poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: dofinansowanie do szkoly  (Przeczytany 10015 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline RybkaWillego

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 56
  • -Otrzymane: 114
  • Reputacja: +28/-12
    • Status GG
Odp: dofinansowanie do szkoly
« Odpowiedź #15 dnia: 24 Sty 2012, 10:50:16 »
Ja też uważam że ONA33 ma absolutną rację wysyłając dziecko do szkoły prywatnej. Rozmawiałam z wieloma ludźmi (głównie duńczycy) i wszyscy mówili, że szkoła prywatna jest lepsza niż folkeskole. Dlatego zapisałam córkę do prywatnej szkoły. A jak mój synek podrośnie, to też go do niej zapisze:)
Pozdrawiam
Za dużo mówimy o zmianie świata, a za mało świat zmieniamy. Za dużo mówimy o miłości, a za mało kochamy.

Offline Juta

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 2
  • Reputacja: +14/-22
« Odpowiedź #16 dnia: 24 Sty 2012, 10:54:38 »
Jomir, wyobraz sobie, ze w owym watku "gdzie kupic psa" ktos pisze, ze psy sa glupie i smierdza i ze lepiej jest przygarnac inteligentnego kota. Wiesz jaka by sie afera rozpetala ;)

Offline ona33

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +1/-5
« Odpowiedź #17 dnia: 24 Sty 2012, 11:08:06 »
bardzo milo mi ze jedno pytanie wywołało taka lawinę dyskusji .. nie przeszkadza mi droga Jomir ze podważasz moja decyzje o umieszczeniu dziecka w szkole prywatnej .. ale muszę chyba sprostować kilka faktów .. bo chyba nie za bardzo zostałam  zrozumiana ..
co do poziomu nauczania : mieszkam w takim rejonie ze uwierz mi nie ma dobrych szkol publicznych co za tym idzie obojętnie czy to by była szkoła prywatna czy publiczna i tak dziecko musiałoby dojeżdżać wiec nie miałoby jak to pięknie ujęłaś ,,aktywnego życia pozaszkolnego w gronie rówieśników ,, zapewniam cie ze nie chciałabyś żeby twoje dzieci miały takich kolegów , przyjaciół i znajomych jakich można spotkać w mojej okolicy ..  moje dziecko od początku szkoły podstawowej ( jeszcze w Polsce ) uczeszczalo do szkoły prywatnej , gdzie można powiedzieć miał nauczanie indywidualne .. kiedy tu przyjechaliśmy i poszedł do szkoły publicznej to w klasie 4 uczył się działań na poziomie 2 plus 2 równa się 4 .. pewnie ze się równa 4 tylko pytanie czy to jest poziom czwartoklasisty ?? w ciągu roku dziecko cofnęło się do etapu pierwszoklasisty .. wiec jak dla mnie nie jest to powód do zadowolenia .. ale dalabym sobie z tym rade .. nie wysłałam go do szkoły prywatnej żeby spełniać swoje ambicje , wysłałam go bo serce mi pękało kiedy przychodził i był smutny , niezadowolony , często płakał i nie czul się komfortowo .. co z w jego przypadku doprowadzenie go do takiej sytuacji jest nie lada wyczynem .. teraz ma ( wyobraź sobie )przyjaciół , rówieśników i wspólne tematy oraz zainteresowania. są to również dzieci z pobliskiej okolicy wiec zawsze może się z nimi spotykać .. mój dom jest domem otwartym co za tym idzie mam minimum 4 dzieci non stop w domu . moje dziecko bardzo dobrze radzi sobie z dojazdami , jest samodzielny wiec jeżeli jemu to nie przeszkadza ze ma daleko szkole  - dlaczego ja bym miała go na sile uszczęśliwiać szkolą w pobliskiej okolicy .
z doświadczenia zawodowego wiem jak wygląda dżungla szkoły publicznej .. pewnie powiesz ze w prywatnej tez nie jest łatwo , ze dzieci miedzy sobą rywalizują itp . pewnie tak ale chociaż nie wylewają na siebie ogromu agresji , żalu , złości wyniesionej z domu .., jeżeli tak się zdarzy to naprawdę w niewielkim procencie ..
ktoś tu napisał ze trzymam go pod kloszem .. czy to ze chce mu zapewnić ( dopóki mogę ) życie w mniejszym stresie to jest trzymanie pod kloszem ?? ja nazywam to zgoła inaczej .. dla mnie to jest miłość ..
każdy pewnie ma tu swoje racje ( oprócz ksieciunia który pomylił snobizm ze wszystkim co się dało ) ale tez każde z nas po części się myli .. wiec zostawmy to swojej indywidualnej ocenie ..
a co do finansów : nie doszło do sytuacji w której muszę przenieść dziecko do szkoły publicznej ..moje pytanie wynikło z tego , iż mój mąż ( którego dzisiaj skrócę o głowę za durne pomysły ) zaproponował żeby się dowiedzieć czy istnieje takie dofinansowanie .. bo jeżeli tak to dlaczego by nie skorzystac .. a ja pomyślałam ze zapytam się na forum .. i tyle ...

Offline vaxa_rys

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 4
  • -Otrzymane: 26
  • Reputacja: +4/-6
« Odpowiedź #18 dnia: 24 Sty 2012, 11:13:30 »
w jakim wieku zapisuje sie dzieci do szkoly? ile kosztuje taka prywatna przyjemnosc?pytam z czystej ciekawosci,jeszcze sie nad tym nie zastanawialam.

Offline ona33

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #19 dnia: 24 Sty 2012, 11:35:08 »
ja niewiem w jakim wieku zapisuje sie dzieci do szkoly .. do tych ,,najlepszych ,, a raczej z najlepsza opinia ponoc ale to tez tylko ponoc zapisuje sie dziecko prawie od dnia narodzin  ;D.. ale ja zapisalam dziecko rok temu , kiedy juz opanowal dunski w  takim stopniu zeby moc zdac egzaminy wstepne ..fakt tez ze po lekkich znajomosciach udalo mi sie to zrobic .. wiec w tej kwestii trzeba chyba zasiegnac rady w szkole do ktorej ewentualnie chcialbys/ chcialabys zapisac ..
co do kosztow to wahaja sie od 1000 do 5000 tys koron za miesiac .. jest tez szkola gdzie czesne wynosi 18tys miesiecznie .. wiuem bo bylam na rozmowie w tej szkole ..
cena mnie zabila notabene .. ale to jak sam dyrektor tej szkoly powiedzial nie jest szkola dla dzieci ktore zamierzaja byc w kraju dluzej niz 2 lata ..
ja za swoja place ok 1500 tys . plus dojazdy oczywiscie .. czyli w 2 sie zamykam .. 

Offline vaxa_rys

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #20 dnia: 24 Sty 2012, 11:37:54 »
a co to jest friskole?

Offline RybkaWillego

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 56
  • -Otrzymane: 114
  • Reputacja: +28/-12
    • Status GG
« Odpowiedź #21 dnia: 24 Sty 2012, 13:40:11 »
Ja za moją będę płaciła ok 1500-1600. A jeśli chodzi o to kiedy najlepiej zapisać dziecko, to słyszałam, że najlepiej jak tylko się urodzi :)
Za dużo mówimy o zmianie świata, a za mało świat zmieniamy. Za dużo mówimy o miłości, a za mało kochamy.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #21 dnia: 24 Sty 2012, 13:40:11 »

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #22 dnia: 24 Sty 2012, 15:22:41 »
Juta, jedziesz po bandzie  ;D
Przeciez ja nie napisalam, ze folkeskole jest zla, glupia i smierdzi  :) Ja tylko napisalam, ze nie zawsze jest najlepszym rozwiazaniem, mysle ze jest jednak roznica. Natomiast nie utozsamiam sie z wypowiedzia wczesniejsza, a cos mi sie wydaje, ze wrzucono nas do jednego wora.

Ona33 - w zadnym miejscu nie podwazam Twojej decyji. Nie smialabym, nie znam Cie, nie znam motywow itp.

Dziewczyny, zrozumcie to jest forum dyskusyjne, ja tylko przedsatwilam swoje zdanie, tak jak Wy przedstawiacie swoje.
Wy macie swoje doswiadczenia i powody, ja mam swoje dosiwadczenia i powody.

Tak jak pisalam, nie jestem teoretykiem. Mialam dziecko w szkole prywatnej, mialam dziecko (drugie dziecko) w szkole oddalonej od miejsca zamieszkania. I dopabuse teraz widze  jak to wyglada, gdy moje dzieci (nawet i to dorosle) mieszkaja w poblizu swojej szkoly.
Dodam, ze nawet do mojego syna autystyka! wpadaja koledzy po lekcjach od kiedy chodzi do szkoly rejonowej. Wczesniej musialam wszystko organizowac, ustalac z rodzicami, przywozic/odwozic. Teraz po prostu wpadaja nawet na bulke w przerwie miedzy szkola a zajeciami w klubie.

[Posted on: 24 Sty 2012, 15:18:38]

A co do reszty, to byc moze roznia sie nasze zdania dlatego, ze mieszkam w swoistej oazie, mozna powiedziec "bialej gminie bez przemocy" - i zeby nie bylo, ze jestem rasistka, ale tak jakos jest wlasnie w mojej gminie  :)
« Ostatnia zmiana: 24 Sty 2012, 15:40:52 wysłana przez Jomir »
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline Juta

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 2
  • Reputacja: +14/-22
« Odpowiedź #23 dnia: 24 Sty 2012, 15:32:52 »
Juta, jedziesz po bandzie  ;D

To akt desperacji. Staram sie rozruszac forum, bo ponoc umiera, a nic tak nie wskrzesza nieboszczyka jak klotnia ;)

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #24 dnia: 24 Sty 2012, 15:46:11 »
No i kurde na mnie wypadlo?   ;D

Jak to mowil bodajze osiol ze Shreka "bez obrazy"  ;D

[Posted on: 24 Sty 2012, 15:40:05]

Rybko :) Ja bym tam polemizowala nad istnieniem "racji absolutnej". Nie konkretnie w tym temacie, ale wogole. Zarowno prawda jak i racja, jest zawsze sugestywna.

I jak to mawiaja starzy gorale...

Istanieja trzy rodzaje prawdy:
1.swinta prawda
2. tyz prawda
3. i g... prawda  ;D
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline ona33

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #25 dnia: 24 Sty 2012, 15:51:25 »
kochana Jomir i to ostatnie zdanie wszystko wyjasnia .. ja tez chce do takiej oazy jak ty  :)  a polemika sama przyznaj ze wyszla bardzo fajna .. pozdrawiam

Offline vaxa_rys

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #26 dnia: 24 Sty 2012, 16:08:36 »
ja tez w takiej oazie mieszkam, tylko musze wywiad zrobic wsrod sasiadow nt publicznych szkoł u nas.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #26 dnia: 24 Sty 2012, 16:08:36 »

dofinansowanie do mieszkania

Zaczęty przez kingamagdaDział Rodzina ...

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 4221
Ostatnia wiadomość 04 Mar 2012, 14:45:02
wysłana przez kingamagda
dofinansowanie do przedszkola

Zaczęty przez emilyroseDział Podatki

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 4363
Ostatnia wiadomość 06 Wrz 2010, 22:40:32
wysłana przez Daria2007
dofinansowanie do kupna mieszkania

Zaczęty przez amarelkaDział Hydepark

Odpowiedzi: 6
Wyświetleń: 5771
Ostatnia wiadomość 21 Sty 2014, 16:23:39
wysłana przez Jomir
Dofinansowanie do mieszkania kiedy żona nie pracuje ale się uczy

Zaczęty przez SandrerkaDział Rodzina ...

Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 6398
Ostatnia wiadomość 20 Wrz 2012, 19:44:17
wysłana przez varszafiak
dofinansowanie do mieszkania

Zaczęty przez anialdDział Podatki

Odpowiedzi: 8
Wyświetleń: 11305
Ostatnia wiadomość 28 Maj 2011, 17:10:01
wysłana przez parabola2