poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: zwolnienie  (Przeczytany 11862 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kama

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 5
  • -Otrzymane: 5
  • Reputacja: +0/-0
Odp: zwolnienie
« Odpowiedź #15 dnia: 22 Lis 2011, 21:00:26 »
Wstrzymaj sie z tym wypowiedzeniem, bo tak jak Roga napisal, moze Ci zaszkodzic.. Twoja sytuacje to calkiem normalne zjawisko tutaj, wiec bez strachu spróbuj najpierw porozmawiac z lekarzem, mozesz uniknac konsekwencji ktore de facto nie wynikaja z Twej zlej woli, tylko sytuacji w pracy.

Offline greg1969

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 3
  • -Otrzymane: 25
  • Reputacja: +5/-4
« Odpowiedź #16 dnia: 22 Lis 2011, 21:02:01 »
Tak jak roga pisze, dokładnie. Nic nie musisz załatwiać żadnego zaświadczenia na gębe. W cywilizowanych firmach wygląda to tak, że jeśli pracownik zgłosi że jest chory a pracodawca wg prawa pracy po 3 dniach może domagać się lægeerklæring (zaświadczenie lekarskie). Normalnie przesyła Ci list, w którym o tym pisze i Ty udajesz się do lekarza, on wystawia i wysyła do pracodawcy wraz z fakturą za wystawienie.

Offline Reksio

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 25
  • -Otrzymane: 169
  • Reputacja: +21/-15
  • "Żyjmy chwilą, powtórek w życiu nie ma..."
« Odpowiedź #17 dnia: 23 Lis 2011, 00:01:33 »
Nie musi listownie, może też do Ciebie zadzwonić i Ci to powiedzieć, a jeśli jest taka zołzą, to nie będzie jej sie chciało pisać...
"Przejmuj się tylko tymi na których masz wpływ - na pozostałych szkoda twoich nerwów..."

Offline silent83

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 3
« Odpowiedź #18 dnia: 23 Lis 2011, 08:23:29 »
napisała mi już wczoraj sms ze na czwartek chce mieć zaświadczenie( w drugim dniu nieobecności w pracy ), zarejestrowałam się dziś , jutro o 9.45 mam wizytę , jestem dość zestresowana więc niczego nie będe udawać, dzięki jeszcze raz za dodanie otuchy
"Jest taka chwila, w której zdani sami na siebie, ludzie przestają żyć, a starają się zaledwie przeżyć." S.King

Offline Reksio

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 25
  • -Otrzymane: 169
  • Reputacja: +21/-15
  • "Żyjmy chwilą, powtórek w życiu nie ma..."
« Odpowiedź #19 dnia: 23 Lis 2011, 14:35:25 »
Powodzenia, i nie daj sobie wmówić, że to Ty masz zapłacić za zaświadczenie od lekarza, płaci pracodawca.

Może być tak, że każą Ci zapłacić na miejscu, wtedy weź od lekarza potwierdzenie że zapłaciłaś i daj szefowej (ma Ci zwrócić), albo lekarz sam wyśle zwolnienie do szefowej, razem z giro do zapłaty, albo trzecia opcja, da Ci zaświadczenie i giro do ręki żebyś obydwie rzeczy przekazała szefowej. Przerabiałam sama wszystkie trzy opcje, i za każdym razem było inaczej - ale finał ten sam: płaci szef/firma  :)
"Przejmuj się tylko tymi na których masz wpływ - na pozostałych szkoda twoich nerwów..."

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #20 dnia: 23 Lis 2011, 16:03:07 »
Silent83: Ty nie masz najmniejszego problemu. Problem ma Twoja szefowa. Jestes zameldowana chora i mozesz nadal chorowac. Lekarz domowy absolutnir nie bedzie robi l ci problemow i napisze "zwolenienie lekarskie, nie okreslajace nawet dlugosc chorobowego, ale do czasu poprawy stanu zdrowia. To on w pierwszej kolejnosci, bedzie o tym decydowal (oczywiscie razem z Toba). Szefowa jest zobowiazan placic pierwszy okres chorobowego (nie pamietam dokladnie 1 tydzie a moze troche wiecej). Potem moze Cie zwolnic i komuna obejmie platnosc chorobowego, ktore moze przeciagnac sie maksymalnie do 52 tygodni. 

Offline silent83

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #21 dnia: 24 Lis 2011, 13:05:37 »
witam, planuje posiedzieć teraz w domu,nie dając wypowiedzenia, ale szefowa mi dziś długiego maila napisała m.in w nim było że niedziele się zwolniłam sama (wcale tak nie było wypytywała kilka razy co teraz zrobię ale powiedziałam że nie wiem teraz źle się czuje i biorę pare dni wolnego) , że podobno jej powiedziałam tylko o poniedziałku wolnym , też bzdura. I oczywiście że zawsze do mnie z wielkim szacunkiem itp się odnosiła, co to reszty nie mam co się doczepiać , że dostawałam od niej więcej niż 5 tygodni wolnego, ale bezpłatne i za jej zgodą , to napisała conajmniej 4 razy

[Posted on: 23 Lis 2011, 16:33:39]

wróciłam właśnie od lekarki, powiedziała że teraz  trzeba z szefem wypełnić "mulighedserklæring"  i z tym iść do lekarza, szefowa o tym musi wiedzieć i taki formularz mieć,  szukam na necie bo chciałam zobaczyć co to ale nie mogę znaleźć nigdzie , czy wie ktoś coś o tym?

[Posted on: 24 Lis 2011, 10:15:48]

już mam
"Jest taka chwila, w której zdani sami na siebie, ludzie przestają żyć, a starają się zaledwie przeżyć." S.King

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #21 dnia: 24 Lis 2011, 13:05:37 »

Offline silent83

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #22 dnia: 26 Lut 2012, 22:46:33 »
chcę trochę odświeżyć wątek. Przez ostatnie 3 miesiące byłam na chorobowym, z komuny mi wysłali pismo że płacą mi do końca lutego i po tym czasie oczekują że wrócę do pracy, a jeśli zostanę bez pracy mogę się zgłosić do komuny po kontanthjaelp. Ale na szczęście chyba(dowiem się za 2 dni) znalazłam następną pracę więc nie będe musiała korzystać z pomocy. Jestem aktualnie w 18 tygodniu ciąży i ewentualny przyszły pracodawca chce mnie zatrudnić tylko na okres 4 miesięcy poprzedzających mój poród i nie na pełny etat, od marca do końca czerwca. I tu moje pytanie, termin mam na 25 lipca czyli na macierzyński mogę przejść ok 28 czerwca, a z tego co się orientuje pracodawca płaci macierzynskie 4 tyg przed porodem i 14 tyg po porodzie, więc co w takiej sytuacji, skoro chce mnie zatrudnić tylko do końca czerwca? czy komuna mi będzie płacić? Bo pesymistyczna wersja że jednak nie dostanę tej pracy i będe musiała wrócić do obecnego miejsca pracy, gdzie naprawdę tego nie widzę, już nie śpie na samą myśl o tym. A pasowałoby tylko po to żeby zagrać na nosie mojej obecnej szefowej, ale to trzeba mieć silne nerwy .

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #22 dnia: 26 Lut 2012, 22:46:33 »

zwolnienie z pracy - czy musi podać powód

Zaczęty przez zosiaxDział Pomoc!

Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 26527
Ostatnia wiadomość 17 Lip 2008, 16:33:25
wysłana przez zosiax
Zwolnienie a wyjazd do Polski

Zaczęty przez sylwusia89Dział Praca w Danii

Odpowiedzi: 4