Ogólne > Rodzina ...
Urlop dla tatusia, proszę o pomoc
varszafiak:
mam nadzieje ze nie mylisz kontanthjælp z zasilkiem dla bezrobotnych.
tu masz tabelke
kingamagda:
Wszystko to jest skomlikowane że masakra. Napisze jeszcze raz, w starej komunie zarejestrowano mnie jako bezrobotna i przyznano kontanthjelp i automatycznie zapisano na maciezynski, gdy przeprowadzilam sie do nowego miejsca, nie zarejestrowano mnie jako bezrobotna gdyz mówili że to niepotrzebne i odrazu przyznano mi kontantjelp ale nie mam prawa do maciezynskiego. Urwanie głowy...
Dominika Prokop:
Osoby przebywajace na kontanthjælp maja prawo do barselsdagpenge.
Rodzice maja upowaznienie do wyplaty barselsdagpenge do 46 tygodni, od dnia nastepnego po urodzeniu sie dziecka.
Reguly sa nastepujace:
1. matka ma prawo do barsel 4 tygodnie przed terminem urodzenia ustalonego przez lekarza. Od chwili urodzenia sie dziecka (niewazne czy urodzilo sie przed czy po terminie) przechodzi sie na nizej wymieniony punkt 2 i 3.
2. Ojciec ma prawo do 14 dni barsel po urodzeniu.
3. Matka ma prawo do barsel przez 14 tygodni po urodzeniu.
4. Po 14 tygodniach nastepuje przelom. Oboje rodzicow moze podzielic sie nastepnymi 32 tygodniami. Jest tutaj mozliwosc ze jedno z rodzicow jest w domu przez caly okres lub rodzice zminiaja sie np. 7 tygdoni mama I 7 tygodni tata – lub (jesli oboje pracuja) np. Mama zajmuje sie dzieciem przed poludniem i idzie do poracy po poludniu, a tata na odwrot.
5. 46 tygodni po urodzeniu jedno z rodzicow moze starac sie o przedluzenie barsel o 8 tygodni.
6. 54 tygdni po urodzeniu jesli rodzic pracuje, moze starac sie o przdluzenie barsel o 6 tygodni.
Uwaga! Najpozniej 8 tygodni po urodzeniu musicie powiadmic pracodawce i Ydelsescenter jak dlugo checie byc na barsel i kto zostanie z dzieckiem.
Najpuzniej 8 tygodni po urodzeniu musicie zglosic sie do kommuny po dagpenge, jesli nie dostajesz pieniedzy od pracpdawcy.
Wasze dagpenge beda znizone jesli barsel bedzie przedluzoy o 8 lub o 14 tygdoni. Popros kommune o pisemne uzgodnienie w wypadku obnizenia dagpenge.
Pozdrawiam
Dominika
varszafiak:
super przyklad jak mozna namieszac na forum.
@ae@:
...Witam,mam pytanie, otóż za 2 miesiące zostanę mamą. Nie przysługuje mi niestety urlop macieżyński gdyż nie pracuje. Pracuje tylko mój mąż. Wiem że ojcu przysługują 2 tyg po urodzeniu dziecka, jednak Moje pytanie brzmi: czy mąż może przejść na cały urlop macieżyński taki jak przysługuje matce? Czy może wziąść więcej niż 2 tyg, gdyż żonie on nie przysługuje ? Wie ktoś coś o tym?
Pozdrawiam...
Przysluguje ci urlop. Jesli eraz dostajesz kontanthjælp to dalej podczas urlopu bedziesz ta kwote dostawala.
Modtager du kontanthjælp, har du ved barselorlov ret til denne ydelse i de samme perioder, som gælder lønmodtageres ret til barselsdagspenge. Mens du holder barselsorlov, har du ikke pligt til at tage imod tilbud om beskæftigelse, aktivering e.l.
Du er ikke berettiget til barseldagpenge, hvis du er ledig uden at modtage arbejdsløshedsdagpenge eller kontanthjælp
Link:
http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:fFjpvk5BezwJ:https://www.borger.dk/Emner/familie-og-boern/Orlov/Sider/barselsorlov.aspx+barseldagpenge+kontanthj%C3%A6lp&cd=1&hl=da&ct=clnk&gl=dk
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej