poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: GDZIE KUPIE PSA  (Przeczytany 10950 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline jumpet5555

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
Odp: GDZIE KUPIE PSA
« Odpowiedź #15 dnia: 22 Sty 2012, 20:24:09 »
aischama napisalem email odczytaj i odpisz jak mozesz pozdro

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #16 dnia: 22 Sty 2012, 20:35:00 »
Vaxa... pies ma 6 lat do 7 urodzin, tak?
Wlasnie doczytalam, ze Tryg ubezpiecza do 10 roku zycia, jedynie trzeba po raz pierwszy ubezpieczyc przed 6, ale zainteresowalo mnie to dozywotnie ubezpieczenie, wiec chyba, bede probowala sie przeniesc.
W sumie dziekuje Wam za wywolanie mnie do tablicy, bo inaczej bym sie nie zabrala za to ubezpieczenie :)
Co roku, jak przychodzil termin placenia skladki, mowilam sobie, ze musze przejrzec oferty i co roku zapominalam. Teraz sie biore za to od reki :)
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline Reksio

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 25
  • -Otrzymane: 169
  • Reputacja: +21/-15
  • "Żyjmy chwilą, powtórek w życiu nie ma..."
« Odpowiedź #17 dnia: 22 Sty 2012, 21:07:28 »
Danmarks Dyrekasse ubezpiecza psiaki do konca zycia,pod warunkiem przystąpienia przed ukonczeniem 6 roku, ja ze swoją 2 miesiące przed urodzinami ledwo zdążyłam :) ryzyko własne mamy do chyba 600kr(cos okolko tego).

[Posted on: 22 Sty 2012, 18:38:58]

a tak z ciekawosci, co  tutaj sie robi ze zwierzakiem gdy przejdzie na drugą stronę teczy? W PL mimo ze nie wolno, wiadomo,ludzie zakopują w ogródkach albo gdzies w lesie,sa tez psie cmentarze. Jak wyglada tu sprawa z kremacją?

Niedawno przerabiałam ten temat z "moim" weterynarzem, ze względu na podeszły wiek moich piesków.

Jest to niezgodne z prawem, ale ludzie i tak to robią, zakopywanie zwierząt w ogrodzie (nawet jeśli jesteś właścicielem domu), ale byleby sąsiad nie widział, bo może w odpowiednie miejsce złożyć donos  ;)

Istnieją w Danii oczywiście cmentarze dla zwierząt i krematoria. Jeżeli chce się skorzystać z krematorium, to zazwyczaj weterynarz ma umowę z konkretnym miejscem. W zależności gdzie piesek zakończył życie, zostaje przez nich odebrany i zawieziony do krematorium, a po wszystkim prochy są odsyłane do weterynarza i tam się je odbiera. Można też samemu odwieźć pieska do kremacji.

Można też oczywiście samemu wybrać urnę. W przypadku mojej kliniki istnieje opcja że pobierają odrobinkę prochu i pewna artystka/jubiler robi w wybranym kolorze szklany koralik (glasperle) z tą odrobinką, jako pamiatkę która można nosić przy sobie. Załączam linka, tam są ich info:

http://www.dhcitysyd.dk/

Jest też opcja, że weterynarz oddaje pieska do utylizacji. Uważam, że to smutna opcja traktująca zwierzę przedmiotowo a nie jak członka rodziny i wiernego przyjaciela, ale to już moja osobista opinia  :)

[Posted on: 22 Sty 2012, 21:00:42]

A co do ubezpieczeń, to ja miałam bardzo korzystne dla mnie w Top Danmark, niestety większość ubezpiecza do 10 roku życia, i w niektórych miejscach trzeba zdążyć przed czwartym rokiem życia - tak było w moim przypadku. I warto popytać co to ubezpieczenie obejmuje, jaki jest własny wkład itp. Ja miałam udvidet ansvar, udvidet syge og tandforsikring. W przypadku jednego psa bardzo mi się to opłaciło  ;D

A ostatnio widziałam ulotki o ekstra ubezpieczeniach dla kotów, chyba też warto  8)
"Przejmuj się tylko tymi na których masz wpływ - na pozostałych szkoda twoich nerwów..."

Offline vordingborg

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 77
  • -Otrzymane: 550
  • Reputacja: +58/-30
« Odpowiedź #18 dnia: 22 Sty 2012, 21:13:45 »

Można też oczywiście samemu wybrać urnę. W przypadku mojej kliniki istnieje opcja że pobierają odrobinkę prochu i pewna artystka/jubiler robi w wybranym kolorze szklany koralik (glasperle) z tą odrobinką, jako pamiatkę która można nosić przy sobie. Załączam linka, tam są ich info:

Nie wiem czy brałaś to pod uwagę http://wiadomosci.onet.pl/kiosk/ciekawostki/najwieksza-kolekcja-wypchanych-psow,4797726,fotoreportaz-mini.html obecnie  staje się bardzo modne

Offline Reksio

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #19 dnia: 22 Sty 2012, 21:21:25 »
Nie wiem czy brałaś to pod uwagę http://wiadomosci.onet.pl/kiosk/ciekawostki/najwieksza-kolekcja-wypchanych-psow,4797726,fotoreportaz-mini.html obecnie  staje się bardzo modne

Daj spokój, dla mnie to koszmar   :'(  i wstrętny pomysł. Ale ludzie są różni.

Ale apropos urny to radzę coś wybrać w Polsce, w zwykłym zakładzie pogrzebowym mają spory wybór i nikogo już nie dziwi, że to dla zwierzątka  :)
"Przejmuj się tylko tymi na których masz wpływ - na pozostałych szkoda twoich nerwów..."

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #20 dnia: 22 Sty 2012, 21:30:29 »
Reksio, a mialas jakas ulge z tytulu ubezpieczenia dwoch psow?

A co do kremacji, jak sie kupil livsforsikring, to koszt kremacji pokrywa firma ubezpieczeniowa.
Znalazlam, ze livsforsikring + zdrowotne + OC w Dyrekassen wyjdzie okolo 2000 koron.
Zlozylam zapytanie do Topdanmark. Zobaczymy ile nalicza. 

Offline Reksio

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #21 dnia: 22 Sty 2012, 22:04:51 »
Reksio, a mialas jakas ulge z tytulu ubezpieczenia dwoch psow?

A co do kremacji, jak sie kupil livsforsikring, to koszt kremacji pokrywa firma ubezpieczeniowa.
Znalazlam, ze livsforsikring + zdrowotne + OC w Dyrekassen wyjdzie okolo 2000 koron.
Zlozylam zapytanie do Topdanmark. Zobaczymy ile nalicza. 

Nie, nie miałam ale to było prawie 14 lat temu, nie było też wtedy livsforsikring, tylko do 10 roku życia. Zostałam tam mimo wszystko, bo moje psy to duża rasa i nie myślałam że będą tak długo żyły, żeby szukać innych ofert. Oczywiście się bardzo cieszę, że pobijają rekordy wiekowe ale to troche kosztuje  ;D
Teraz są inne możliwości, więcej przede wszystkim, więc warto porównywać oferty. Na pewno poszukam korzystniejszej możliwości, kiedy znowu zdecyduję się na "powiększenie" rodziny  :D

[Posted on: 22 Sty 2012, 22:02:42]

Aha, ulgi mam spore u weterynarza, z powodu tego że mam dwa psy i dwa koty  ;D Tutaj warto samemu spytać, bo nawet jeśli nie mają tego w ofercie, to często rozpatrują indywidualnie  :)

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #21 dnia: 22 Sty 2012, 22:04:51 »

Offline vaxa_rys

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 4
  • -Otrzymane: 26
  • Reputacja: +4/-6
« Odpowiedź #22 dnia: 22 Sty 2012, 22:22:31 »
Jomir, chyba trzeba bylo psa zglosic do dnia 6 urodzin. Tutaj jest porownanie roznych ubezpieczalni z 2008 roku,zasady moze sie nie zmienily,ale ceny pewnie tak, moze komus to cos pomoze:
http://www.centerdyreklinik.dk/page.asp?page_id=26

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #23 dnia: 22 Sty 2012, 22:46:05 »
 Od 2008 zmienilo sie bardzo. Wtedy nie wszystkie ubezpieczalnie mialy nawet hundefosikring. A gdy ubezpieczalam, swojego malego bandyte w 2010, nie bylo jeszcze livs...
Kurcze chyba przegwizdalam z moim poczatkujacym emerytem, mam na mysli, ze nie sledzilam ubezpieczen na biezaco i teraz troche za pozno.
Na razie zapytalam o oferte w Top, spojrzalam tez na Dyrekassen, zobaczymy jaka oferte dostane i co sie uda ugrac. Moze sie uda go przeniesc na zasadzie kontynuacji i zaswiadczenia, ze od 5 lat na nic nie chorowal.
Natomiast zawsze lekarz sugerowal drobna arytmie, wiec obawiam sie, ze na starosc moga sie pojawic problemy z sercem, stad tez moja panika.

Zobaczymy, co odpowiedza ubezpieczalnie.

[Posted on: 22 Sty 2012, 22:41:04]

Vaxa, dzieki za link, jednak sie przydal. Coraz bardziej sie sklaniam do przeniesienia potworow do Top Danmark.
Mam nadzieje, ze uznaja nam piecioletnia "bezszkodowosc" na goldasie i przyjma go do siebie :)

Offline vaxa_rys

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #24 dnia: 22 Sty 2012, 23:00:52 »
Od 2008 zmienilo sie bardzo. Wtedy nie wszystkie ubezpieczalnie mialy nawet hundefosikring. A gdy ubezpieczalam, swojego malego bandyte w 2010, nie bylo jeszcze livs...

były juz w 2009 gdy moją ubezpieczałam,bo sie nad tym zastanawiałam,jednak się nie zdecydowałam. Za drogo mi było,bo za mojego potwora płacę ansvar juz duzo z racji dyskryminacji rasowej.

[Posted on: 22 Sty 2012, 22:58:44]

ta ostatnia firma Agria ubezpiecza do konca zycia jesli sie zglosisz do 10 roku zycia(zabrzmiało jak maslo maslane), ile lat ma goldenek teraz?

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #25 dnia: 23 Sty 2012, 09:29:19 »
Chlopie ma 6,5 roku, od czerwca stanie sie oficjalnie emerytem  ;D
Mam na mysli, ze na karme dla seniorow ma przejsc.

Stad tez pytalam, czy 6 lat to do siodmych urodzin, bo wtedy by sie jeszcze zlapal.

Offline vaxa_rys

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #26 dnia: 23 Sty 2012, 09:41:24 »
napisz do D.Dyrekasse. Moja sucz juz od roku jest na seniorkowej karmie, ale gdyby nie chora łapka,co nawet nie jest z wiekiem związane, to całkiem mlody i zywiołowy  z niej pies.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #27 dnia: 23 Sty 2012, 10:15:46 »
Na razie napisalam do TopDanmark, licze na nich, bo mamy u nich cala mase ubezpieczen, wiec tak na dobra sprawe na psy znizke powinnismy dostac.

Offline aischama

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #28 dnia: 23 Sty 2012, 12:08:30 »
Hi Jumpet5555, otrzymales moj emil ? Napisałam go wczoraj późnym wieczorem. To jest mój nr.42769795 a właściwie mojego męża ,podaje ci jego bo ja nie zawsze mam możliwość odebrania tel.
Pozdrawiam. 

Offline jumpet5555

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #29 dnia: 23 Sty 2012, 14:34:32 »
tak otrzymalem dzieki

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #29 dnia: 23 Sty 2012, 14:34:32 »

ROWER ... gdzie moge kupic?

Zaczęty przez Ania78Dział Pomoc!

Odpowiedzi: 9
Wyświetleń: 11319
Ostatnia wiadomość 16 Kwi 2008, 23:17:33
wysłana przez lilianka
aktualna lista,gdzie?

Zaczęty przez dar_czarDział Praca w Danii

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 9904
Ostatnia wiadomość 02 Cze 2008, 13:59:58
wysłana przez Klingon
Gdzie najlepiej mieszka sie w Århus?

Zaczęty przez SarahDział Århus, Aalborg ...

Odpowiedzi: 11
Wyświetleń: 28126
Ostatnia wiadomość 14 Cze 2012, 19:29:18
wysłana przez air2006
muah Thai - gdzie mozna sie zapisac?

Zaczęty przez Muay Thai- gdzie znajde?Dział Esbjerg, Haderslev, Kolding ...

Odpowiedzi: 23
Wyświetleń: 41495
Ostatnia wiadomość 14 Sty 2014, 13:41:34
wysłana przez czesio
gdzie wymienic polski certyfikat na dunski ( wozki widlowe )

Zaczęty przez kumcokDział Hydepark

Odpowiedzi: 12
Wyświetleń: 28209
Ostatnia wiadomość 03 Sty 2022, 20:01:03
wysłana przez wafl