poloniainfo.dk

*
Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Utrata pracy i powrót do Polski  (Przeczytany 6294 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline nodan

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-1
Utrata pracy i powrót do Polski
« dnia: 07 Sty 2012, 15:50:25 »
Witam

Nie długo stracę pracę i postanowiłem, że jak nie znajdę przez 2 miesiące jakiegoś zatrudnienia wrócę do Polski. Mam wypracowaną A-kasse, więc powinienem dostać przez 3 miesiące w Polsce z urzędu wojewódzkiego ( transfer zasiłku). Wiem , że jeżeli przez te 3 miesiące w Polsce dalej nie znalazłbym pracy , mogę wrócić do Danii i dalej pobierać A-kasse. W związku z tym mam kilka pytań.

1. Jakie dokumenty potrzebuje aby przedstawić w Polsce?Z A-kasse z Jobcenter lub Z kommune?
2. Czy musze wymeldować się w Komunie?( z duńskiego adresu)

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
Odp: Utrata pracy i powrót do Polski
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Sty 2012, 16:16:21 »
Moja odpowiedz nie nie jest odpowiedzia na Twoje pytanie, tylko uzupelnieniem: Czy rozwazales mozliwosc korzystania z A-kasse przez 2 lata (max. okres pomocy) i w tym czasie szukac zatrudnienia w Danii.

Offline MAXFIT

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 15
  • -Otrzymane: 16
  • Reputacja: +2/-1
« Odpowiedź #2 dnia: 07 Sty 2012, 17:06:25 »
Witam!!

Jezeli masz wypracowane godziny do a kasse i pracodawca cię zwalnia to dlaczego chcesz wracać do PL??wogole tego nie rozumiem,przeciez w polsce nikt z posredniaka nie da ci na rękę około 13tys dkk,
dagpenge na chwile obecną to ok 766dkk/dzien.masz prawo do zasiłku z a kasse w miedzyczasie mozesz szukac innej pracy.To tylko moje zdziwienie w tej sytuacji chcesz wracac do pl.
Pozdrawiam

Offline nodan

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #3 dnia: 07 Sty 2012, 17:14:14 »
Raczej nie wiąże swojej przyszłości z Danią i przychodzi taki czas, że trzeba coś zmienić w swoim życiu. I nie mam zamiaru przesiedzieć 2 lat życia na zaisłku w Danii. Po za tym tęsknota za rodziną w Polsce. Dlaczego nie mają wypłacić- takie jest prawo europejskie - przez 3 miesiące, przecież i tak te pieniądze zwróci im duński rząd. Z tego co czytałem sporo osób powracających z zagranicy korzysta z tego prawa.

Offline MAXFIT

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 15
  • -Otrzymane: 16
  • Reputacja: +2/-1
« Odpowiedź #4 dnia: 07 Sty 2012, 17:32:05 »
Ok rozumiem,myslałem ze nie chcesz wracać,3lata temu zrobiłem tak samo chciałem wracac,ale po pół roku odmieniło mi sie realia uswiadomiły mnie jak jest i znalazłem po roku prace w Dk i wrociłem.

Pozdrawiam i najlepszego w tym nowym roku!!

Offline greg1969

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 3
  • -Otrzymane: 25
  • Reputacja: +5/-4
« Odpowiedź #5 dnia: 07 Sty 2012, 21:09:06 »
Jeśli chcesz transferować duński zasiłek z A-kasse (dagpenge) potrzebny będzie Ci Druk PD U2. Jeśli nie byłeś członkiem A-kasse a wracasz do kraju to możesz otrzymać zasiłek wg stawek obowiązujących w PL ale musisz przedstwić druk PD U1. Po ten pierwszy druk zgłoś się do A-kasse oni są zobowiązani wystawić. Ten drugi kiedyś wystawiał Arbejdsderektoriate w Kopenhadze, teraz nie wiem. Kiedyś te druki nazywały się odpowiednio E-301 i E-303.

Nie wiem tylko czy po transferze zasiłku 3 miesięcznym i podjęciu decyzji o definitywnym powrocie do PLmożna dalej korzystać np. prze 9 miesięcy z zasiłku w PL. Musisz sprawdzić. Jak będziesz wiedział pochwal się na forum.

