poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: dofinansowanie do szkoly  (Przeczytany 10021 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ona33

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +1/-5
dofinansowanie do szkoly
« dnia: 22 Sty 2012, 20:41:27 »
witam
mam pytanie . dziecko chodzi do szkoly prywatnej . czy moge dostac jakies dofinansowanie do czesnego albo zwrot za dojazdy ( bilety ) ? . Czy moze mi powiedza ze jak mnie nie stac to mam dziecko przeniesc do szkoly publicznej ???

Offline ksieciuniu

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2
  • -Otrzymane: 1
  • Reputacja: +0/-1
Odp: dofinansowanie do szkoly
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Sty 2012, 20:51:08 »
Gdzies, nie tak dawno czytalem ze......
"snobizm nie jest w Danii refundowany".
Postepow w nauce zycze.

Offline Reksio

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 25
  • -Otrzymane: 169
  • Reputacja: +21/-15
  • "Żyjmy chwilą, powtórek w życiu nie ma..."
« Odpowiedź #2 dnia: 22 Sty 2012, 21:17:31 »
Żaden snobizm, po prostu wybór. Sama chodziłam do prywatnej szkoły w Danii, tylko że to było daaaawno temu ale wtedy nie było żadnych refundacji. Ale może mogłabyś wykorzystywać na to "børnepenge" które przychodzą co kwartał? Niektórzy moi znajomi tak robią i nie odczuwają wtedy tak tego wydatku  :)
"Przejmuj się tylko tymi na których masz wpływ - na pozostałych szkoda twoich nerwów..."

Offline _Ania_

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #3 dnia: 23 Sty 2012, 08:29:58 »
Dokładnie się nie orientuję ale z tego co słyszałam, to tutaj państwo zwraca część opłat (większą) za szkołę prywatną. Tak przynajmniej mówiła nam nauczycielka na duńskim. Ale jak to dokładnie wygląda to nigdy się nie interesowałam, myślę, że ktoś się znajdzie i powie Ci więcej na ten temat.

Offline ona33

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #4 dnia: 23 Sty 2012, 17:10:41 »
dzieki za info a co do Ciebie Ksieciuniu  drogi to ci powiem ze moze zastanowisz sie nad tym co ty wogole czlowieku piszesz .. a jak nie ogarniasz dlaczego wyslalam dziecko do szkoly prywatnej to moze warto sie zapytac a nie pisac takie pierdoly ???
bo caly czas zastanawiam sie nad tym co ma snobizm do tego ze chce sie dac dla dziecka to co najlepsze ???
ale pewnie sam nie masz dzieci wiec dlatego klepiesz aby klepac .. zenada ..
jest tu mnostwo ,,dobrych,, ludzi ktorzy chca pomoc rada ale jest tez kilku ktorzy zawsze musza sie do czegos dopierdo... - dlaczego tak sie dzieje ??? czy to zazdrosc czy po prostu glupota???

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 242
  • Reputacja: +16/-12
« Odpowiedź #5 dnia: 23 Sty 2012, 17:45:31 »
Owszem panstwo doplaca do szkól prywatnych i friskole ale nie rodzicom tylko szkole.
Szkola dostaje tyle samo pieniedzy na ucznia ile dostaje folkeskole.

To dlatego placi sie tylko 1000-2000 na miesiac a nie rzeczywista cene.

...na nasze oddalenie, na naszą nieobecność i rozmów obojętność listek, iskierkę, cień jak kotwicę wbij w nasze serca.... Leszek Aleksander Moczulski

Offline ksieciuniu

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2
  • Reputacja: +0/-1
« Odpowiedź #6 dnia: 23 Sty 2012, 18:22:34 »
No i na to czekalem droga ona33,i juz forum nie umiera juz pojawia sie miesko...
Och jak ja to lubie ;D ;D ;D ;D ;D ;D
Co do moich dzieci to wychowuje je i utrzymuje sam,nie liczac na niczyja pomoc w przeciwienstwie do niektorych,co to maja "pojecie" o wychowywaniu...
Mimo wszystko powodzenia ;)

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 23 Sty 2012, 18:22:34 »

Offline ona33

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #7 dnia: 23 Sty 2012, 21:13:26 »
no widzisz ksieciuniu wystarczy nie myslec i pisac glupoty a uzyskasz to za czym tak bardzo teskniles - rzucanie mieskiem .. ale jak sam napisales lubisz to .. co do twoich dzieci - chwala ci za to ze taki ,,pudzian,, z ciebie iz dajesz sobie rade ze wszystkim i ze wszystkimi sam .. pytanie tylko , jezeli sobie tak fantastycznie radzisz to kto tak naprawde wychowuje twoje dzieci??? bedac sam i chodzac do pracy jak znajdujesz na to czas ?? no chyba ze nie chodzisz do pracy a wtedy wszystkie twoje wywody na temat ,,nie liczenia na czyjas pomoc ,, szlag trafil ..
mimo wszystko pozdrawiam ( w szczegolnosci twoje dzieci )

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #8 dnia: 23 Sty 2012, 21:35:29 »
Prywatna szkola nie zawsze jest tym najlepszym dla dziecka.
Mialam dziecko w prywatnej szkole przez cala podstawowke, drugi raz juz bym nie wyslala.

Danie dziecko najlepszego nie zawsze oznacza osadzenie "w szklarni".
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline EVA77

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • Reputacja: +2/-3
« Odpowiedź #9 dnia: 23 Sty 2012, 22:12:58 »
Ona33 nie pytala sie czy prywatna szkola jest najlepsza dla dziecka, tylko zadala pytanie o dofinansowanie.... a moze sie myle?  Wiec po co odbiegac od tematu?

Offline ona33

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #10 dnia: 23 Sty 2012, 22:51:16 »
dzieki Eva za sprostowanie .. dokladnie o to pytalam .. o dofinansowanie .. ja nie oceniam tego czy to jest lepsze czy nie . czy rodzice wysylajacy dzeici do szkol publicznych robia dobrze czy nie .. ja chcialam tylko uzyskac informacje na temat ktory mnie interesuje .. a kwestia tego czy uwazam to za dobre niech zostawmy moim i mojego meza rozwazaniom ..

Offline Juta

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 2
  • Reputacja: +14/-22
« Odpowiedź #11 dnia: 23 Sty 2012, 23:15:57 »
No co ty ;) Kazdy rodak uzna za stosowne pouczenie cie co jest dobre a co zle. Gdybym miala tu dziecko to tez poslalabym je do prywatnej szkoly. I to nie jest kwestia snobizmu tylko wolnego wyboru.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #12 dnia: 23 Sty 2012, 23:43:26 »
Jezeli to komentarz do mojej wypowiedzi, to sie zastanawiam, w ktorym momencie pouczam?
Napisalam jedynie moje zdanie w formie absolutnie nie autorytatywnej. Wolnosc slowa i specyfika medium spolecznego, jakim jest forum dyskusyjne.

Wiele osob, traktuje forum jako darmowe doradztwo - udziel informacji i "spadaj". Niestety cena za zdobycie informacji na forum DYSKUSYJNYM, jest wlasnie wywiazanie sie dyskusji WOKOL tematu.

Natomiast w tym konkretnym przypadku, ja bym podyskutowala tutaj z Mickiewiczem i zmierzyla jednak "zamiar podlug sil".

Offline Juta

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 2
  • Reputacja: +14/-22
« Odpowiedź #13 dnia: 24 Sty 2012, 00:13:13 »
Ej, bez przesady ;) Kazdy ma swoje doswiadczenia, ale generalnie kazdy wie, ze folkeskolen to w wielu komunach oznacza "szkole przetrwania " na bardzo niskim poziomie.
Ona33 zdecydowala sie na szkole prywatna i ja szanuje jej wybor, jesli ktos jest w stanie jej udowonic w naukowy sposob, ze popelnia blad, ze folkeskolen sa lepsze, to niech to zrobi z podaniem konkretnych wynikow badan.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #14 dnia: 24 Sty 2012, 09:45:56 »
Sa dwie rzeczy, o ktorych trzeba wspomniec porownujac szkoly.
Owszem, jezeli mowimy o poziomie nauczania i warunkach nauczania, to czesto (choc nie zawsze) sa lepsze w szkole prywatnej.

