Ogólne > Kultura
Religia w DK cz.2
MalaCzarna:
slaban stary testament opisuje tak inną kulturę i zwyczaje ,odległe w czasie że początkowo nie mogłam zrozumieć powód i intencje wielu działań starożytnych.A ówczesne prawo było dla mnie zupełnie jak z innego świata.
Dopabuse zrozumienie tamtejszej historii np.pogańskich religii pozwoliło mi pojąć niektóre prawa Boże.
Myślę że gdyby starożytni wstali teraz mieliby takie same odczucia, jak osoba czytająca po raz pierwszy Biblię.
lukashero:
--- Cytat: MalaCzarna w 12 Gru 2011, 20:22:38 ---OK na tą jedną jedyną zaczepkę odpowiem a właściwie bardziej czytającym .
Zawsze dużo czytałam. Gdy miałam 20 kilka lat,zaczęłam czytać Biblię szukając odpowiedzi ,na nurtujące mnie baaardzo proste pytania.
Potem szukałam informacji w historii aby porównać i zrozumieć pochodzenie np.świat,zwyczajów religijnych,podziałów religii itd.
Porównywałam wiele przekładów biblijnych od warszawskiej ,poznańskiej,wujka,tysiąclatek ...do gdańskiej pisanej starym językiem.
I tak wieeele lat w wolnej chwili.
Znalazłam odpowiedzi na wiele pytań i okazało się że Biblia jest bardzo logiczną księgą,wcale nie trudną do zrozumienia.
Dla chcącego nic trudnego. :)
no widzisz,teraz mozna juz dyskutowac:)
Ot tyle...kocham czytać :) to mój grzech hahaha
--- Koniec cytatu ---
logiczna ksiega,dobre sobie :D
no ale juz piszesz zgodnie z tym o czym dyskutujemy,a nie o mich problemach.to juz calkiem spory postep. :)
bardzo chcialbym sie dowiedziec na jakie to bardzo proste pytania dostalas odpowiedzi w biblii.
i co wywnioskowalas po porownaniu wszystkich przekladow z biblii.moj wniosek bylby jeden,czyli taki ze kazdy przepisujacy dodawal.ujmowal,lub zmienial tresc tej ksiegi,co czyni ja automatycznie mniej wiarygodna.jesli znalabys pismo klinowe i miala dostep do oryginalnych manuskryptow to rozumiem,a tak?jak mozna porownywac cos co bylo przepisywane na przestrzeni wiekow tysiace razy i tlumaczone na inne jezyki ( jedna z najsmieszjych spraw bylo, to jak swiadkowie jehowy klocili sie z katolikami o przecinnek w zdaniu,ktore jak wiadomo zmienia sens danego zdania)
Jeśli ktoś przed 5000 lat chciał napisać list, nie czynił tego atramentem na papierze ani literami alfabetu. Używano wtedy pisma klinowego. Każda grupa liter miała swoje szczegółowe znaki.
Znaki te albo wykuwano w kamieniu, albo wygniatano w glinie, którą następnie wypalano.
Reksio:
Tak jak myślałam, jest temat będzie zadyma :D :D :D
Żeby coś innego poszło, to pytanko do MałejCzarnej, która tak ślepo wierzy w Adama i Ewę, to skąd wzięła się reszta ludzi? Bo skoro mieli tylko dwóch synów, a Kain zabił Abla, to ...?
A skoro tak dużo czytasz, to nie możesz odrzucić starych (współczesnych Biblii) wersji o Lilith, która była pierwszą kobietą stworzoną dla Adama. Pisma ukryte są ponoć w Watykanie, bardzo strzeżone, bo ujawnione wstrząsnęły by całą religią chrześcijańską (nie ty jedna lubisz czytać :)). A Biblię jaką znamy, to wybrany przekaz spisanych historii - ale wybranych przez kogo? Cały Nowy Testament jest złożony z Ewangelii, które wybrali duchowni, z dziesiątek ewangelii, bo im pasowały - to tez powinnaś wiedzieć skoro tak lubisz czytać.. A temat cudzołóstwa i nieba? No chyba każdy słyszał o Marii Magdalenie... :D
I za mój wpis pewnie zostanę ukamieniowana... :D :D :D
slaban:
Malaczarna sama potwierdziłaś to co napisałem że Biblia (stary testament) " to ówczesne prawo zupełnie z innego świata"
tak jest np. Arka Noego mogła istnieć ale jest nie możliwe zebranie WSZYSTKICH gatunków w ograniczonej przestrzeni czy to w tamtych czasach czy w teraźniejszych twórca tego opisu chciał przedstawić po prostu relacje ludzi wierzących w Boga w owych czasach, stąd też bierze się pewna flustracja ludzi którzy piszą o Biblii jako steku bzdur.
MalaCzarna:
--- Cytat: Reksio w 12 Gru 2011, 20:53:53 ---Tak jak myślałam, jest temat będzie zadyma :D :D :D
--- Koniec cytatu ---
hahahaha spokojnie ,przecież są tutaj na forum mili i sympatyczni ludzie . :)
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej