poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Problem: kupujący nie zarejestrował auta.  (Przeczytany 11595 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline RedRover610

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
Problem: kupujący nie zarejestrował auta.
« dnia: 31 Paź 2011, 21:14:09 »
Proszę o pomoc.
W lipcu tego roku  sprzedałem w Danii samochód na duńskich tablicach.
Samochód miał wszystko opłacone, ważny przegląd, spisana została odręcznie umowa kupna-sprzedaży.
Wszystko powinno być ok, a jednak...
Właśnie otrzymałem do zapłacenia rachunek za vægtafgift.
Wygląda na to, że nowy właściciel wciąż (4 miesiące) nie zarejestrował na siebie samochodu i korzysta z mojej polisy jak i reszty dokumentów.
Jak i gdzie mam udowodnić, że sprzedałem a nie na przykład pożyczyłem samochód?
Moim błędem było to, że nie wymówiłem polisy ubezpieczenia, mam ją do lutego przyszłego roku.
Liczyłem na to, że kupujący zarejestruje auto w przeciągu 3 tygodni, tak jak stanowią przepisy.
Przeraża mnie wizja, że ktoś posługuje się moim dowodem rejestracyjnym i polisą de facto jeżdżąc na moje konto.

Bardzo proszę o pomoc.

fiskeren30

• Gość
Odp: Problem: kupujący nie zarejestrował auta.
« Odpowiedź #1 dnia: 31 Paź 2011, 21:24:42 »
Ja swój samochód kupowałem ponad dwa lata temu i rejestrowałem sam, ale ostatnio kilku znajomych kupowało i za każdym razem sprzedający załatwiał wszystkie formalności, oni tylko wybierali towarzystwo ubezpieczeniowe i czekali na list z dowodem rejestracyjnym....może nie dogadaliście się i ten Twój kupiec nadal czeka na załatwienie tego przez Ciebie...

Offline RedRover610

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #2 dnia: 31 Paź 2011, 21:55:48 »
Ten co kupował nie potrzebował nawet spisywać umowy, inicjatywa była z mojej strony.
Wyglądało to tak jak gdyby sam chciał wszystko załatwić, powiedział, że jego dane i tak nie będa mi do niczego potrzebne.
Wszystko ma plusy i minusy, bo patrząc z mojej strony to chyba będąc złośliwym mógłbym teraz zgłosić kradzież samochodu, niech się później tłumaczy dlaczego tyle czasu go nie zarejestrował i niech udowodni, że zapłacił mi pieniądze.

Offline nadin

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #3 dnia: 31 Paź 2011, 22:44:23 »
Czesc miałam podobną sytuacje  rok temu sprzedałam samochód ,spisałam umowę ...samochód miał być przerejestrowany w ciągu 3 tyg ja zaraz po sprzedaży zgłosiłam sprzedaż w ubezpieczalni i skacie...po 2 miesiącach od sprzedaży przyszło pismo ze skat o zapłatę rocznego podatku na zbyty samochód i tu właśnie uratowała mnie spisana umowa, pan w  skacie obejrzał ,skopiował umowę z danymi nowych właścicieli wystawił mi dokument i powiedział że sprawę przekaże skatowi  w odpowiednim mieście... dodam jeszcze że ja  w ciągu tygodnia od zgłoszenia sprzedaży dostałam zwrot nadwyżki ubezpieczenia i podatku...

Krakers

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 01 Lis 2011, 06:22:45 »
nadin - a w jaki sposob to zglosilas? - bo jesli tylko telefonicznie to ogromnym zaufaniem daza swoich klientow. A jak mogli zwrocic (zakonczyc umowe) jak tam jest jeszcze okres 3 tygodni, gdzie ktos jezdzi na Twoim koncie? Zatem to troche dziwne o czym piszesz. Sama takze piszesz, ze dostalas pozniej wezwanie o zaplate, zatem zgloszenie do SKAT-u tak naprawde nic nie dalo, bo to co mieli naliczac ... to naliczali.
Wybacz moja dociekliwosc, ale uwielbiam szczegoly ;)

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 242
  • Reputacja: +16/-12
« Odpowiedź #5 dnia: 01 Lis 2011, 06:24:56 »
....Wszystko ma plusy i minusy, bo patrząc z mojej strony to chyba będąc złośliwym mógłbym teraz zgłosić kradzież samochodu, niech się później tłumaczy dlaczego tyle czasu go nie zarejestrował i niech udowodni, że zapłacił mi pieniądze....

On zas móglby stwierdzic ze cie na oczy nie widzial i o zadnym samochodzie nic nie wie :-) A ty musisz udowodnic ze on od ciebie ten samochód kupil :-)

Móglby tez powiedziec ze ten samochód osobiscie i dobrowolnie mu pozyczyles, za darmo i dlatego nie ma zadnej umowy kupna - a ty musialbys udowodnic ze on od ciebie ten samochód kupil :-)
...na nasze oddalenie, na naszą nieobecność i rozmów obojętność listek, iskierkę, cień jak kotwicę wbij w nasze serca.... Leszek Aleksander Moczulski

Baumi

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 01 Lis 2011, 09:06:02 »
Móglby tez powiedziec ze ten samochód osobiscie i dobrowolnie mu pozyczyles, za darmo i dlatego nie ma zadnej umowy kupna - a ty musialbys udowodnic ze on od ciebie ten samochód kupil :-)

Przeciez wyraźnie napisał w pierwszym poście:

(...) spisana została odręcznie umowa kupna-sprzedaży (...)

Wydaje mi się, że powinieneś udać sie do SKATu z ta właśnie umową.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 01 Lis 2011, 09:06:02 »

Offline piott

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 8
  • Reputacja: +5/-2
« Odpowiedź #7 dnia: 01 Lis 2011, 09:13:04 »
  Jezeli masz umowe nawet napisana odrecznie z podpisami i danymi kupujacego to idz z nia do skatu i to zglos. Kupijacy moze poruszac sie samochodem korzystajac z twojego ubezpieczenia (jezeli jest wazne i oplacone) max 3 tyg.Przy pierwszej kontroli policja zabierze  mu tablice.
Lepiej jest nie odzywać się wcale i wydać się głupim, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości .

Gazeciarz

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 01 Lis 2011, 09:52:02 »
W tej chwili najprawdopodobniej podczas kontroli policyjnej mówi ze pożyczył samochód od Ciebie.

Offline faja

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 19
  • -Otrzymane: 118
  • Reputacja: +5/-1
« Odpowiedź #9 dnia: 01 Lis 2011, 14:11:01 »
chyba sprzedales auto Polakowi  :) :) :)
Wlascicielem auta jest ten kto posiada dowod rejestracyjny, moze zapomniales mu go przekazac, tylko wziales kase??

Offline nadin

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #10 dnia: 01 Lis 2011, 14:23:49 »
KRAKERS nie wiem jak to możliwe piszę tak jak to wyglądało w moim przypadku wyrejestrowałam samochód na podstawie umowy sprzedaży towarzystwo ubezpieczeniowe to top denmark i byłam u nich osobiście z ową umową kilka dni po sprzedaży zwrócono mi nadpłatę ...tak samo było ze skatem aczkolwiek musiałam sie do nich pofatygować jeszcze raz biorąc ze sobą umowę i papier  że informowałam skat o zbyciu auta...

Offline vordingborg

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 77
  • -Otrzymane: 550
  • Reputacja: +58/-30
« Odpowiedź #11 dnia: 01 Lis 2011, 17:09:41 »
Weście też pod uwagę że wszystko jest OK może auto dawno przerejestrowane, a że mają bałaganik albo tak jak ja nie odmeldowałem  w banku betalingsservice to i przysłali następny rachunek. Więc zamiast wpadać w panikę sprawdź o co chodzi w Skat lub banku bo szkoda czasu i wypisywania.

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 242
  • Reputacja: +16/-12
« Odpowiedź #12 dnia: 01 Lis 2011, 18:50:35 »
Do Baumi - odpowiedzialam na post od RedRover610.

A na jaki ty post patrzyles czytajac mój - nie wiem.
...na nasze oddalenie, na naszą nieobecność i rozmów obojętność listek, iskierkę, cień jak kotwicę wbij w nasze serca.... Leszek Aleksander Moczulski

Offline icexxx

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #13 dnia: 01 Lis 2011, 20:24:55 »
Wystarczy że pujdziesz do Skatu, tam gdzie rejestrowałeś auto na siebie i dasz im kopię umowy, oni skopiują i zgłoszą na policję. po kilku dniach przyjdzie pismo do nabywcy iż auto nie zostało przerejstrowane i proszą o zwrot tablic. a jezdzić może 4 tygodnie . A propo załatwiania przerejstrowania przez sprzedającego nie jest to korzystne dla kupującego ,ze względu na ubezpieczalnię. wybiera jaką chce a nabywca płaci . proste. i banalne. jesli ma ktoś jakieś pytania zapraszam na gg.7221982

Offline Emill

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2
  • -Otrzymane: 19
  • Reputacja: +5/-3
« Odpowiedź #14 dnia: 01 Lis 2011, 21:58:35 »
. A propo załatwiania przerejstrowania przez sprzedającego nie jest to korzystne dla kupującego ,ze względu na ubezpieczalnię. wybiera jaką chce a nabywca płaci . proste. i banalne. jesli ma ktoś jakieś pytania zapraszam na gg.7221982

Dobrze zrozumiałem, że wg ciebie sprzedający wybiera ubezpieczalnie kupującemu??

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #14 dnia: 01 Lis 2011, 21:58:35 »

rejestrować żone czy nie? - podatek, kwota zwolniona,

Zaczęty przez piotrekszDział Podatki

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 19168
Ostatnia wiadomość 12 Paź 2008, 13:59:51
wysłana przez Klingon
Pokłosie nie dla duńczyków

Zaczęty przez dania_dDział Hydepark

Odpowiedzi: 52
Wyświetleń: 74771
Ostatnia wiadomość 07 Lip 2013, 01:30:31
wysłana przez aisak
UWAGA! Nie dla każdego A-kasse

Zaczęty przez animattDział Praca w Danii

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 21960
Ostatnia wiadomość 08 Mar 2018, 03:50:19
wysłana przez animatt
Feriepenge - pracodawca nie chce wypłacić.

Zaczęty przez AsfaltDział Podatki

Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 16016
Ostatnia wiadomość 22 Cze 2011, 18:30:58
wysłana przez tomekskive
Nie ma nic za darmo...

Zaczęty przez CzaryMaryDział Hydepark

Odpowiedzi: 20
Wyświetleń: 26093
Ostatnia wiadomość 15 Kwi 2014, 13:26:04
wysłana przez CzaryMary