie do organizacji konsumentow lub do mediow. Skonczy sie na gadaniu na krytyce takiego postepowania i to wszystko. Nie jestem pewny, czy po kilku faktach kradziezy dokonanych przez obcokrajowcow (watpie czy byliby to anglicy, niemcy czy norwegowie) nie postapilbym tak samo. Alternatywa chodzic za nimi po sklepie i obserwowac. Szkoda czasu - lepiej grzecznie wyprosic i niech sie rozglosi fama, ze tam nas nie wpuszczaja, a o to chyba chodzilo. Nie ma to nic wspolnego z rasizmem.   

[Posted on: 30 Paź 2011, 00:12:59]

Sytuacja z przed kilku miesięcy , moi znajomi muszą wypozyczyć przyczepę, pierwsza stacja z olbrzymim wyborem -duński dokument ze zdjęciem , zółta karta i Polski paszport nie zadowala , nie wypożyczają ponieważ na Polskie i Litewskie żółte karty przyczepy które były wypożyczane nie wracały , druga -z wielkim męczenie wypożyczona ale pod warunkiem takim że po wyznaczonym terminem na zwrot obsługa stacji dzwoni na Policje i zgłasza kradzież , zaznaczam że kilka lat temu sam osobiście wypożyczałem na obu tych stacjach przyczepy i nie było żadnego problemu.
Potem się dziwimy że rząd wprowadza kontrole na granicach.
Kilka lat temu nie było napisów w języku polskim -Obiekt monitorowany nie kradnij.W lokalnym sklepie na osiedlu gdzie mieszka sporo rodaków nie ma  już wystawionych owoców i warzyw przed sklep.
98 procent Polaków to katolicy -podobno. I prosze o nie wyjeżdżanie z tekstem że to czarne owce itd , bo to staje się nudne.
Bywa roznie. Przed miesiacem pojechalem wypozyczyc przyczepke i zageszczarke do prywatnej firmy. Zapytal na jak dlugo. Odpowiedzialem ze na 1 dzien. Odpowiedzial: stoja w hali. Podalem mu nazwisko i numer telefonu, wbil w komputer. Zapytalem czy ma zaplacic teraz. Nie, odpowiedzial. Rozliczymy sie przy zwrocie - moze bedziesz potrzebowal jeszcza dodatkow na drugi dzien, ale prosze zadzwon jezeli zatrzymasz na dluzej. Znajomy (polak) ktory byl ze mna nie mogl tego zrozumiec. Na drugi dzien oddalem, ale wlasciciela nie bylo wdomu. Postawilismy przed domem, zageszczarka na przyczepce. Wyslalem sms, ze przyjade sie rozliczyc na drugi dzien.  Tak tez bywa.

Offline kotek408

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #11 dnia: 30 Paź 2011, 01:29:20 »
Roga ja bylem w tym sklepie z kolega. Niby nie dziwie sie ze bronia swojego dobra przed zlodziejami ale wiesz jakie to przykre i ponizajace. Ni byles zapewne w takiej sytuacji. To boli bardziej bo od kilku lat chodzimy do tego sklepu a tu nagle taki kubel zimnej wody na glowe.Milego wieczoru.

Offline jamjurand

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 7
  • Reputacja: +4/-1
« Odpowiedź #12 dnia: 30 Paź 2011, 01:51:44 »
Moze byli uczuleni na polska mowe, moze tez wielokrotnie zlapali jakichs tam polskich zlodzieji. Jezeli nie zostaliscie przeproszeni, powinniscie zlozyc skarge kontaktujac sie z siedziba glowna XL. Jak byscie stanowczo nie pozwolili na obmacywanki, to policja by prawdopodobnie, kiedys tam przyjechala, wartownicy mieli by wtedy problem, aczkolwiek dosc maly (wiedza jak sie tlumaczyc), protokol bylby spisany i moglibyscie zazadac prawdopodobnie odszkodowania od XL.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #12 dnia: 30 Paź 2011, 01:51:44 »

ABC zakupu samochodu w Danii

Zaczęty przez ukaDział Hydepark

Odpowiedzi: 27
Wyświetleń: 53474
Ostatnia wiadomość 29 Paź 2009, 17:23:04
wysłana przez greg1969
Kilka informacji dotyczacych zakupu domu / mieszkania w Danii

Zaczęty przez SvariaDział Hydepark

Odpowiedzi: 73