Ogólne > Kultura
Religia w DK cz.2
MalaCzarna:
--- Cytat: seba08 w 12 Gru 2011, 16:29:46 ---Nie kpił z małżeństwa jako pary ludzi kochajacych sie jak bog nakazał tylko z tego ze ktos udziela slubu w imieniu boga .Małżonkami byli wg niego ludzie kochajacy sie, ślubu tez sam chyba nie udzielał
--- Koniec cytatu ---
Jezus przyszedł na ziemię w innym celu ,nie miał być urzędnikiem USC (lub jego odpowiednika w tamtych czasach) .Wówczas i teraz są do tego odpowiednie urzędy.Dlatego Jezus skupił się na udzielaniu rad małżonkom a nie kochankom .Często w radach Biblijnych dla małżonków są słowa np."...mąż jednej żony, trzeźwy ,przyzwoity,nienaganny...".Podobnie jest w starym testamencie -przed Jezusem.
Sam Jezus powiedział oddawajcie Bogu co Boże ,cezarowi (odpowiednik rządu,urzędu) co cezara.
Dzisiejszy Cezar -Rząd wymaga abyśmy rejestrowali samochody i nikt się temu nie dziwi .
Dlaczego nie mamy rejestrować w USC naszych związków z kobietą/mężczyzną? :)
Czyżby samochód był cenniejszy niż ukochana/y kobieta/mężczyzna ? :) ;)
seba08:
Wiec zgadzasz sie wkoncu ze slubu nie nakazuje Bóg tylko ludzie i ich prawa ;) Sam mam cywilny a bedąc kawalerem wcale nie było moim mażeniem żeby z pierwszą kobieta odrazu lecieć do ołtarza czy urzędu bo to zycie na kocia łapę .Kiedy ktos juz jest pewien to zazwyczaj idzie i tak powinno byc nawet jeśli zyli ze soba 10 lat pod jednym dachem
fiskeren30:
Nie sadzę żeby fakt zawarcia czy też nie zawarcia związku małżeńskiego mógł być miarą naszej bogobojności, moralności, człowieczeństwa czy czego tam jeszcze. Sam żyję w kościelnie poprawnym związku, ale nie uważam że jestem kimś lepszym czy ważniejszym od ludzi, którzy na przykład nie mają ochoty lub potrzeby żeby płacić za taką usługę księdzu. Najważniejsze jest to, co między dwojgiem ludzi i to, jak podchodzą do świata i innych ludzi...papierek jest tylko papierkiem.
MalaCzarna:
--- Cytat: seba08 w 12 Gru 2011, 16:53:09 ---Wiec zgadzasz sie wkoncu ze slubu nie nakazuje Bóg tylko ludzie i ich prawa ;)
--- Koniec cytatu ---
Seba08 Ja napisałam że Jezus nie przyszedł na ziemię aby pracować w USC od tego są urzędnicy.
Instytucję małżeństwa ustanowił Bóg ,prawa i zasady dla tej instytucji dał też Bóg.
Rządy ludzkie honorują prawa Boże np.zdrada małżeńska jest powodem do rozwodu itd.
Podobnie też Bóg nakazuje szanować prawa ludzkie (jeśli nie łamią prawa Bożego).
Cóż trzeba przyznać prawo Boże i wiele praw ludzkich działają dla naszego dobra.
p.s.robię gołabki i oderwałam się aby tobie odpisać . :)Popatrz jaki jesteś ważny! ;) :D ;D
vordingborg:
Pewnie już słyszeliście że duńskiemu kościołowi narzucony został obowiązek udzielania ślubu gejom, narzucony bo nie było jednomyślności co do tej decyzji wśród biskupów (wygrała demokracja). Ale jak to się ma do Biblii którą czytają na mszach ??? trudno powiedzieć, i kto to błogosławi. Może żeby dostąpić zbawienia wystarczy już tylko podpisana obiegówka od duńskiego ministra religii ??? To znacznie uprościło by nasze starania 1% podatku zbawiony ;D Nie płacił do piekła ;D
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej