poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Dunski partner wyrzucil mnie z domu z dzieckiem  (Przeczytany 161601 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline aisak

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2333
  • -Otrzymane: 626
  • Reputacja: +10/-5
Odp: Dunski partner wyrzucil mnie z domu z dzieckiem
« Odpowiedź #285 dnia: 01 Mar 2012, 00:20:11 »
Oczywiscie, ze nie moga dostac mieszkania od reki. Takie dostaja tylko  Ci ktorzy sa juz dluzszy czas w spoldzielniach. Tak naprawde to liczyla bym tylko na komune lub prywatnie. Inna sprawa, ze z prywatnymi sa wieksze koszty. Jomir a to nie jest przypadkiem tak, ze doplata do mieszkania zalezy od dochodu a nie od metrazu? I juz nie pamietam ale wydaje mi sie, ze w przypadku prywatnego wynajmu nie ma doplaty.
I dochodu i metrazu i od prywatnego tylko z konraktem musi byc. Tak mnie poinformowano. Boje sie tylko jednego, ze zaszly w prawie , w stosunku do obcokrajowcow jakies ograniczenia i ze moge nie dostac dofinansowania bo jestem tu dopabuse od 9 miesiecy. Wiesz cos na ten temat??
"Bądź uroczy dla swoich wrogów – nic ich bardziej nie złości.... :)))"

MalaCzarna

• Gość
« Odpowiedź #286 dnia: 01 Mar 2012, 00:24:24 »
Jomir gdy tylko przeczytałam ,że zajęłaś się sprawą byłam spokojna ,gdyż byłam przekonana ,że zrobiłaś wszystko co trzeba.
Aisak nie ma obowiązku tłumaczyć się na forum z każdego swojego kroku czy decyzji,ona i tylko ona zna swoje możliwości i potrzeby i jestem przekonana, że rozsądnie podejmuje decyzje.

Należy zastanowić się dlaczego jens zadaje pytania /zachowuje się tak jak się zachowuje ,nie wiedząc nic o sytuacji?
Jestem przekonana że nie kieruje nim troska o tą dziewczynę i jej syna.

Zaufała w pomoc na tym forum i cieszę się ,że ją otrzymała !  To jest najważniejsze !

dobranoc wszystkim

Offline Idris

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 45
  • -Otrzymane: 188
  • Reputacja: +5/-0
« Odpowiedź #287 dnia: 01 Mar 2012, 00:28:23 »
Z tego co wiem, ale od razu napisze ze pewnosci nie mam to obywatel kraju Uni Europejskiej mieszkajacy w Dani i majacy zatrudnienie jest traktowany tak samo jak obywatel Danii. Masz prace, oplacasz podatki doplaty Ci sie naleza. Co do børnetilskud to ja bym sie dowiedziala w komunie co w przypadku gdy zwiazek sie rozpadl ale Ty nadal mieszkasz u bylego poniewaz nie mozesz znalezc mieszkania. Bylo nie bylo nie macie juz wspolnej ekonomi i faktycznie jestes samotnym rodzicem.  Acha i jeszcze taka glupota przyszla mi do glowy. Sprawdz swoje papiery, bo jesli jestes tu na zasadzie laczenia rodzin to moze trzeba by to zmienic w papierach?

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #288 dnia: 01 Mar 2012, 00:32:30 »
Powiem szczerze, zupelnie nie wiem, jak to jest w takich przypadkach. Znam tylko przepisy dotyczace emerytow. I tam jest ograniczenie dla samotnej osoby do 68 metrow.

Natomiast, jedyna informacja jaka znalazlam, mowi, ze wysokosc zalezy min. od metrazu, wiec metraz jakis wplyw ma, ale nie ma pojecia jak duzy.

http://www.vejle.dk/Borger/Bolig-og-byggeri/Boligstoette-boligsikring-boligydelse/Boligsikring.aspx

Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #289 dnia: 01 Mar 2012, 00:36:05 »
Z tego co wiem, ale od razu napisze ze pewnosci nie mam to obywatel kraju Uni Europejskiej mieszkajacy w Dani i majacy zatrudnienie jest traktowany tak samo jak obywatel Danii. Masz prace, oplacasz podatki doplaty Ci sie naleza. Co do børnetilskud to ja bym sie dowiedziala w komunie co w przypadku gdy zwiazek sie rozpadl ale Ty nadal mieszkasz u bylego poniewaz nie mozesz znalezc mieszkania. Bylo nie bylo nie macie juz wspolnej ekonomi i faktycznie jestes samotnym rodzicem.  Acha i jeszcze taka glupota przyszla mi do glowy. Sprawdz swoje papiery, bo jesli jestes tu na zasadzie laczenia rodzin to moze trzeba by to zmienic w papierach?

Mam dokladnie takie samo zdanie, co do tego, ze jezeli pracuje, placi podatki, to czas zamieszkania nie jest istotny.
Z papierami pobytowymi bym chwile poczekala, zawsze zdarzy, a i tak ma mase na glowie. Poza tym, maja pewne znaczenie przetargowe w rozmowie z bylym.

Offline Idris

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 45
  • -Otrzymane: 188
  • Reputacja: +5/-0
« Odpowiedź #290 dnia: 01 Mar 2012, 00:41:04 »
Mam dokladnie takie samo zdanie, co do tego, ze jezeli pracuje, placi podatki, to czas zamieszkania nie jest istotny.
Z papierami pobytowymi bym chwile poczekala, zawsze zdarzy, a i tak ma mase na glowie. Poza tym, maja pewne znaczenie przetargowe w rozmowie z bylym.
Wiez co przyznam sie , ze nie bardzo rozumie jakie? Ale mniejsza o to. Bardziej chodzi mi o to, ze formalnie na papierze ciagle sa w jakis sposob razem. No i wydaje mi sie , ze czysto teoretycznie powod dla ktorego dostala pozwolenie na pobyt czy jak to sie teraz nazywa sie zmienil, wiec moze warto to zmienic. Tak dla wlasnego spokoju i stania na wlasnych nogach.

Offline gumiscph

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 2
  • Reputacja: +5/-4
« Odpowiedź #291 dnia: 01 Mar 2012, 02:41:00 »
 oj  co  to  bedzie  jak  ten komunistyczno  - socjalistyczny  system  w koncu u  upadnie ?   zero komun ,  zero  idiotow  w  komunach  ,  i  zero  pieniedzy za  nic  ..  tak  tu  bylo  do  poczatku  lat  70 . Albo powrot albo  bankructwo  .. albo  Grecja :)

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #291 dnia: 01 Mar 2012, 02:41:00 »

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #292 dnia: 01 Mar 2012, 10:22:47 »
Wiesz co, poniekad zgadzam sie z Toba w kwestii tego dawania pieniedzy za nic.

Jednak, rozdzielalabym sprawy i uzaleznialabym pomoc od postawy osoby, ktora o nia prosi.
Bo co innego jak ktos tylko patrzy, jak tu siedziec w domu, nic nie robic i ciagnac z Panstwa ile sie da. A co innego jak ktos, tak jak Aisek walczy pazurami o staniecie na wlasnych nogach i traktuje pomoc z kommuny jak ostatecznosc.

Offline gumiscph

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 2
  • Reputacja: +5/-4
« Odpowiedź #293 dnia: 01 Mar 2012, 16:09:42 »
 Nie  maialem  jeje na mysli tylko  te  anomalia o  ktorych  sie  slyszy  . Flex job  gdzie  doplacaja  komus  kto  ma  25.000  miesiecznie na  czesc   etatu  nastepne  20.000  na  przyklad  .To jest  chore  .
Albo  ci  20 latkowie  na  førtidspension .To  ze  ktos  sobie  glupoty  szyji  tatuuje  i twierdzi  ze ma  depresje  nie  znaczy  ze  panstow ma  za  ta  sosobe  placic  prze  reszte   zycia .Tu juz  2  pokolenie jest w  depresji  bo ich system  stara  nie  czlowieka  kompletnie  uzaleznic  od panstwa  i  komuny .Jednoczesnie  tzw.  wiezy  rodzinne  zostaly  zatracone  kompletnie  w  tej  matni  coraz  to nowych durnych  przepisow  i nakazow .  Do jakiego modelu  spoleczenstwa  ewentualni  emigranci maja  sie dostosowywac  ??? Swiata  z Orwellowskiego  1984  gdzie komuna  namierza  kto  z  kim  spi  bo  od  tego zaleza  dodatki  ??

Offline vordingborg

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 77
  • -Otrzymane: 550
  • Reputacja: +58/-30
« Odpowiedź #294 dnia: 01 Mar 2012, 19:22:02 »
Dlaczego asiaka zewsząd wywalają, przecież w ten sposób wychowa jakiegoś degenerusa  :(

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #295 dnia: 01 Mar 2012, 20:30:07 »
Jak to ze wszad? Z facetem jej sie nie ulozylo i tyle.
A syna ma wpanialego! NIe sadze, by byl skazany na degeneracje. ::)

Offline vordingborg

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #296 dnia: 01 Mar 2012, 20:41:23 »
Aha ... to taka ucieczka z PRL-U

MalaCzarna

• Gość
« Odpowiedź #297 dnia: 01 Mar 2012, 20:47:38 »
Aha ... to taka ucieczka z PRL-U

noooom ,prawda  !
PRL był w latach  1952–1989 to chyba uciekła ;) przed prześladowaniami hahahahaha wiesz stan wojenny i te rzeczy ;)

A nie uciekła ona już w 1952 ? Aisak jak było  ?

Offline vordingborg

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #298 dnia: 01 Mar 2012, 20:51:13 »
Tak tak pozdrów wnuki.

Offline seba08

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 15
  • Reputacja: +19/-25
« Odpowiedź #299 dnia: 01 Mar 2012, 21:23:03 »
Ciekawe czy taki mądry bedziesz jak Cię rozwale w snookera Vording ;) zapraszam do stołu
Szczęśliwi ludzie to tacy, którzy nie są świadomi lepszych i większych możliwości, żyją we własnych światach odpowiednio skrojonych do ich predyspozycji.                                                                       Aldous Huxley

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #299 dnia: 01 Mar 2012, 21:23:03 »

Czy moglby ktos przetlumaczyc zalaczony dunski tekst?

Zaczęty przez core82Dział Tłumaczenia

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 11179
Ostatnia wiadomość 10 Mar 2016, 19:51:30
wysłana przez Emill
gdzie wymienic polski certyfikat na dunski ( wozki widlowe )

Zaczęty przez kumcokDział Hydepark

Odpowiedzi: 12
Wyświetleń: 28238
Ostatnia wiadomość 03 Sty 2022, 20:01:03
wysłana przez wafl
jezyk dunski

Zaczęty przez FuzzeDział Edukacja

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 10998
Ostatnia wiadomość 21 Wrz 2017, 13:32:12
wysłana przez Jomir
Ktos pomoze mi przetlumaczyc na jezyk dunski