Natomiast rownie wazny jest rozwoj spoleczny dziecka, ktory ma miejsce rowniez poza szkola i w pewnym wieku, rodzice do zapewnienia optimum nie wystarcza.
Wszystko fajnie, jezeli szkola prywatna lezy w okolicy. Natomiast jezeli nie, odrywamy dziecko od aktywnego zycia pozaszkolnego w gronie rowniesnikow.
Dziecko nie ma mozliwosci wracania ze szkoly z rowniesnikami oraz spotykania sie po lekacjach, odwiedzania sie w domu. itp. W efekcie dorasta jedynie w gronie kilkorga rowiesnikow, ktorych "dostarczaja" im rodzice. To ogranicza wybor i liczbe prob w szukaniu przyjaciela. Co jest przeciez bardzo waznym etapem w rozoju emocjonalnym.

Kolejnym waznym aspektem jest rowniez mozliowosc zapewnienia dziecku stalego srodowiska szkolnego, najlepsza opcja dla dziecka jest chodzenie do tej samej szkoly od 0. do 9. klasy. Jezeli rodzicow na to juz na wstepie na to nie stac, to jest bardzo prawdopodobne, ze pozniej bedzie jeszcze trudniej i w koncu zdecyduja sie jednak na powrot do szkoly panstwowej, co oznacza dla dziecka ogromny stres. Zreszta, z postu ONA33 wynika, ze wlasnie doszlo do takiej sytuacji.

Wielu rodzicow wybierajac dziecku szkole prywatna dazy tak naprawde do zaspokojenia wlasnych ambicji i potrzeb bezpieczenstwa w rzeczywistosci niestety WBREW POZOROM nie ma to zwiazku z potrzebami dziecka. Osobiscie poszukalabym w okolicy dobrej szkoly panstwowej, zapewniam, ze sa i takie.
A dowodem w moim wywodzie niech bedzie to, ze krolewskie dzieci tez chodza do szkoly panstwowej. Choc rodzicow na to stac i z racji urodzenia powiedzmy nalezaloby sie im cos elitarnego.

[Posted on: 24 Sty 2012, 09:42:02]

A swoja droga, dla mnie ciekawe jest, ze na przyklad, gdy w watku "gdzie kupic psa" rozwinal sie temat ubezpieczeniowy, jakos nikogo to nie razi. Przyklady mozna by mnozyc. Wiele watkow ewoluuje tracac tym samym powiazanie z tematem.
Tutaj, drobny komentarz, wywolal prawie nawalnice frustracji.
Czyzby trafiono w czyjsc CZULY PUNKT.
Stare przyslowie mowi, "prawda w oczy kole"... Tak wiec przylozmy ucho do ula  ;D

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #14 dnia: 24 Sty 2012, 09:45:56 »

dofinansowanie do mieszkania

Zaczęty przez kingamagdaDział Rodzina ...

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 4224
Ostatnia wiadomość 04 Mar 2012, 14:45:02
wysłana przez kingamagda
dofinansowanie do przedszkola

Zaczęty przez emilyroseDział Podatki

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 4363
Ostatnia wiadomość 06 Wrz 2010, 22:40:32
wysłana przez Daria2007
dofinansowanie do kupna mieszkania

Zaczęty przez amarelkaDział Hydepark

Odpowiedzi: 6
Wyświetleń: 5771
Ostatnia wiadomość 21 Sty 2014, 16:23:39
wysłana przez Jomir
Dofinansowanie do mieszkania kiedy żona nie pracuje ale się uczy

Zaczęty przez SandrerkaDział Rodzina ...

Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 6398
Ostatnia wiadomość 20 Wrz 2012, 19:44:17
wysłana przez varszafiak
dofinansowanie do mieszkania

Zaczęty przez anialdDział Podatki

Odpowiedzi: 8
Wyświetleń: 11305
Ostatnia wiadomość 28 Maj 2011, 17:10:01
wysłana przez parabola2