Ogólne > Pomoc!
Dunski partner wyrzucil mnie z domu z dzieckiem
JULIA1964:
i własnie co tu gadac na facetow .własnie sie dowiedzialam ze znajomi moi maja dylemat .maja dziecko w wieku przedszkolnym ,ona jest w ciazy ale nie z mezem i od czasu do czasu pojawia sie w domu by sie pokazac ze zyje .maz sie zalamał szuka opiekunki do dziecka ,bo inaczej zawali swoja prace .najgorsze ze jest w stanie jej wybaczyc jakby chciała do niego wrocic .wiec nie klasyfikuje juz narodowosci ze polak rusek czy dunczyk .kobiety nie sa takie idealne
roga:
--- Cytat: aisak w 01 Lut 2012, 00:34:11 ---Witam serdecznie
Chcialabym prosic o pomoc w nastepujacej sprawie: Po 8 miesiacach wspolnego zycia tu w Danii, moj partner Dunczyk zakonczyl nasz zwiazek i dal kilka tygodni na opuszczenie jego domu oraz zazadal zaplacenia mu za ten czas wspolnego zycia, gdy on nas utrzymywal (do czego zobowiazal sie na pismie do kommune) kwoty- 30.000k.
W zwiazku z tym chcialabym sie dowiedziec:
1. Czy ma on prawo zadac tych pieniedzy? Ja nie pracowalam, ale dbalam o dom, zakupy, pranie, sprzatanie, itp oraz opiekowalam sie jego corka przyprowadzajac i odprowadzajac do szkoly, przygotowujac posilki i zajmujac sie nia podczas nieobecnosci jej ojca?
2. Od 3 tygodni mam stala prace- czy moge starac sie o mieszkanie z kommune, ile trzeba czekac (gmina Ishoj) i ile placic czynszu za mieszkanie 2 pokoje ok 40m?
3. Czy przysluguje mi jakas jednorazowa chociazby pomoc albo kontanthjælp, poniewaz jeszcze nie otrzymalam mojej pierwszej wyplaty a partner nie wyraza ochoty na dluzsze "goszczenie" mnie i syna?
4. Czy moj ex partner moze tak po prostu, bez prawnych konsekwencji zrezygnowac z zobowiazania, ktore zlozyl we wszelkich mozliwych instytucjach, ze finansowo zadba o mnie i mojego syna sprowadzajac nas tu z Polski?
Dziekuje serdecznie za wszelka pomoc. Przepraszam, jezeli pisalam chaotycznie, ale prosze zrozumiec jestem troche zalamana i roztrzesiona.
Pozdawiam serdecznie
--- Koniec cytatu ---
* partner a nie maz
* dziecko partnera - nie wasze
* partnerstwo tylko 8 miesicy
* czy partnerstwo zarejestrowane/czy przyjechalas tutaj w ramach lacznia rozdzin (wątpie)
* nie piszez nic o zobowiazaniach partnera (te 30 tys. koron)
* masz prace od 3 tygodni - moze byc dobrym argumentem wobec komuny, zestaraz sie samautrzymac Aby uzyskac jakakolwiek pomoc socjalna (np. w formie kontanthjælp) musi wydarzyc sie tzw. "wydarzenie socjalne".Udaj sie do komuny - ocenia, czy "wyrzucenie" ciebie przez partnera jest takim wydarzeniem. Jestem sklonny twierdzic, ze tak
w zaleznosci jakich zobowiazan podjal sie partner. Partner zawsze ma prawo /i nie tylko partner) do rozwiazania stosunku
bez koniecznosci udawadniania powodow ktorymi sie kieruje. Majac prace, bez wzgledu na wysokosc dochodu, nie jestes upowazniona do pomocy socjalnej, ale mozesz starac sie pomoc w zwiazku z zaistniaja nagla sytuacja, ze nie bedziesz miala gdzie mieszkac. Dobra rada - staraj sie o wieksza ilosc godzin.
Chyba sie pomylilem, jezeli dziecko jest Twoje, sytuacja zmienia sie kardynalnie z duza szansana pomoc.
adriana1983:
jak koles ja omamil ostro a ona dala sie nabrac to wszystkojest mozliwe w jej przypadku, raz nie znajac jezyka , dwa byc slepa na milosc ( zdarza sie wiem po sobie), te 30 tys. koron to dla mnie bzdura, bo porecznie majatkowe sa ale nie do obywateli polskich , ktorzy obecnie sa na nowym prawie o przeplywie obywateli UE 6 lat wstecz to bylo ale nie w 2008 roku kiedy prawa sie zminily i nie potrzebne sa poreczenia majatkowe czy pozwolenia na prace. wiec musial jej ostro w glowie namieszac ten psychopata. jedno co moge uwierzyc to fakt ze jej sie tu spodobalo, i dala sie ponizac by tu zostac, bo baby sa skolonne do poswiecen w imie milosci i utrzymania rodziny razem, tu niestety choc partnerstwo traktowane jest na rowni z malzenstwem nie byli zwiazani papierkami, wiec ma prawo dac jej kopniaka w zadek i kazac sie wyniesc. ba bylam swiadkiem jak dunczyk dunce kazal sie wyniesc i to w dobe jak tylko wrocil z wyjazdy z zagranicy. wiec tu w dk cuda nie wida z psychopatami sie dzieja. i naprawde roznie to bywa. A ona dala sie nabrac, przez naiwnosc. niestety kolejne fakty ze tu jest standardem ze jak oboje pracuja to wszystko na pol, no i ok, tak powinno byc wszedzie jest to sprawiedliwe, no chyba ze jedno nie ma pracy drugie utrzymuje wszystkich to ta druga strona jak kocha to pomoze, jak ma sie prace to chociaz czesc rachunkow trzeba placic. tak samo jest w polsce, ludzie jak pracuja oboje czy jedno wiecej zarabia placa rachunki wspolnie lub ten co zarabia mniej placi za rachunki mniej, zawsze idzie sie dogadac. poatym ma dziewczyna troche lipa przy 15h co jest to malo od 3 tygodni nie majac pierwszej wplaty nie sadze ze jej zalatwi mieszkanie ze spoldzielni, bo to jest malo, nie ma przepracowanego roku by dostac zapomoge, no i musi teraz znalezc a kase by tam placic skladke tych 500 kr i byc ubezpieczonym ale oni wyplacja tez po przepracowaniu roku czasu. wiec jest w cholernie ciezkiej sytuacji, i w jej przypadku tylko moze jej pomoc krisis center.
Jomir:
Od dluzszego czasu sobie czytam rozne wypowiedzi Julii i jej podobnych. I tak sie zastanwiam... Toz to chodzace idealy i wzory moralnosci, co to nigdy w zyciu bledow nie popelnily...
adriana1983:
Jomir nikt nie jest idealny, ale duzo jest naiwnych kobiet, wierzacych w milosc lub perspektywe lepszego zycia, no coz zakochala sie , jak pisala wczesniej zastanawiala sie dlugo nad podjeciem decyzji, no i miala pecha bo zle trafila. tak pozatym mam konto na datingu .dk rozmawiam z dunami jedni wariaci sa ale mialam podobne doswiadczenia do aski wiec jestem juz maxymalnie uczulona na debili i psychopatow, wiec idzie wykryc jak ktos jest normalny a ktos nie. a wykorzystywaczy, w dunach jest wielu takich co widza polki , ukrainki czy inne, jako tania pomoc domowa ba raczej sluzace na zasadzie przynies podaj pozamiataj, potem traktuja jak prostytutki w lozku, no ba bo utrzymuja w koncu wiec maja prawo, a jak ktoras nie zna dunskiego i prawa to taka laska jest latwo manipulowac psychicznie. bo oni wiedza, ze kobity walcza o byt w dk, by tu zostac i pracowac. no chyba ze sa takie jak batmanki co wola tylko rodzic dziecko jedno za drugim i byc sluzacymi.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej