poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Uwaga na aKase z 3F.  (Przeczytany 13835 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline greg1969

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 3
  • -Otrzymane: 25
  • Reputacja: +5/-4
Odp: Uwaga na aKase z 3F.
« Odpowiedź #15 dnia: 11 Sty 2012, 13:42:16 »
Roga jesteś bardzo mądrym i oczytanym gościem za co Cię bardzo szanuję. Napisz proszę jaka jest najniższa akceptowalna stawka w DK?

.......BTW gdzie można sprawdzić min. stawki na określone stanowiska. Firma jest na tyle mała, że nie ma overenskomst. Dziewczyny mają po 110 koron na godzinę. Mają stanowisko: montage arbejder i w opisie czynności: Påsætning af pakning på plade varmeveksler, Reng. indpakninger af plader. Czy jest tu jakieś minimum czy jak nie ma overenskomst to jest wolna amerykanka?

Pisałem powyżej o sytuacji dziewczyn (akurat z firemki mojej żony) i zadałem pytanie ale nikt mi nie potrafi jak na razie odpowiedzieć. Czy w ich przypadku jest to jakaś akceptowalna na rynku stawka?

Offline kitty

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 11
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #16 dnia: 11 Sty 2012, 13:56:53 »
w firmie, w ktorej pracowali moi znajomi, stawka byla 106 kr na godzine i wszyscy dostali a-kasse. :) wiec dziewczyny nie maja sie o co martwic. ;)

Offline greg1969

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #17 dnia: 11 Sty 2012, 14:45:02 »
Dzięki kitty, powiem im to na pewno się ucieszą ;D, na razie pracują ale lepiej chuchać na zimne  ;D.
« Ostatnia zmiana: 11 Sty 2012, 15:10:02 wysłana przez greg1969 »

Offline kitty

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 11
« Odpowiedź #18 dnia: 11 Sty 2012, 14:54:24 »
nie ma za co. ;) pozdrawiam!

Offline marekiania

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
« Odpowiedź #19 dnia: 11 Sty 2012, 16:13:31 »
Do Roga. Proszę czytać posty ze zrozumieniem. Pisałem że aby się zarejestrować w a kasie musiałem przedstawić umowę o prace i to uczynilem. A na umowie jak byk stało 60 Kr. I mimo to zostałem zarejestrowany i mimo to po ponad roku pracy na tej umowie dostałem zasiłek z a kasy i decyzje do 2014 roku. Dopabuse po ponownym podjęciu pracy i zakończeniu jej z ostatnim dniem 2011 roku ,chciałem wrócić na zasiłek i odmowa. Niestety wcześniej nikomu nie przeszkadzało ze pracowałem na tak niskiej stawce , a na dodatek dostałem decyzje pozytywna i zasiłek. Ale nie chciałem siedzieć na zasiłku za długo i poszedłem ponownie do pracy. Jak się okazało to był błąd.

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 242
  • Reputacja: +16/-12
« Odpowiedź #20 dnia: 11 Sty 2012, 17:27:40 »
Do greg1969: zle przeczytales.

Dagpengesatsen svarer til 90% af din løn - dog ikke mere end et maksimumbeløb.
Dagpenge wynosza 90% twoich zarobków - ALE !!! nie wiecej niz maksimum (højeste sats)

Højeste sats wynosi 17073 na miesiac

For at få højeste dagpengesats skal du mindst tjene 20620
Zeby otrzymac maksimum (højeste sats) musisz zarabiac co najmniej 20 620 miesiecznie

Jeszcze raz: dagpenge to najwyzej 90% twoich zarobków i nigdy nie moze byc wyzsze niz højeste sats  17073.

Zarabiasz mniej niz 20 620 dostaniesz mniej dagpenge. 

Do marekiania:
Przeciez mozesz sie zarejstrowac do A-kase nawet jak pracujesz 1 godzine miesiecznie za 25 kr, A-kasse nie moze ci odmówic zarejestrowania z tego powodu. A czy dostaniesz dagpenge to zupelnie inna sprawa. I ty musisz sam szukac informacji albo zapytac w A kassie ale nie oczekuj ze oni beda to za ciebie robic.

Ja rozumiem odpowiedz z Akassy inaczej - Du har ved vores opgørelse den 4 januar 2011 ikke haft løntimer nok i din medlemsperiode.

W czasie czlonkostwa nie wypracowales odpowiedniej ilosci godzin.

Najprosciej - podejsc do A kassy i spokojnie o wszystko jeszcze raz wypytac. Ale nie na zasadzie ....jak ja im do.......e to mi od razy wyplaca...

Powodzenia

...na nasze oddalenie, na naszą nieobecność i rozmów obojętność listek, iskierkę, cień jak kotwicę wbij w nasze serca.... Leszek Aleksander Moczulski

Offline greg1969

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #21 dnia: 11 Sty 2012, 17:37:45 »
Dzięki @ae@.

....Coś jest nie tak tak patrzę na stronę krify: http://www.krifa.dk/fs/dagpenge/oekonomi/beregn.aspx i pisze tam, że aby uzyskać najwiekszą stawkę trzeba minimum zarobić tyle i tyle, w przeciwnym wypadku dagpenge wynosi 90% uposażenia. Chyba dobrze doczytałem, niech ktoś utwierdzi mnie w tym przekonaniu......

Nie wiem ale po mojemu to to samo miałem na myśli tylko może inaczej napisane  ;D ;D, zresztą nieważne.

Ale nie chciałem siedzieć na zasiłku za długo i poszedłem ponownie do pracy. Jak się okazało to był błąd.

