Ogólne > Rodzina ...

Urlop dla tatusia, proszę o pomoc

<< < (4/5) > >>

kingamagda:
Słuchajcie byłam po raz 3 w jobcenter jak to jest z tym macieżyńskim dlaczego mi nie przysługuje, będąc na kontanthjelp po przeprowadzce a jak mieszkałam w Aabenraa byłam zapisana na macieżyński. Powiedziano mi, że teraz nie dostanę żadnego macieżyńskiego mimo kontanthjelp. I tak  praktycznie tej zapomogi nie dostaje bo policzyli mi 10 tys razy 2, a mój mąż pracuje, to od 20 tys odliczają jego zarobki brutto, a resztę mi wypłacają, a jego przekraczają 20 tys i ja nic nie dostaje,kompletne zero, szkoda tylko że nie wzięli pod uwagę pobrania podatków, mieszkania, paliwa do pracy itd, na życie zostaje niewiele a ja nic nie mam żadnych dochodów. Macieżyńskiego nie dostnę jak mi powiedzieli, ponieważ jestem teraz w 7 miesiacu ciaży, a macieżyński przysluguje, będąc aktywnym na kontanthjelp min 14 tyg przed przejściem na macieżyński ( kursy, aktivering itp ), a ja nie zrobię tych 14 tyg bo już za póżno bo to 7 mies więc mam się pożegnać z macieżyńskim. To jest dla mnie przykre rozczarowanie:( pozostaje tylko praca mojego męża,
pozdrawiam

anha:
macierzyński błagam  :o

roga:
Vordingborg, masz racje - znowu zamieszanie. Prosze wrocic uwage, ze maz zarabia wiecej niz 20 tys. kr. miesiecznie co oznacza ze dochod rodziny jest wyzszy od przynanej kontanhjælp. Komuna ma w zupelnosci racje. Bez wzgledu czy zona bedzie na kontanthjælp czy tez autoamtycznie, zgodnie z przepisami przejdzie na maciezynski, to jezeli maz nadal bedzie pracowal i uzyskiwal dochod powyzej ww 20.000 miesiecznie - kontanthjælp sie nie nalezy i niby z jakiego wzgledu miala sie nalezec?  Jezeli osoba dostawala kontanhjælp przy dochodach meza powyzej 20.000 to byla to pomylka, poniewaz kontanhjælp sie nie nalezala. Jezeli kontanhjælp sie nie nalezala (a tak oceniam sytuacje = ocena komuny), to nie mozna przejsc automatycznie na maciezynskie  z kontanhjælp. Inna sprawa to wyplata maciezynskiego dla niepracujacej matki
nie otrzymujacej kontanhjælp, bo taka matka jestes/powinnas byc przy ww zarobkach meza. 

roga:
anha: masz racje : macierzynski. Tez wpadlem w pulapke, zapatrujac sie na pisownie innych osob. Moja pisownia w j. polskim to pewnego rodzaju samodydaktyka. Postaram sie zapamietac.

roga:
Bardzo waznym jest zrozumiec, ze samo zajscie w ciaze i urodzenie dziecka nie upowaznia automatycznie do macierzynskiego, mam na mysli platnego macierzynskiego. Az tak zle w Danii nie ma ;), ze kazda kobieta ktora urodzi musi dostac za to pieniadze od rzadu dunskiego. Macierzynskie jest pewnego rodzaju rekompensata za brak dochodu z zatrudnienia albo dochodu z pomocy socjalnej. Moja odpowiedz skabusewana jest do wszystkich Pan, ktore pytaja o to na priv.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej