Ogólne > Kultura

Religia w DK cz.2

<< < (8/17) > >>

fiskeren30:
MalaCzarna i Lukasheronie drapcie się bo nie ma sensu! Każdy z nas postrzega to inaczej i to, wg mnie jest najpiękniejsze. Dyskutujmy, poznawajmy zdanie innych, ale po co te osobiste wycieczki w imię różnic w poglądach ? ? ?

Lukasheromoże mnie nie zrozumiałeś; ja nie jestem zwolennikiem "owczego pędu". Ja jestem za tym żeby mimo wszystko korzystać z własnych zwojów :D

lukashero:

--- Cytat: MalaCzarna w 12 Gru 2011, 19:49:22 --- lukashero wybacz mi ale nie będę odpowiadała na twoje zaczepki.

Twój problem jest jeden w trakcie słuchania/czytania czyjejś
wypowiedzi już po 2 -3 słowie szukasz kontry !

Dlatego nie jesteś w stanie zrozumieć innych wypowiedzi/nie potrafisz się skupić na całym zdaniu.

Ale ja cię naprawdę rozumie i wspołczuję

Nie odpowiadaj mi ,proszę!

--- Koniec cytatu ---

zamiast ad rem,to znowu ad personam.ktorego zdania nie jestem w stanie zrozumiec?podaj konkret, zamiast pisac znowu o moich problemach.zaczynasz od tego ze mam problem bo szukam kontry po 2-3 zdaniach,a skonczysz na tym ze mam problemy z potencja...
twoje wypowiedzi sa takie ze cytujesz biblie i sama sobie cos tam dopisujesz,jak chocby z tym ze bog dal adamowi zone,a nie kochanke.
na rany chrystusa ;),czy ty naprawde wierzysz w ta bajke o adamie i ewie? kiedys ksiadz przyparty do muru odpowiedzial nam na religii ze ta opowiesc z adamem i ewa jest symboliczna(jak cala biblia zreszta) i nie nalezy jej rozumiec literalnie.tak zostalo napisane, bo jak ludziom ktorzy nie mieli zielonego pojecia o kosmosie,dna, i wielu innych sprawach o ktorych wiemy teraz wytlumaczyc powstanie ludzi?.zakladam ze jestes swiadkiem jechowy,albo mozewyznawczynia  kosciola adwentystow dnia siodmego.

[Posted on: 12 Gru 2011, 20:09:21]
a jeszcze dziekuje za zrozumienie i wspolczucie :D :D :D

MalaCzarna:
OK na tą jedną jedyną zaczepkę odpowiem a właściwie bardziej czytającym .

Zawsze dużo czytałam. Gdy miałam 20 kilka lat,zaczęłam czytać Biblię szukając odpowiedzi ,na nurtujące mnie baaardzo proste pytania.
Potem szukałam informacji w historii aby porównać i zrozumieć pochodzenie np.świat,zwyczajów religijnych,podziałów religii itd.   
Porównywałam wiele przekładów biblijnych od warszawskiej ,poznańskiej,wujka,tysiąclatek ...do gdańskiej pisanej starym językiem. 

I tak wieeele lat w wolnej chwili.

Znalazłam odpowiedzi na wiele pytań i okazało się że Biblia jest bardzo logiczną księgą,wcale nie trudną do zrozumienia.
Dla chcącego nic trudnego. :)

Ot tyle...kocham czytać  :) to mój grzech hahaha

slaban:
Dokładnie jest tak jak pisze lukashero Biblia a szczególnie stary testament jest zbiorem symboli które mają na celu przedstawić relacje między Bogiem a Człowiekiem to nie jest zbiór faktów pisany ręką Boga.Trzeba sobie przede wszystkim odpowiedzieć na pytanie czy wierze w Boga,bo już wielu filozof-uf ateistów stwierdziło fakt że lepiej wierzyć to nie boli, a po śmierci będzie za późno i do tego nie trzeba być katolikiem (chodzić do kościoła itp),ale nie można nazywać siebie katolikiem nie przyjmując zasad kościoła albo je tylko wybiórczo wybierać,nie ma czegoś takiego jak katolik niepraktykujący (to tak ja by komuś nasikać do kwiatka i powiedzieć że się jest kulturalnym ale nie praktykującym)

cwsm111:
Nowy testament został spisywany w pierwszym wieku z podań ustnych to jakby dzisiaj z takich samych źródeł opisywać Bitwę Warszawską okres międzywojenny oraz druga wojnę światową,a okres zmian grzebania i tłumaczę pod zamówienie trwa nadal. A potem mamy takie kwiatki jak to że Maria Magdalena była dziwką czy tekst Kto jest bez winy niech pierwszy rzuci kamieniem zostało dopisane przez średniowiecznego skrybę bo tak mu ładnie się komponowało.

Ja nawet jestem wstanie zrozumieć osoby cywilne które biorą NT na 100 procent ale w przypadku namiestników kościelnych to jest jedynie wyrachowanie oraz jakby na to nie spojrzeć biznes.

Zdrowych, dobrych,spokojnych świąt Bożego Narodzenia , takimi jakimi powinnę one być.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej