poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Prawo jazdy w Danii  (Przeczytany 19993 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline REZYSER

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 2
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Prawo jazdy w Danii
« Odpowiedź #15 dnia: 29 Sty 2012, 10:05:29 »
witam jak pisalem wyzej o kursie to juz po calej akcji. mialem zalatwione wszystko termin rospoczecia,tlumacza,dogadana cene no i grupe 6 osobowa, ale jak poinformowalem rodakow kiedy zaczynamy to sie zaczelo   ja jednak wolal bym w polsce,niemam teraz monety,termin nie pasuje itp.wiec tydzien stracony i osrodek spalony bo juz drugi raz tam nie pujde.    jomir jak mozesz to napisz ile za tlumaczenie od poczatku kursu do egzaminu i czemu 35 kilometrow za kbh przeciesz na kazdy kurs mozna przyjsc z tlumaczem czy nie . 

Gazeciarz

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 29 Sty 2012, 11:24:32 »
Rezyser a gdzie ten kurs organizowales?

Offline Iwcia

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2
  • -Otrzymane: 5
  • Reputacja: +1/-0
« Odpowiedź #17 dnia: 29 Sty 2012, 11:30:06 »
Reżyser pisałeś , że jak będziesz miał wszystko dograne to dasz znać  ,,na polonii ,, , a teraz się okazuje , że nagrywałeś to dla swojej grupy znajomych . Troszkę nie tak zrobiłeś , jak napisałeś , no ale cóż , miałeś takie prawo .

Jomir , dołączam się do pytania , jak to mniej więcej wygląda finansowo - tak aby zamknąć się w całości ??? Jeżeli możesz , oczywiście .

Pozdrawiam Iwona

Offline mala30

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 4
  • -Otrzymane: 0
« Odpowiedź #18 dnia: 29 Sty 2012, 12:04:05 »
Też chętnie zrobię prawo jazdy po polsku..
Wygląda na to że już jest trzech chętnych.. :)
Dopisuje się do pytania Iwci w jakiej kwocie można się zmieścić?
Pozdrawiam
Kobiety rodzą się aniołami, ale kiedy życie połamie im skrzydła - pozostaje już tylko latanie na miotle..

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #19 dnia: 30 Sty 2012, 11:02:34 »
Zaczne od poczatku :)

1. 35 km od Kopenhagi, bo tu mieszkam i mam zaprzyjazniona szkole nauki jazdy, z ktora wspolpracuje na stale.
Dla kursantow jest to tez korzystne bo:
a) nie kosztuje moj dojazd - przychodze "piechotka".
b) szkola nauki jazdy ma dobre ceny. Bylam w miedzyczasie w ciazy i na macierzynskim, wiec nie pytalam o nowe ceny kursow, ale w 2010 kurs kosztowal 8.000 koron (podczas gdy w Kopenhadze kosztowal 12.000).
c) egzamin odbywa sie w na Policji w Køge - z ktora pracuje na codzien rowniez w innych sprawach, rzutuje to na atmosfere egzaminu  :D
d) egzamin praktyczny odbywa sie w Køge - mala miejscowosc, maly ruch = latwiej zdac :)

2. Do mojej miejscowosci dojezdzaja S-togi A i E, 30 minut od stacji glownej, wiec nie jest tragicznie.

3. Co do ceny tlumaczenia, to wszystko zalezy od wielkosci grupy. w 2010 roku, tlumaczenie na kursie indywidualnym kosztowalo 8000 koron (za okolo 57 godzin). W cene wchodzily 24 godziny kursu jazdy (manwerowka i sliska nawierzchnia rowniez), kurs teoretyczny, kurs pierwszej pomocy, cwiczenie testow przed egzaminem i oczywiscie egzamin.
W przypadku grupy, wygladaloby to tak, ze 4000 kr. - koszt zajec grupowych, dzieli sie na wszystkich uczestnikow, drugie 4000 (zajecia indywidualne), przypadaja na osobe. Czyli w przypadku czterech osob, koszt tlumaczenia wyjdzie okolo 5000 ca caly kurs, z egzaminem i cwiczeniami. Jezeli by to mialo miejsce w "mojej szkole" nie doliczam dojazdow, ani na egzamin, ani na zajecia.
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline martuchnam

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 25
  • -Otrzymane: 30
  • Reputacja: +16/-38
« Odpowiedź #20 dnia: 30 Sty 2012, 15:04:01 »
jomir moj maz bylby tym zainteresowany..on kiepski z angielskiego a o dunskim nie wspomne :)
Jestem jaka jestem! Nie dbam o opinie ludzi mi obcych. Sama wyznaczam sobie cele, do których  dąże. Potrafie byc nieznosna. Chcialabym móc wszystko. Pragne walczyc o swoje do konca. Milcze, kiedy cierpie. Zamykam drzwi, kiedy chce byc sama. Zawsze sie smieje. Zaluje kilku niepotrzebnych slów.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #21 dnia: 30 Sty 2012, 15:28:47 »
To moze poprosze o kontakt na priv wszystkich chetnych, zobaczymy ile jest osob.
Wowczas skontaktuje sie z "moja szkola" i sprobuje uzyskac dobra cene na polska grupe :)

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #21 dnia: 30 Sty 2012, 15:28:47 »

Offline slaban

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 13
  • Reputacja: +2/-0
« Odpowiedź #22 dnia: 30 Sty 2012, 16:49:39 »
Jak długo trawa taki kurs?
Kiedy mniej więcej mógłby się zacząć?

Offline Iwcia

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2
  • -Otrzymane: 5
  • Reputacja: +1/-0
« Odpowiedź #23 dnia: 30 Sty 2012, 20:01:09 »
Dzięki Jomir za wyczerpującą odpowiedz . Mam nadzieję , że przydała się nie tylko mnie . Jeżeli będę miała więcej pytań skontaktuję się z Tobą na PW . Myślę , że temat jest wart przemyślenia , bo patrząc na zrobienie prawka w Polsce , to zakrawa na .... nie będę wulgarna . Jeżeli chodzi o moją osobę , bardziej  ,,bliższy,, termin dla mnie to jest początek maj , ale to tylko mój termin . Jak się zbierze grupka ludzi , to tylko się cieszyć , że jednak można coś na forum zrobić od A do Z . Jeszcze raz dzięki za info .

Pozdrawiam Iwona

Offline slaban

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 13
  • Reputacja: +2/-0
« Odpowiedź #24 dnia: 30 Sty 2012, 20:10:59 »
Jomir świetnie wszystko opisałeś czyli dla 4 osób kurs wyszedł by 5000 kr dkk samo tłumaczenie a ile wychodzi w tej szkole kurs?

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #25 dnia: 30 Sty 2012, 20:12:22 »
Jutro sprobuje sie skontaktowac z wlascicielem nauki jazdy i spytam o mozliwy termin.
Jezeli chodzi o czas trwania, to czesc teoretyczna "przeleci" szybko. W zaleznosci od tego ile razy w tygodniu bedziemy sie spotykac i jak szybko bedzie nam szlo - nauczyciel dostosowuje tempo do grupy. Nie rozwodzi sie nad tematami oczywistymi, zatrzymuje sie nad trudniejszymi, wiec jest mozliwe "uwiniecie sie" w ok. 3 tygodnie.
Natomiast jazdy to juz kwestia indywidualna, jak bedzie kazdemu pasowalo.
Czasem czeka sie dluzej na "sliska nawierzchnie". Ostatnio czekalismy chyba 3 tygodnie na wolne miejsce.
No i oczywiscie na sam egzamin. W Køge generalnie terminy nie sa napiete i okres oczekiwania jest okolo 2 tygodni.
Trzeba tez wziac pod uwage, ze najpierw zdaje sie egzamin ustny, a dopabuse po jego zdaniu "zamawia sie" termin na praktyczny. To wszystko troche rozwleka sprawe w czasie. Ale ostatnim razem uwinelismy sie w sumie w ciagu 2,5 miesiaca ze wszystkim, wiec chyba nie tak tragicznie?

Gazeciarz

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 02 Lut 2012, 16:43:51 »
Jutro sprobuje sie skontaktowac z wlascicielem nauki jazdy i spytam o mozliwy termin.
Jezeli chodzi o czas trwania, to czesc teoretyczna "przeleci" szybko. W zaleznosci od tego ile razy w tygodniu bedziemy sie spotykac i jak szybko bedzie nam szlo - nauczyciel dostosowuje tempo do grupy. Nie rozwodzi sie nad tematami oczywistymi, zatrzymuje sie nad trudniejszymi, wiec jest mozliwe "uwiniecie sie" w ok. 3 tygodnie.
Natomiast jazdy to juz kwestia indywidualna, jak bedzie kazdemu pasowalo.
Czasem czeka sie dluzej na "sliska nawierzchnie". Ostatnio czekalismy chyba 3 tygodnie na wolne miejsce.
No i oczywiscie na sam egzamin. W Køge generalnie terminy nie sa napiete i okres oczekiwania jest okolo 2 tygodni.
Trzeba tez wziac pod uwage, ze najpierw zdaje sie egzamin ustny, a dopabuse po jego zdaniu "zamawia sie" termin na praktyczny. To wszystko troche rozwleka sprawe w czasie. Ale ostatnim razem uwinelismy sie w sumie w ciagu 2,5 miesiaca ze wszystkim, wiec chyba nie tak tragicznie?

Zglaszac sie.
« Ostatnia zmiana: 02 Lut 2012, 16:54:27 wysłana przez Gazeciarz »

Offline REZYSER

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 2
« Odpowiedź #27 dnia: 12 Lut 2012, 11:24:24 »
co niema wiecej chetnych,jest nas 2-uch fajnie by bylo jak by sie jeszcze ktos znalazl.

Offline anusia6665

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 0
« Odpowiedź #28 dnia: 27 Lut 2012, 20:36:58 »
jestem bardzo zainteresowany tym kursem w jezyku polskim...

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #29 dnia: 27 Lut 2012, 22:23:08 »
Zaczelam wysylac prywatne wiadomosci, ale okazalo sie, ze spamuje :) i mnie zablokowalo, wiec napisze tutaj.
Mamy juz cztery osoby, w zwiazku z tym, w tym tygodniu porozmawiam z nauczycielem i sprobuje wszystko domowic (zwlaszcza cene).
Odezwe sie pod koniec tygodnia.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #29 dnia: 27 Lut 2012, 22:23:08 »

Urlop rodzicielski w Danii

Zaczęty przez RybkaWillegoDział Rodzina ...

Odpowiedzi: 105
Wyświetleń: 321725
Ostatnia wiadomość 10 Cze 2016, 20:01:31
wysłana przez aneczka.k
uczelnie w Danii?

Zaczęty przez Mateusz199Dział Edukacja

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 19920
Ostatnia wiadomość 18 Kwi 2024, 10:49:09
wysłana przez Mateusz199
Czy przeglady techniczne aut sa obowiazkowe w Danii ?

Zaczęty przez KierowcaDział Hydepark

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 41485
Ostatnia wiadomość 27 Paź 2009, 22:39:26
wysłana przez Manior
Nastepny punkt do podniesienia naszej "popularnosci" w Danii...

Zaczęty przez MartynaMDział Hydepark

Odpowiedzi: 8
Wyświetleń: 49374
Ostatnia wiadomość 16 Cze 2014, 17:07:43
wysłana przez natalaa
tanie rozmowy na stacjonarne i komórki do Danii z Polski

Zaczęty przez bazakbalDział Pomoc!

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 44499
Ostatnia wiadomość 17 Cze 2010, 13:19:35
wysłana przez jamjurand