To samo sobie pomyślałem, tu gość zrobił największy błąd  >:( :(

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #21 dnia: 11 Sty 2012, 17:37:45 »

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #22 dnia: 12 Sty 2012, 14:57:46 »
Do Roga. Proszę czytać posty ze zrozumieniem. Pisałem że aby się zarejestrować w a kasie musiałem przedstawić umowę o prace i to uczynilem. A na umowie jak byk stało 60 Kr. I mimo to zostałem zarejestrowany i mimo to po ponad roku pracy na tej umowie dostałem zasiłek z a kasy i decyzje do 2014 roku. Dopabuse po ponownym podjęciu pracy i zakończeniu jej z ostatnim dniem 2011 roku ,chciałem wrócić na zasiłek i odmowa. Niestety wcześniej nikomu nie przeszkadzało ze pracowałem na tak niskiej stawce , a na dodatek dostałem decyzje pozytywna i zasiłek. Ale nie chciałem siedzieć na zasiłku za długo i poszedłem ponownie do pracy. Jak się okazało to był błąd.
Får du ikke den overenskomstmæssige timeløn på dit job, tæller dine arbejdstimer ikke med, når du skal optjene ret til dagpenge.
Men for at dine arbejdstimer kan bruges til at optjene ret til dagpenge og efterløn, er det et krav, at din timeløn mindst svarer til den overenskomst, der gælder inden for dit arbejdsområde. Og det, uanset om din arbejdsgiver har en overenskomst eller ej.
Jezeli nie otrzymujesz stawki godzinowej ustalonej umowa zbiorowa, wypraowane godziny nie upowazniaja do zapomogi.
Wymog: stawka godinowa odpowiadajaca minimum (moze byc wyzsza) stawkom w umowach zbiorowych w danej branzy, bez wzgledu na to czy pracodawca zawarl umowe zbiorowa czy nie.
Sprawdze kiedy ten przepis wszedl w zycie. byc moze dostales zapomoge pierwszyraz wedlug starego przepisu. Aktualnie jest tak jak napisalem.

[Posted on: 12 Sty 2012, 02:53:48]

Roga jesteś bardzo mądrym i oczytanym gościem za co Cię bardzo szanuję. Napisz proszę jaka jest najniższa akceptowalna stawka w DK?
Pisałem powyżej o sytuacji dziewczyn (akurat z firemki mojej żony) i zadałem pytanie ale nikt mi nie potrafi jak na razie odpowiedzieć. Czy w ich przypadku jest to jakaś akceptowalna na rynku stawka?
Takiej najnizszej stawki nie ma. Stawka 60 koron i ponizej nie upowaznia do zapomogi z A-kasse ale jest akceptowana np. przez Skat :D. W frimach majacych umowe zbiorowa obowiazuja stawki ustalone miedzy stronami. W pozostalych firmach pracodawca moze zawrzec kontrakt z pracownikiem na innych warunkach. Nie slyszalem jednak o stawce minimum.

[Posted on: 12 Sty 2012, 03:00:14]

Mialem dzisiaj spotkanie z kolega ze SKATu, ktory rowniez udziela porad Zwiazkom Zawodowym. Przy okazji poruszylem temat zatrudnien pracownikow wedlug staki 60 kr. i podobnych.

A wiec nie ma stawki, ktora dyskwalifikowalaby pracownika do otrzymywania zapomogi z A-kasse. A-kassy dokonuja indywidualnej oceny kazdego pracownika wedlug zasady. Ilosc przepracowanych godzin upowazniajacych do zapomogi z A-kasse, jest  zaakceptowana tylko
jezeli :

"Arbjedstimer, hvor lønnen er ikke væsentlig under de overenskomstmæssige løn",
-to znaczy: jezeli wypracowano  godziny na podstawie dochodu nie rozniacego sie zdecydowanie od dochodow/stawek obowiazujacych wedlug umowy zbiorowej.

Zasada ta istniaa juz przedem, ale A-kassy nie zwracaly na to zbyt duzej uwagi. Sytuacji takiej nie bylo w Danii, poniewaz zaden dunczyk tracac prace, nie podejmuje nowejvpracy ze stawka, ktora bylaby tak wyraznie nizsza niz jak otrzymywal poprzednio. Oczywiscie moze byc mowa o nzszej stawce generalnie, a to ze wzgledu na przyklad na zmiane branzy. Problem pojawil sie tak na prawde okolo 2 lat temu, kiedy 1.5.2009 zniesiono tymczasowe przepisy pozwolenia na pobyt i prqace i wprowadzono jedynie rejestracje legalnego pobytu.

Biorac pod uwage, rozne stawki w roznych branzach, A-kassy dokonuja indywidualnej oceny.
Dlatego dobra rada: Zanim zapiszesz sie do A-kasse, zadzwon i zapytaj czy stawka ktora proponuje ci pracodawca jest wystarczajaco wysoka w stosunku do stawki wg umowy zbiorowej, aby po przepracowaniu wymaganej ilosci godzin otrzymac zapomoge z A-kasse.

Mysle, ze watpliwosci na temat stawki 60 kr., zostaly niniejszym wyjasnione.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #22 dnia: 12 Sty 2012, 14:57:46 »

UWAGA! Nie dla każdego A-kasse

Zaczęty przez animattDział Praca w Danii

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 21680
Ostatnia wiadomość 08 Mar 2018, 03:50:19
wysłana przez animatt
UWAGA na pasazerow

Zaczęty przez mikmi03Dział Hydepark

Odpowiedzi: 4