poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Religia w DK cz.2  (Przeczytany 36517 razy)

Offline seba08

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 15
  • Reputacja: +19/-25
Religia w DK cz.2
« dnia: 11 Gru 2011, 18:55:39 »
Artykuł wart chwili uwagi i chyba jasno i uczciwie napisany .Nikogo nie namawiam na zadne zmiany ani nie chce tu dzielic ludzi .Poprostu odrobina prawdy dla każdego    http://wyborcza.pl/1,75480,10783803,Nie_czcimy_juz_Marii.html?as=1&startsz=x
Szczęśliwi ludzie to tacy, którzy nie są świadomi lepszych i większych możliwości, żyją we własnych światach odpowiednio skrojonych do ich predyspozycji.                                                                       Aldous Huxley

Offline Reksio

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 25
  • -Otrzymane: 169
  • Reputacja: +21/-15
  • "Żyjmy chwilą, powtórek w życiu nie ma..."
Odp: Religia w DK cz.2
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Gru 2011, 19:34:49 »
Dobry artykuł, daje do myślenia. Chyba każdy z nas spotkał się przynajmniej raz w życiu z nieludzkim podejściem katolickich księży, i ludzi którzy ma mszę ganiają a innemu człowiekowi są wrogiem. Ale mimo że nie latam do kościoła na każdą polską mszę, ani tym bardziej co niedzielę na duńskie (katolickie), to jakoś nie czuję się "gorszą" katoliczką.  Lubię nasze tradycje (np. święcenie jajek) ale nie słucham ślepo tego co klepią księża. Każdy postępuje według własnego sumienia i osobno będzie osądzony. A że nie pójdę do nieba, bo żyję na "kocią łapę"? Nie ludziom to oceniać. A wiadomo, ksiądz też człowiek  :) Ważne, by nie robić innym krzywdy, wyznanie i interpretacja religii to bardzo osobiste rzeczy.
"Przejmuj się tylko tymi na których masz wpływ - na pozostałych szkoda twoich nerwów..."

fiskeren30

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 11 Gru 2011, 21:45:16 »
Dobry artykuł, daje do myślenia. Chyba każdy z nas spotkał się przynajmniej raz w życiu z nieludzkim podejściem katolickich księży, i ludzi którzy ma mszę ganiają a innemu człowiekowi są wrogiem. Ale mimo że nie latam do kościoła na każdą polską mszę, ani tym bardziej co niedzielę na duńskie (katolickie), to jakoś nie czuję się "gorszą" katoliczką.  Lubię nasze tradycje (np. święcenie jajek) ale nie słucham ślepo tego co klepią księża. Każdy postępuje według własnego sumienia i osobno będzie osądzony. A że nie pójdę do nieba, bo żyję na "kocią łapę"? Nie ludziom to oceniać. A wiadomo, ksiądz też człowiek  :) Ważne, by nie robić innym krzywdy, wyznanie i interpretacja religii to bardzo osobiste rzeczy.

Sam bym tego lepiej nie ujął. Sama prawda

Offline vordingborg

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 77
  • -Otrzymane: 550
  • Reputacja: +58/-30
« Odpowiedź #3 dnia: 11 Gru 2011, 22:34:10 »
Mnie natomiast zaciekawił  "Latający Potwór Spaghetti" i jego ewangelia :                                                                Ewangelia Latającego Potwora Spaghetti[edytuj]

Osiem „Naprawdę wolałbym, żebyś nie”:

1   Naprawdę wolałbym, żebyś nie zachowywał się jak jakiś świętoszkowaty, fałszywie pobożny dupek, gdy opisujesz Mą Makaronową Doskonałość. Jeśli niektórzy ludzie nie wierzą we mnie, to trudno, nic się nie stanie. Naprawdę, nie jestem do tego stopnia próżny. Poza tym, nie chodzi o nich, więc nie zmieniaj tematu.
 2   Naprawdę wolałbym, żebyś nie używał Mojego istnienia jako narzędzia do uciskania, ciemiężenia, karania, patroszenia lub bycia złośliwym wobec innych. Nie wymagam składania ofiar, a czystość jest niezbędna jeśli chodzi o wodę pitną, a nie o istoty ludzkie.
3    Naprawdę wolałbym, żebyś nie oceniał ludzi na podstawie tego, jak wyglądają lub jak się ubierają, jak mówią, lub... Dobra, po prostu bądź miły, OK? I wbij to do swojej tępej głowy: mężczyzna = człowiek. Kobieta = człowiek. To samo = to samo. Nikt nie jest od nikogo lepszy, chyba że mówimy o stylu. I przykro mi, ale to podarowałem kobietom i niektórym facetom, którzy widzą różnicę pomiędzy kolorem morskim a fuksją.
  4  Naprawdę wolałbym, żebyś nie zaspokajał się w sposób, który obraża ciebie albo twojego ochoczego, zgodnego, pełnoletniego i dojrzałego psychicznie partnera. Odnośnie do tych, którzy mogliby protestować – myślę, że odpowiednim wyrażeniem jest „pierdolcie się”, chyba że uznają to za nieprzyzwoite. W tym wypadku mogą wyłączyć raz telewizor i iść dla odmiany na spacer.
  5  Naprawdę wolałbym, żebyś nie sprzeciwiał się fanatycznym, sadystycznym, szowinistycznym i pełnym nienawiści poglądom innych NA CZCZO. Zjedz coś, a potem zabiegaj o pierdoły.
 6   Naprawdę wolałbym, żebyś nie budował za miliony dolarów kościołów/świątyń/meczetów/kaplic dla Mojej Makaronowej Doskonałości, podczas gdy pieniądze lepiej wydać na (wybierz sam):
        Skończenie z biedą
        Leczenie chorób
        Życie w pokoju, namiętną miłość i obniżenie kosztów kablówki

Może jestem złożonym węglowodanowym wszystkowiedzącym istnieniem, ale w życiu cieszą mnie proste rzeczy. Wiem lepiej. Jestem STWÓRCĄ.

7  Naprawdę wolałbym, żebyś nie rozpowiadał ludziom wokół, że do ciebie przemawiam. Nie jesteś aż taki interesujący. Wylecz się z siebie. I mówiłem ci, żebyś kochał bliźniego, czy nie pojąłeś aluzji?
 8   Naprawdę wolałbym, żebyś nie czynił bliźniemu, co tobie miłe, jeśli miłe są ci, hm, rzeczy, które wymagają mnóstwa skóry/smaru/wazeliny. Jednak jeśli miłe jest to też tej innej osobie (zgodnie z numerem 4), zajmij się tym, zrób zdjęcia, i do diaska, załóż kondom! Naprawdę, to kawałek gumy. Gdybym nie chciał, żeby było ci przyjemnie, gdy to robisz, dodałbym ci w tym miejscu kolce czy coś takiego[4].

[Posted on: 11 Gru 2011, 22:33:26]

Przyznam się że "Życie w pokoju, namiętną miłość i obniżenie kosztów kablówki" bardzo do mnie przemawia  ;D   dla zainteresowanych link http://pl.wikipedia.org/wiki/Lataj%C4%85cy_Potw%C3%B3r_Spaghetti

Offline franek

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-2
« Odpowiedź #4 dnia: 12 Gru 2011, 10:07:19 »
nie jestem za mocno nadgorliwy w sprawie wiary to jak kapusta pozbyl sie naszego ks.JULIANA BODNARA to przenioslem sie do ksZDUNKAci nasi starzy sa normalni a ks.kapusta jest pazerny na kase

Offline seba08

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #5 dnia: 12 Gru 2011, 11:23:32 »
Niezła ewangelia vordingborg :) punkt 2 odbiega troche od tradycji chrześcijańskich np swiecenia czołgów i rakiet przed misją ,chociarz osobiscie lubie jednego kapelana za to ze ochrzcił moja corke ,kiedy proboszcz mojej parafii mi powiedział ze mam iść ochrzcic dziecko tam gdzie ślub brałem czyli do USC :D
Szczęśliwi ludzie to tacy, którzy nie są świadomi lepszych i większych możliwości, żyją we własnych światach odpowiednio skrojonych do ich predyspozycji.                                                                       Aldous Huxley

MalaCzarna

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 12 Gru 2011, 12:27:42 »
Przeczytałam 1 stronę artykułu (reszta  wieczorkiem) i muszę przyznać ze częściowo się zgadzam np.modlenie się za zmarłych "z prochu powstałeś i w proch się obrócisz" (po śmierci ).Czy mam się za proch modlić?
Lepiej pomóc rodzinie która została na ziemi i cierpi.

Cały ten orszak świętych w postaci figurek,obrazów ,ołtarzyków itd itp przed ktorymi i do których ludzie się modlą  ...
chociaż w Biblii napisane Nie będziesz miał bogów  cudzych przede mną .

