poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Ulga zadojazdy do pracy  (Przeczytany 10142 razy)

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
Ulga zadojazdy do pracy
« dnia: 08 Sty 2012, 23:48:43 »
Czy wiesz, ze jezdrzac do pracy przez Storebæltsbro nalezy sie oprocz normalnej ulgi (kilometraz), ulga w wysokosci 180 kr. dziennie za jazde w obie strony samochodem pod warunkime udokumentowania przejazdu mostem.

Czy wiesz, ze mieszkajac w 16 tzw. udkandskommuner i dojezdrzajac do pracy dziennie ponad 100 km. nalezy sie w 2011 ulga za wszystkie kilometry 1,90 kr.

Offline vordingborg

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 77
  • -Otrzymane: 550
  • Reputacja: +58/-30
Odp: Ulga zadojazdy do pracy
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Sty 2012, 17:46:15 »
roga a masz jakąś mapkę tych 16 tzw. udkandskommuner z góry dziękuje

Offline greg1969

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 3
  • -Otrzymane: 25
  • Reputacja: +5/-4
« Odpowiedź #2 dnia: 09 Sty 2012, 19:53:47 »
Tu jest w załączeniu ale Vordingborga tam nie ma  ;D. Te oznaczone na fioletowo.

Offline Lemmy

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #3 dnia: 09 Sty 2012, 21:09:07 »
Ja z kolei rozwoże platne gazetki w okolicy Helsingøra. Co noc robie ok 50 km po wiochach własnym samochodem na polskich blachach (mam pozwolenie) po dystryktach. Obiło mi się o uszy, że oprócz ulgi za dojazd do pracy, powyżej oczywiście 24 km można dostac w Skacie ulge za wlaśnie pokonywane kilometry ale w pracy. Szperalem troche w necie ale nic na ten temat nie znalazłe. Owszem, moge wybrać sie do Skatu i zapytać ale najpierw chciałem zasięgnąc Waszej opinii.

Offline piott

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 8
  • Reputacja: +5/-2
« Odpowiedź #4 dnia: 09 Sty 2012, 21:31:54 »
Czesc lemmy zajrzyj na priv.
Lepiej jest nie odzywać się wcale i wydać się głupim, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości .

Offline faja

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 19
  • -Otrzymane: 118
  • Reputacja: +5/-1
« Odpowiedź #5 dnia: 09 Sty 2012, 21:56:30 »
Jest to tzw. Kørselgodtgørelse for kørsel i egen bil.
Jesli uzywasz wlasny samochod w pracy i pracodawca nie placi za przejechane km, to masz prawo do fradrag, w 2011 bylo to 3,64 kr za km, ale trzeba prowadzic dokladny rejestr przejechanych km.
 Czy ktos to robil?, bo rozliczam km po raz pierwszy i chcialabym sprawdzic czy robie to wlasciwie.
Piot, dlaczego nie chcesz podzielic sie informacjami na forum? Moze i do mnie przeslesz na priv?

Offline piott

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 8
  • Reputacja: +5/-2
« Odpowiedź #6 dnia: 09 Sty 2012, 22:15:38 »
Nie mam nic do ukrycia.Poprostu pytanie nie zwiazane z tym tematem.Co do km zrobionych prywatnym samochodem przez pracownika to nie jestem pewien.Jako wlasciciel firmy masz 3,64 kr za pierwsze 20 000 km a potem mniej.Nie pamietam ile ale spytam jutro ksiegowej.Ja mam w komputerze wpisany kazdy dzien,km i adres gdzie bylem.Dojazdy do pracy to calkiem inna sprawa .
Lepiej jest nie odzywać się wcale i wydać się głupim, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości .

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 09 Sty 2012, 22:15:38 »

Offline greg1969

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 3
  • -Otrzymane: 25
  • Reputacja: +5/-4
« Odpowiedź #7 dnia: 09 Sty 2012, 22:43:59 »
Jest to tzw. Kørselgodtgørelse for kørsel i egen bil.
Jesli uzywasz wlasny samochod w pracy i pracodawca nie placi za przejechane km, to masz prawo do fradrag, w 2011 bylo to 3,64 kr za km, ale trzeba prowadzic dokladny rejestr przejechanych km.
 Czy ktos to robil?, bo rozliczam km po raz pierwszy i chcialabym sprawdzic czy robie to wlasciwie.
Piot, dlaczego nie chcesz podzielic sie informacjami na forum? Moze i do mnie przeslesz na priv?

Do której rubryki to się wpisuje przy rozliczeniu?
Ulga do wykorzystania przez gazeciarzy jeśli pracodawca im nie płaci za km , tak mi się wydaje, ale przydałoby się spojrzenie Rogi na ten temat  ;D.
« Ostatnia zmiana: 09 Sty 2012, 22:54:40 wysłana przez greg1969 »

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #8 dnia: 10 Sty 2012, 00:55:58 »
Przepis ktory znam i ktory reguluje te sprawy to tzw. erhvervskørsel - jest nastepujacy:

Jezeli pracownik uzycza pracodawcy wlasnego pojazdu w celach firmowych, pracodawca moze wyplacic pracownikowi nieopodatkowana kwote obliczana wedlug ustalonej stawki za przejechane kilometry. Stawka ta w roku 2011 wynosila 3,67 kr. Ktos pytal rowniez o rubryke w ktorej nalezy wpisac ten zwrot kosztow. Jest to rubryka 29.

Musze jednak zwrocic uwage, ze jazda miedzy poszczegolnymi miejscami pracy w celu wykonywania swojej pracy, nie ustalona z pracodawca jako ”erhvervsmæssig kørsel” (jazda dla firmy) traktowana jest na takiej samej zasadzie jak dojazd do pracy – befordringsfradrag, rubryka 51. W takich sytuacjach pracownik, jezeli trasy sa rozne w zaleznosci od klientow do ktorych jezdzi, powinien byc w stanie, na zyczenie SKATu, udokumentowac te jazdy (rozliczenie roczne).

Erhvervsmæssig kørsel to rowniez jazdy jezeli osoba prowadzi samodzielna dzialalnosc gospodarcza. Warunek uznania ulgi – prowadzenie dokumentacji (ksiazka jazd, mozna nabyc na stacjach paliw. Podaje sie kazdorazowo stan licznika przy rozpoczeciu jazdy i po jej zakonczeniu).
Chodzi o to, aby rozroznic jazde w celach prywatnych i zawodowych. 
SKAT uznaje jazde jako jazde „firmowa” (erhvervsmæssig kørsel) jezeli spelniasz jeden z nastepujacych warunkow:
1.Jazda musi dotyczyc jazd do miejsc pracy tego samego pracodawcy, na przyklad z miejsca firmy pracodawcy do innych miejsc pracy tego samego pracodawcy.

2.Jazda w ramach tego samego miejsca pracy, np. na lotnisku lub w lasach (wyreby/tartaki - to tylko przyklady)

3.Jazdy miedzy normalnym miejscem zamieszkania pracownika a miejscami pracy ale max.     60 dni w okresie poprzednich 12 miesiecy. Te 60 dni moga byc dni postepujace po sobie lub dni rozrzucone w dluzszym okresie czasu. Jezeli ilosc dni przekroczy 60 dni, uwaza sie ze jest mowa o stalym dojezdzie do pracy. Wowczas przysluguje nomalna ulga za kilometraz (rubryka 51).

Byc moze jest jeszcze inna ulga za dojazdy, ale o niej nie slyszalem. Nie jestem jednak nieomylny (jak niektorzy sadza). Sprobuje dla pewnosci sprawdzic w SKAT na spotkaniu „doradcow”, specyficznie odnosnie „gazeciarzy”.

Offline vordingborg

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 77
  • -Otrzymane: 550
  • Reputacja: +58/-30
« Odpowiedź #9 dnia: 10 Sty 2012, 16:54:42 »
Tu jest w załączeniu ale Vordingborga tam nie ma  ;D. Te oznaczone na fioletowo.
Dzięki greg ,teraz już wiem gdzie szukać meldunku  ;D

Offline zyrafffkaa

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
    • Status GG
« Odpowiedź #10 dnia: 01 Lut 2012, 10:47:11 »
Witam. A ja mam pytanie, czy jesli ktos pracuje jako Vikar to czy nalezy sie zwrot pieniedzy za dojazdy w dni, gdzie kilometry na dzien przekraczaja 24km (bylam wysylana w rozne miejsca jako vikar) ? Czy jako vikar, jest to tylko liczone z domu do adresu biura vikara ??

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #11 dnia: 01 Lut 2012, 11:06:28 »
W 2012 jest to 3,80 i 2,10 (powyzej 20.000) - oczywiscie chodzi o wykorzystywanie samochodu prywatanego do celow sluzbowych, jezeli jest sie zatrudnionym na etacie.
A tu jest ustawa, i przykladowe rozliczenie, informacja o rejestrze itp.
https://www.retsinformation.dk/Forms/R0710.aspx?id=139591

Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline zyrafffkaa

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
    • Status GG
« Odpowiedź #12 dnia: 01 Lut 2012, 11:16:00 »
Jomir ja mam na mysli rok 2011, od dzis mozna wprowadzac zmiany na karcie podatkowej, stad moje pytanie.... czy ja jako vikar moge wprowadzic wszystkie miejsca w ktorych pracowalam (powyzej 24km na dzien) czy tylko do adresu mojego vikara ?

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #13 dnia: 01 Lut 2012, 15:50:29 »
Wszystkie adresy, w ktorych pracowalas, bo nie chodzi o miejsca wykonywania pracy.
Pod warunkiem, ze masz rejestr przebiegow.
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline ego

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #14 dnia: 28 Lut 2012, 14:23:07 »
Witam chciałbym pomóc koledze w rozliczeniu ale ma on inną sytuacje niż ja bo dojeżdza do pracy w dani 50 km a ja odliczałem tylko wyjazdy do polski. Czy można odliczyć dojazdy w dani oraz zjazdy do polski i czy to się wpisuje w jednej rubryce razem czy są może inne rubryki. A drugie pytanie co zrobić jeżeli ich firma zamkneła im konta duńskie gdzie przeleją pieniądze z rozliczenia jeżeli będzie zwrot?

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #14 dnia: 28 Lut 2012, 14:23:07 »

PRZENIESIONY: sukamy pracy

Zaczęty przez JomirDział Praca w Danii

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 13595
Ostatnia wiadomość 12 Sie 2014, 11:46:59
wysłana przez Jomir
zwolnienie z pracy - czy musi podać powód

Zaczęty przez zosiaxDział Pomoc!

Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 26871
Ostatnia wiadomość 17 Lip 2008, 16:33:25
wysłana przez zosiax
polskie agencje pracy

Zaczęty przez 6palcyDział Praca w Danii

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 18201
Ostatnia wiadomość 16 Lut 2012, 21:37:25
wysłana przez 6palcy
Agencje pracy

Zaczęty przez benek19892Dział Esbjerg, Haderslev, Kolding ...

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 32120
Ostatnia wiadomość 20 Kwi 2011, 07:33:41
wysłana przez dania_d
DOJAZDY DO PRACY

Zaczęty przez AmboDział Podatki

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 18919
Ostatnia wiadomość 23 Mar 2015, 08:47:06
wysłana przez Jomir