Ogólne > Kultura

Religia w DK cz.2

<< < (2/17) > >>

seba08:
Niezła ewangelia vordingborg :) punkt 2 odbiega troche od tradycji chrześcijańskich np swiecenia czołgów i rakiet przed misją ,chociarz osobiscie lubie jednego kapelana za to ze ochrzcił moja corke ,kiedy proboszcz mojej parafii mi powiedział ze mam iść ochrzcic dziecko tam gdzie ślub brałem czyli do USC :D

MalaCzarna:
Przeczytałam 1 stronę artykułu (reszta  wieczorkiem) i muszę przyznać ze częściowo się zgadzam np.modlenie się za zmarłych "z prochu powstałeś i w proch się obrócisz" (po śmierci ).Czy mam się za proch modlić?
Lepiej pomóc rodzinie która została na ziemi i cierpi.

Cały ten orszak świętych w postaci figurek,obrazów ,ołtarzyków itd itp przed ktorymi i do których ludzie się modlą  ...
chociaż w Biblii napisane Nie będziesz miał bogów  cudzych przede mną .

Zgadzam się też z autorką ,która pisze Na mszy za każdym razem czułam, że Kościół katolicki mnie odrzuca. Bo mam inne poglądy polityczne, światopogląd Co wspólnego ma Bóg z całą tą polityką?

Ale w jednym punkcie z autorką się nie zgadzam - życiu bez ślubu mówię stanowcze NIE!
Bóg dał Adamowi żonę a nie kochankę!Imię Ewa znaczy mężatka !

Każdy jednak dostał wolną wolę i robi jak chce ...do czasu... ;)

To tyle moich refleksji po przeczytaniu 1 strony artykułu  :) 

seba08:
Imię Ewa nie znaczy meżatka ;D tylko życie czy tez dajaca życie .Bóg ich stworzył na swoje podobienstwo i nakazał sie rozmnażac by zaludnic ziemię i uczynic sobie poddaną z wszystkim co sie na niej znajduje. Byli poprostu kobieta i mężczyzną .Sam Jezus kpił z kapłanów którzy to zanim on jeszcze sie urodził udzielali ślubow tym samym uzurpując sobie prawo boskie grzeszyli pychą .Slub jest żecza honorową i ludzie powinni go brac kiedy będa na to gotowi a nie np majac po 20 lat brac konkordatowy bo mama i babcia tak chcą .Czy ślub koscielny daje i zapewnia wszystkim ludziom na ziemi szczęscie bo ksiadz go udziela.To kościół wymyślił pewne dodatkowe całą masę dodatkowych obrzędów żeby rządzic ludzmi i zarabiac na nich .Takie jest moje zdanie na temat ślubu .

MalaCzarna:

--- Cytat: seba08 w 12 Gru 2011, 15:46:36 ---Imię Ewa nie znaczy mężatka ;D tylko życie czy tez dajaca życie .Bóg ich stworzył na swoje podobienstwo i nakazał sie rozmnażac by zaludnic ziemię i uczynic sobie poddaną z wszystkim co sie na niej znajduje.

--- Koniec cytatu ---

Wiesz ja czytałam jakąś ksiązkę ,a potem artykuł i tam pisało Ewa znaczy mężatka.Teraz zerknęłam do internetu i tam jest twoje wyjaśnienie.
Ale to nie oto chodzi...i myslę że się ze mną zgodzisz.Bóg nie dał Adamowi kochanki ,tego jestem pewna.Nie powiedział do Adama "spróbuj a jak ci w łóżku będzie z nią nie tak to znajdę ci  coś innego"   ;) :D  Gdyż Bóg później zapisał w Biblii o cudzołóstwie ,rozpuście itd.   

[Posted on: 12 Gru 2011, 16:12:55]

--- Cytat: seba08 w 12 Gru 2011, 15:46:36 ---To kościół wymyślił pewne dodatkowe całą masę dodatkowych obrzędów żeby rządzic ludzmi i zarabiac na nich .Takie jest moje zdanie na temat ślubu .

--- Koniec cytatu ---

I tu się w 10000000% zgadzam ! Kościół wymyślił wiele praw aby kontrolować swoich wiernych ,wykorzystując ich potrzebę oddawania czci Bogu.  Biznes is biznes !  :)

[Posted on: 12 Gru 2011, 16:16:23]

--- Cytat: seba08 w 12 Gru 2011, 15:46:36 ---Sam Jezus kpił z kapłanów którzy to zanim on jeszcze sie urodził udzielali ślubow tym samym uzurpując sobie prawo boskie grzeszyli pychą .Slub jest żecza honorową i ludzie powinni go brac kiedy będa na to gotowi a nie np majac po 20 lat brac konkordatowy bo mama i babcia tak chcą

--- Koniec cytatu ---

NIE ! Jezus kpił z kapłanów gdyż swoją pseudo religijnością unieważnili prawo Boże ,jednocześnie mówiąc wiernym ze działają w imię Boga!
Ale z instytucji małżenstwa Jezus nigdy nie kpił ...nie znalazłam takiego miejsca w czytając Biblię. :)   

seba08:
 Nie kpił z małżeństwa jako pary ludzi kochajacych sie jak bog nakazał tylko z tego ze ktos udziela slubu w imieniu boga .Małżonkami byli wg niego ludzie kochajacy sie, ślubu tez sam chyba nie udzielał

[Posted on: 12 Gru 2011, 16:29:46]
Jak możesz to daj fragment z biblii kiedy Jezus udziela ślubu   ;D  już mi sie udziela od tego udzielania ;D ;D

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej