poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Przejscie ze zlobka do przedszkola. Prosze o porade  (Przeczytany 9732 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline aneczka.k

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 12
  • Reputacja: +6/-0
Przejscie ze zlobka do przedszkola. Prosze o porade
« dnia: 09 Lut 2012, 18:16:03 »
Witam, mam problem otoz syn uczeszcza do zlobka w przyszlym miesiacu konczy 3 lata, od stycznia 2012 mial zaczac przedszkole jednak nie bylo miejsca w wybranym przez nas i zostal jeszcze w zlobku.... wczoraj otrzymalam list z propozycja innego przedszkola, przedszkole jest troche oddalone od naszego miejsca zamieszkania, do tego kiepskie polaczenie, mam jeszcze corke w swietlicy ale tam gdzie mieszkamy... dzisiaj udalam sie do pladsanvisning w celu wyjasnieia tego, dowiedzialam sie ze ta niby propozycja bo niby moge zaznaczyc tak lub nie,to wcala taka nie jest bo musze powiedziec tak,  w innym przypadku wypisza mi dziecko ze zlobka i bedzie musialo siedziec w domu. Czy oni maja prawo wypisac dziecko ze zlobka, wiem ze normalnie dziecko idzie do przedszkola mniej wiecej w wieku 2 lat i 10 miesiecy... Do przedszkola do ktorego zapisalismy syna jest lita na ktorej jest 9, Pani sprawdzila Mi rowniez kiedy i ile dzieci opuszcza to przedszkole i w maja bedzie 16 miejsc wolnych wiec skoro moj syn jest 9 na liscie napewno w maju sie tam dostanie, w takim razie po jakiego licho mam wyslac najeden miesiac dziecko do innego przedszkola, jak znam zycie a raczej mojego syna bedzie wielki placz w nowym miejscu i 2 tygodnie bedzie meczarnia pozniej zostanie 2 tygodnie i znow przeniesienie juz do tego ktore wybralismy!!!! wiec znow stres dla dziecka, dlaczego ten jeden miesiac wiecej nie moze zostac w zlobku.

Ale sie rozpisalam, moze ktos wie czy sa jakies podstawy prawne na ktore moge sie powolac aby dziecko moglo zostac ten miesiac dluzej w zlobku i normalnie od maja poszlo do przedszkola ktore wybralismy. Z gory dziekuje za pomoc

Offline beata29

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Przejscie ze zlobka do przedszkola. Prosze o porade
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Lut 2012, 20:09:48 »
na stronie mojej komuny jest napisane:

Overgangen fra kommunal dagpleje til børnehave sker senest, når barnet er tre år. Dette kan dog variere med +/÷ tre måneder, altså fra to år og ni måneder til tre år og tre måneder.

a to oznacza ze twoje dziecko moze poczekac u dagpleje az skonczy 3 lata i 3 miesiace, z tego co piszesz wychodzi ze to bedzie akurat w maju a wtedy beda miejsca w waszym przedszkolu. sprawdz na stronie swojej komuny, ale wydaje mi sie ze wszedzie jest tak samo

Offline Lilka

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 1
  • Reputacja: +1/-0
« Odpowiedź #2 dnia: 09 Lut 2012, 20:21:47 »
Jest dokladnie tak, jak napisala Beata29.
Dziecko moze zostac przeniesione do przedszkola w okresie od 3-ech miesiacy przed urodzinami do 3-ech miesiecy po. Takze spokojnie mozecie poczekac na wolne miejsce w aktualnym zlobku synka :)

Offline aneczka.k

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #3 dnia: 09 Lut 2012, 22:16:36 »
Dziewczyny a w jakich komunach mieszkacie.... ja mieszkam w kopenhadze i przejrzalam strone komuny http://www.kk.dk/Borger/PasningOgSkolegang/Boernepasning/Opskrivning%20og%20udmeldelse/~/media/1286C2A522E34886B0EBF7789840FE0B.ashx i caly czas jest mowa o tych 2 latach i 10 miesiacach znalazlam info ze owszem dziecko moze zostac dluzej ale w sytuacji gdy jest niedojrzale itp.... musze przysiasc i to dokladnie poczytac .
Przez chwile po przeczytaniu waszych postow ucieszylam sie,jednak po szybkiem przejrzeniu strony komuny stwierdzam ze chyba tak rozowo nie bedzie ale jeszcze mam cicha nadzieje...

Jakby ktos cos wiecej wiedzial na ten temat prosze o informacje.

Offline beata29

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0

Offline aneczka.k

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #5 dnia: 12 Lut 2012, 13:51:49 »
Jestem po rozmowie z dyrekcja zlobka dó ktorego chodzi syn, oni rozmawiali z pladsanvisning, niestety nie ma mozliwosci z przeczekaniem tego miesiaca i kilku dni, jedynie co to beda probowac aby zostal w zlobku dó ostatniego marca, a ja mam isc do przedszkola ale tego dó ktorego chcemy aby syn chodzil pogadac z dyrekcja moze okazac sie ze juz w polowie kwietnia jakies dzieci opuszczaja ich przedszkole, mysle ze to i tak nic nie da bo nawet jakby jedno, dwojka dzieci opuszczalo to i tak pierwszenstwo maja dzieci te ktore sa na liscie przed moim synem, on jest 9 :-(, jakos bedziemy musieli to przezyc do maja i mam nadzieje ze nie dluzej... A tak na marginesie dla mnie to chore co oni dziecia wyprawiaja, jak mozna tak strosowac dziecko i przenosic z miejsca na miejsce...

nutka53

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 12 Lut 2012, 16:31:39 »
Aneczka,,,,,szkoda malucha- budzie mial straszny stres przerzucany z jednego miejsca w drugie. moze lepiej zorganizowac na ten miesiac jakas babcie z Polski , siostre- no kogos kto by mogl przyjechac.
mozna zapytac w komunie czy w przypadku gdy brak jest miejsca dla synka wyplaca pieniadze osobie z rodziny za opieke nad dzieckiem ?-trzeba by sie dowiedziec w Twojej komunie.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 12 Lut 2012, 16:31:39 »

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 242
  • Reputacja: +16/-12
« Odpowiedź #7 dnia: 12 Lut 2012, 18:26:41 »
.....mozna zapytac w komunie czy w przypadku gdy brak jest miejsca dla synka wyplaca pieniadze osobie z rodziny za opieke nad dzieckiem ?-trzeba by sie dowiedziec w Twojej komunie.....

Miejsce dla dziecka jest tylko nie w wybranym przez rodziców przedszkolu.
...na nasze oddalenie, na naszą nieobecność i rozmów obojętność listek, iskierkę, cień jak kotwicę wbij w nasze serca.... Leszek Aleksander Moczulski

Offline aneczka.k

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #8 dnia: 12 Lut 2012, 20:31:39 »
Niestety z rodziny nikt nie moze przyjechac, wszyscy pracuja badz ucza sie.... mi nikt w pracy wolnego nie da tyle czasu, mezowi tez nie, terminy wakacji juz mamy podane w firmach i niestety tak bedzie musialo byc. Tak jak ae napisal- napisala miejsce jest, na lodzie nas nie zostawili, dzieci beda musialy teraz wstawac przed 6 bo dojechac tam bedziemu musieli, a reakcje na nowe miejsce zobaczymy mam nadzieje ze az tak zle nie bedzie, do zlobka kocha chodzic, uwielbia Panie oraz kolezanki i kolegow... Najwazniejsze aby jak najszybciej przeniesli nas do przedszkola ktore wybralismy, zna je troche bo od malego przychodzil tam ze mna po swoja siostre...

nutka53

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 12 Lut 2012, 22:52:01 »
Aneczka,,,przeczytalam ten punkt 3¨z linka ktory podalas

¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨
3. Anvisning af børnehavepladser 
Det generelle princip for anvisning af børn til børnehave er barnets alder. Det ældste barn på
ventelisten får plads først Barnet kan få plads i børnehave fra den 1. i den måned, barnet
fylder 2 år og 10 måneder. Hvis et søskendebarn står på venteliste til institutionen, vil det få
plads før ældste barn på ventelisten. Hvis et barn får tilbudt plads med start før den 1. i den
måned det fylder 2 år og 10 måneder har forældrene lov til at takke nej til pladsen, uden at
barnet meldes ud af vuggestuen eller dagplejen (se endvidere under punkt 4.). 
Barnet kan fortsætte i vuggestuen, dagplejen og privat dagpleje, indtil det tilbydes en
børnehaveplads, også selv om barnet er fyldt 3 år.  Barnet kan også fortsætte i
vuggestuen/dagplejen, hvis det af sociale eller pædagogiske årsager ikke er modent til at
rykke op i børnehave. Det kræver dog, at den pædagogiske konsulent vurderer, at barnet har
behov for en dispensation, før det kan fortsætte i  vuggestuen/dagplejen, og at
Pladsanvisningens visitationsudvalg godkender dette.
¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨

i dochodze do wniosku ze interpretacja regul jest troche jak wolna amerykanka,,,,czyli jak komu pasuje. pisze ze dziecko MOZE zostac przyjete do przedszkola od 1w tym  miesiacu kiedy konczy 2lata 10 miesiecy ale niej jest napisane ze MUSI bo by bylo napisane -barnet skal. Dalej pisze ze dziecko moze nadal uczeszczac do zlobka mimo ze ukonczylo 3 lata do czasu kiedy nie zaoferuje mu sie miejsca w przedszkolu,,,,, w Twoim przypadku to miejsce oferowane jest od maja bo chodzi o przedszkole ktore wybralas a nie przechowalnie na 1 miesiac i w tym przypadku decyzja powinna brac pod uwage dobro dziecka- barnets tarv,,,,,,,,, a tamo dalsze tlumaczenie nie dotyczy Twego synka tylko odnosi sie do sytuacji gdy dzieci ktore ukonczyly 3 lata moga bez ograniczenia chodzic do zlobka jesli sa niedojrzale do przedszkola,,,nie wiem ale mi sie zdaje ze chodzi o dzieci opoznione w rozwoju.
ja bym poszla do komuny i upierala sie ze chodzi o dobro dziecka i ze  nie ma takiego prawa ktore nie pozwala mi pozostawic synka do konca kwietnia w zlobku i

nutka53

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 12 Lut 2012, 23:48:09 »
Aneczka,,,,przeczytalam ten odnosnik do punktu 4 ktory wymieniali w punkcie 3 i z tego co tam pisze to nie masz wyboru i musisz wyslac synka do pezechowalni,,,,,jak widac dobro dziecka nie jest takie istotne a szkoda. musicie sie jakos przemeczyc ten miesiac

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #10 dnia: 12 Lut 2012, 23:48:09 »

bardzo proszę o przetlumaczenie

Zaczęty przez dar_czarDział Tłumaczenia

Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 15453
Ostatnia wiadomość 24 Lip 2007, 12:41:29
wysłana przez dar_czar
proszę o przetłumaczenie

Zaczęty przez robi2007Dział Tłumaczenia

Odpowiedzi: 1