Zgadzam się też z autorką ,która pisze Na mszy za każdym razem czułam, że Kościół katolicki mnie odrzuca. Bo mam inne poglądy polityczne, światopogląd Co wspólnego ma Bóg z całą tą polityką?

Ale w jednym punkcie z autorką się nie zgadzam - życiu bez ślubu mówię stanowcze NIE!
Bóg dał Adamowi żonę a nie kochankę!Imię Ewa znaczy mężatka !

Każdy jednak dostał wolną wolę i robi jak chce ...do czasu... ;)

To tyle moich refleksji po przeczytaniu 1 strony artykułu  :) 
« Ostatnia zmiana: 12 Gru 2011, 13:10:01 wysłana przez MalaCzarna »

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 12 Gru 2011, 12:27:42 »

Offline seba08

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #7 dnia: 12 Gru 2011, 15:46:36 »
Imię Ewa nie znaczy meżatka ;D tylko życie czy tez dajaca życie .Bóg ich stworzył na swoje podobienstwo i nakazał sie rozmnażac by zaludnic ziemię i uczynic sobie poddaną z wszystkim co sie na niej znajduje. Byli poprostu kobieta i mężczyzną .Sam Jezus kpił z kapłanów którzy to zanim on jeszcze sie urodził udzielali ślubow tym samym uzurpując sobie prawo boskie grzeszyli pychą .Slub jest żecza honorową i ludzie powinni go brac kiedy będa na to gotowi a nie np majac po 20 lat brac konkordatowy bo mama i babcia tak chcą .Czy ślub koscielny daje i zapewnia wszystkim ludziom na ziemi szczęscie bo ksiadz go udziela.To kościół wymyślił pewne dodatkowe całą masę dodatkowych obrzędów żeby rządzic ludzmi i zarabiac na nich .Takie jest moje zdanie na temat ślubu .

MalaCzarna

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 12 Gru 2011, 16:19:55 »
Imię Ewa nie znaczy mężatka ;D tylko życie czy tez dajaca życie .Bóg ich stworzył na swoje podobienstwo i nakazał sie rozmnażac by zaludnic ziemię i uczynic sobie poddaną z wszystkim co sie na niej znajduje.

Wiesz ja czytałam jakąś ksiązkę ,a potem artykuł i tam pisało Ewa znaczy mężatka.Teraz zerknęłam do internetu i tam jest twoje wyjaśnienie.
Ale to nie oto chodzi...i myslę że się ze mną zgodzisz.Bóg nie dał Adamowi kochanki ,tego jestem pewna.Nie powiedział do Adama "spróbuj a jak ci w łóżku będzie z nią nie tak to znajdę ci  coś innego"   ;) :D  Gdyż Bóg później zapisał w Biblii o cudzołóstwie ,rozpuście itd.   

[Posted on: 12 Gru 2011, 16:12:55]

To kościół wymyślił pewne dodatkowe całą masę dodatkowych obrzędów żeby rządzic ludzmi i zarabiac na nich .Takie jest moje zdanie na temat ślubu .

I tu się w 10000000% zgadzam ! Kościół wymyślił wiele praw aby kontrolować swoich wiernych ,wykorzystując ich potrzebę oddawania czci Bogu.  Biznes is biznes !  :)

[Posted on: 12 Gru 2011, 16:16:23]

Sam Jezus kpił z kapłanów którzy to zanim on jeszcze sie urodził udzielali ślubow tym samym uzurpując sobie prawo boskie grzeszyli pychą .Slub jest żecza honorową i ludzie powinni go brac kiedy będa na to gotowi a nie np majac po 20 lat brac konkordatowy bo mama i babcia tak chcą

NIE ! Jezus kpił z kapłanów gdyż swoją pseudo religijnością unieważnili prawo Boże ,jednocześnie mówiąc wiernym ze działają w imię Boga!
Ale z instytucji małżenstwa Jezus nigdy nie kpił ...nie znalazłam takiego miejsca w czytając Biblię. :)   

Offline seba08

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #9 dnia: 12 Gru 2011, 16:33:47 »
 Nie kpił z małżeństwa jako pary ludzi kochajacych sie jak bog nakazał tylko z tego ze ktos udziela slubu w imieniu boga .Małżonkami byli wg niego ludzie kochajacy sie, ślubu tez sam chyba nie udzielał

[Posted on: 12 Gru 2011, 16:29:46]

Jak możesz to daj fragment z biblii kiedy Jezus udziela ślubu   ;D  już mi sie udziela od tego udzielania ;D ;D

MalaCzarna

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 12 Gru 2011, 16:44:22 »
Nie kpił z małżeństwa jako pary ludzi kochajacych sie jak bog nakazał tylko z tego ze ktos udziela slubu w imieniu boga .Małżonkami byli wg niego ludzie kochajacy sie, ślubu tez sam chyba nie udzielał

Jezus przyszedł na ziemię w innym celu ,nie miał być urzędnikiem USC (lub jego odpowiednika w tamtych czasach) .Wówczas i teraz są do tego odpowiednie urzędy.Dlatego Jezus skupił się na udzielaniu rad małżonkom a nie kochankom .Często w radach Biblijnych dla małżonków są słowa np."...mąż jednej żony, trzeźwy ,przyzwoity,nienaganny...".Podobnie jest w starym testamencie -przed Jezusem.

Sam Jezus powiedział oddawajcie Bogu co Boże ,cezarowi (odpowiednik rządu,urzędu) co cezara.
Dzisiejszy Cezar -Rząd wymaga abyśmy rejestrowali samochody i nikt się temu nie dziwi .
Dlaczego nie mamy rejestrować w USC naszych związków z kobietą/mężczyzną?  :)
Czyżby samochód był cenniejszy niż ukochana/y kobieta/mężczyzna  ?  :) ;)

Offline seba08

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #11 dnia: 12 Gru 2011, 16:53:09 »
Wiec zgadzasz sie wkoncu ze slubu nie nakazuje Bóg tylko ludzie i ich prawa  ;) Sam mam cywilny a bedąc kawalerem wcale nie było moim mażeniem żeby z pierwszą kobieta odrazu lecieć do ołtarza czy urzędu bo to zycie na kocia łapę .Kiedy ktos juz jest pewien to zazwyczaj idzie i tak powinno byc nawet jeśli zyli ze soba 10 lat pod jednym dachem

fiskeren30

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 12 Gru 2011, 17:22:53 »
Nie sadzę żeby fakt zawarcia czy też nie zawarcia związku małżeńskiego mógł być miarą naszej bogobojności, moralności, człowieczeństwa czy czego tam jeszcze. Sam żyję w kościelnie poprawnym związku, ale nie uważam że jestem kimś lepszym czy ważniejszym od ludzi, którzy na przykład nie mają ochoty lub potrzeby żeby płacić za taką usługę księdzu. Najważniejsze jest to, co między dwojgiem ludzi i to, jak podchodzą do świata i innych ludzi...papierek jest tylko papierkiem.

MalaCzarna

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 12 Gru 2011, 17:28:51 »
Wiec zgadzasz sie wkoncu ze slubu nie nakazuje Bóg tylko ludzie i ich prawa  ;)

Seba08 Ja napisałam że Jezus nie przyszedł na ziemię aby pracować w USC od tego są urzędnicy.

Instytucję małżeństwa ustanowił Bóg ,prawa i zasady dla tej instytucji dał też Bóg.
Rządy ludzkie honorują prawa Boże np.zdrada małżeńska jest powodem do rozwodu itd.
Podobnie też Bóg nakazuje szanować  prawa ludzkie (jeśli nie łamią prawa Bożego).

Cóż trzeba przyznać prawo Boże i wiele praw ludzkich działają dla naszego dobra.

p.s.robię gołabki i oderwałam się aby tobie odpisać . :)Popatrz jaki jesteś ważny! ;)  :D ;D

Offline vordingborg

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 77
  • -Otrzymane: 550
  • Reputacja: +58/-30
« Odpowiedź #14 dnia: 12 Gru 2011, 17:44:11 »
Pewnie już słyszeliście że duńskiemu kościołowi narzucony został obowiązek udzielania ślubu gejom, narzucony bo nie było jednomyślności co do tej decyzji wśród biskupów (wygrała demokracja). Ale jak to się ma do Biblii którą czytają na mszach  ??? trudno powiedzieć, i kto to błogosławi. Może żeby dostąpić zbawienia wystarczy już tylko podpisana obiegówka od duńskiego ministra religii  ??? To znacznie uprościło by nasze starania 1% podatku  zbawiony  ;D Nie płacił do piekła  ;D         

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #14 dnia: 12 Gru 2011, 17:44:11 »

Religia i równouprawnienie

Zaczęty przez KlingonDział Hydepark

Odpowiedzi: 14
Wyświetleń: 9347
Ostatnia wiadomość 04 Cze 2008, 18:07:22
wysłana przez Slawek Kopenhaga
Religia w DK

Zaczęty przez innaDział Kultura

Odpowiedzi: 4