Offline nodan

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #6 dnia: 08 Sty 2012, 11:08:16 »
Placilem A-kasse.  CZy musze wymeldowac sie w kommune czy zostawic sobie adres( u kolegi)

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 08 Sty 2012, 11:08:16 »

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #7 dnia: 08 Sty 2012, 15:25:10 »
Raczej nie wiąże swojej przyszłości z Danią i przychodzi taki czas, że trzeba coś zmienić w swoim życiu. I nie mam zamiaru przesiedzieć 2 lat życia na zaisłku w Danii. Po za tym tęsknota za rodziną w Polsce. Dlaczego nie mają wypłacić- takie jest prawo europejskie - przez 3 miesiące, przecież i tak te pieniądze zwróci im duński rząd. Z tego co czytałem sporo osób powracających z zagranicy korzysta z tego prawa.

Kazdy podejmuje swoje decyzje z wlasnego punktu widzenia. Osoby probujace odpowiedziec na Twoje pytanie, wskazywaly tylko na mozliwosc uzyskania dogodnych warunkow w Danii w okresie poszukiwania pracy (2 lata mozliwosci uzyskania przywoitego dochodu/pomocy z A-kasse). Nikt, w przeciwienstwie do Ciebie nie zakladal, ze masz, jak sam piszesz, siedziec 2 lata na zasilku, byc moze znalazlbys prace wczesniej w zaleznosci co porafisz. Reszta to juz Twoja sprawa i powinienes zrobic to co wedlug Twojej oceny jest dla Ciebie najwlasciwsze. Zycze powodzenia po powrocie do Polski.

Offline greg1969

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 3
  • -Otrzymane: 25
  • Reputacja: +5/-4
« Odpowiedź #8 dnia: 08 Sty 2012, 15:37:14 »
Placilem A-kasse.  CZy musze wymeldowac sie w kommune czy zostawic sobie adres( u kolegi)

Ja na twoim miejscu dokonałbym transferu zasiłku na 3 miesiące do Polski jeśli upierasz się przy powrocie do PL. Pamiętaj, że transferować zasiłek możesz po 4 tygodniach od czasu zarejestrowania się w Jobcenter jako bezrobotny. A-kasse mozę wyrazić zgodę na wcześniejszy transfer ale nie musi. Narazie się nie wymeldowuj wszak jedziesz i transferujesz zasiłek tylko po to aby szukać pracy w PL. Pamiętaj po transferze musisz w ciągu 7 dni zarejestrować się w PUP w PL. Też musisz być do dyspozycji urzędu pracy.
Przed upływem 3 miesięcy wróciłbym do DK uregulować wszystkie sprawy
Pogoogluj jest wiele info na ten temat.

Offline nodan

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #9 dnia: 09 Sty 2012, 00:51:49 »
Dzięki za informację Pozdarwiam

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #9 dnia: 09 Sty 2012, 00:51:49 »

tanie rozmowy na stacjonarne i komórki do Danii z Polski

Zaczęty przez bazakbalDział Pomoc!

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 43756
Ostatnia wiadomość 17 Cze 2010, 13:19:35
wysłana przez jamjurand
z duńskiego na polski

Zaczęty przez jan22Dział Tłumaczenia

Odpowiedzi: 10
Wyświetleń: 24509
Ostatnia wiadomość 22 Cze 2009, 23:12:13
wysłana przez robertcph.
jak odliczyc dojazdy do polski

Zaczęty przez mucz81Dział Podatki

Odpowiedzi: 7
Wyświetleń: 24800
Ostatnia wiadomość 27 Cze 2009, 20:40:39
wysłana przez andyandy
Nabiał itp. z Polski

Zaczęty przez seba08Dział Kącik Kulinarny

Odpowiedzi: 31
Wyświetleń: 46993
Ostatnia wiadomość 16 Lis 2011, 20:05:53
wysłana przez M z Horsens
gdzie wymienic polski certyfikat na dunski ( wozki widlowe )

Zaczęty przez kumcokDział Hydepark

Odpowiedzi: 12
Wyświetleń: 29840
Ostatnia wiadomość 03 Sty 2022, 20:01:03
wysłana przez wafl