poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Dyskryminacja- praca w pierwszej kolejności dla Duńczyków  (Przeczytany 17572 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kriss1

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
Witajcie
Właśnie odwiedziłem dzisiaj duńską agencje pracy w KBH, bo oferowali prace od zaraz. Dobra stawka.  Spełniałem wszystkie warunki, bo angielski perfekt, duński ok, ale powiedzieli mi, że od niedawna obowiązuje taki przepis, że zatrudnienie w pierwszej kolejności muszą być Duńczycy.
Jedna typiara z tej agencji mówiła, że takie wytyczne dostały także wszystkie związki F3, Dans Metal i inne, by weszło to do firm zrzeszonych.
Ale to nie wszystko, jak ktoś pójdzie na przestój i bedzie dostawał zasiłek, a potem w jego firmie znów pojawi się praca, to jesli nie jestes Duńczykiem, to nawet gdybyś pracował w tej firmie kilka lat, to przyją spowrotem Duńczyka, który robił np pół roku.
Co o tym sądzicie?

Offline lukashero

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 19
  • -Otrzymane: 43
  • Reputacja: +25/-24
Odp: Dyskryminacja- praca w pierwszej kolejności dla Duńczyków
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Lut 2012, 21:11:21 »
cos mi sie kurde wierzyc nie chce.zreszta,to chyba pracodawca wybiera kogo chce zatrudnic ,a nie ze mu "przysla" kogos.
jesli to prawda, to polacy maja przewalone.a muslimy i tak maja w dupie, bo na zasilkach siedza a  reszta tych pracujacych dunczykow na nich robi.
Nie dyskutuj z idiota, najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem.

Offline kriss1

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #2 dnia: 23 Lut 2012, 21:29:14 »
Powiem tak, to może nie jest muss, ale konkretna sugestia dla pracodawców. To tak samo, jak kiedys bylo z nauka dunskiego. W firmach kazali sie uczyc. jak ktoś nie chciał, to szybko tracił pracę. Teraz to tez tak może być, że jak maja do wyboru 100 dunoli i 100 polakow, to wybiorom z tej pierwszej grupy
A w Danii to sami wiecie jak jest. solidarnosc

Offline cwsm111

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 23
  • -Otrzymane: 78
  • Reputacja: +59/-5
« Odpowiedź #3 dnia: 23 Lut 2012, 21:35:20 »
cos mi sie kurde wierzyc nie chce.zreszta,to chyba pracodawca wybiera kogo chce zatrudnic ,a nie ze mu "przysla" kogos.
jesli to prawda, to polacy maja przewalone.a muslimy i tak maja w dupie, bo na zasilkach siedza a  reszta tych pracujacych dunczykow na nich robi.

Swego czasu przeleciała informacja w TV o pierwszeństwie zatrudniania przez min. szklarnie *Duńczyków* będących na utrzymani Akasy czy komuny , mieli być zatrudniani w pierwszej kolejności na stawkach nie urągających standardom ,odpadają wszyscy ze stawkami grubo poniżej 100 koron, wypowiadali się właściciele szklarni jacy to będą nieszczęśliwi i jak im groźba bankructwa zajrzy w oczy.

Kilka miesięcy temu natknąłem się na ten program w głównych wydaniach wiadomości , ale nie mogę odnaleźć materiału.
Nie było określenia czy to są obywatele tego kraju chodziło o osoby utrzymywane przez państwo ,przy zaniżonych stawkach dla obcokrajowców.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #4 dnia: 23 Lut 2012, 22:33:04 »
Coz, mnie to nie szokuje. Panstwo dunskie w stosunku do obywateli dunskich ma wieksze zobowiazania.
Obywatele innych krajow, nawyzej pojada do domu. A gdzie Dunczycy maja jechac?
Ot, czysta logika...

Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

jens

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 23 Lut 2012, 22:41:54 »
Witajcie
Właśnie odwiedziłem dzisiaj duńską agencje pracy w KBH, bo oferowali prace od zaraz. Dobra stawka.  Spełniałem wszystkie warunki, bo angielski perfekt, duński ok, ale powiedzieli mi, że od niedawna obowiązuje taki przepis, że zatrudnienie w pierwszej kolejności muszą być Duńczycy.
Jedna typiara z tej agencji mówiła, że takie wytyczne dostały także wszystkie związki F3, Dans Metal i inne, by weszło to do firm zrzeszonych.
Ale to nie wszystko, jak ktoś pójdzie na przestój i bedzie dostawał zasiłek, a potem w jego firmie znów pojawi się praca, to jesli nie jestes Duńczykiem, to nawet gdybyś pracował w tej firmie kilka lat, to przyją spowrotem Duńczyka, który robił np pół roku.
Co o tym sądzicie?
moze i lepiej ze nie dali ci tej pracy ,bo angielski znasz dunski tez ale z kultura na bakier.KTO TO JEST TYPIARA I DUNOL.?jestes u nich w kraju i jak bys sie czuł jak w Polsce szybciej by dostał prace słowak czy rosjanin? kazdy jest u siebie .podejrzewam ze robisz afere ktora nie miała miejsca

Offline Reksio

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 25
  • -Otrzymane: 169
  • Reputacja: +21/-15
  • "Żyjmy chwilą, powtórek w życiu nie ma..."
« Odpowiedź #6 dnia: 23 Lut 2012, 23:02:11 »
Coz, mnie to nie szokuje. Panstwo dunskie w stosunku do obywateli dunskich ma wieksze zobowiazania.
Obywatele innych krajow, nawyzej pojada do domu. A gdzie Dunczycy maja jechac?
Ot, czysta logika...

Nie obrażając nikogo, choć to może być przykre dla Polaków, ale też rozumiem, że państwo ma obowiązek dbania w pierwszej kolejności o dobro własnych obywateli.

Jejku, Jomir, tym razem znowu mamy takie same zdanie  ;D
"Przejmuj się tylko tymi na których masz wpływ - na pozostałych szkoda twoich nerwów..."

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 23 Lut 2012, 23:02:11 »

Offline aarhusN

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 21
  • -Otrzymane: 32
  • Reputacja: +3/-2
« Odpowiedź #7 dnia: 23 Lut 2012, 23:07:30 »
moze i lepiej ze nie dali ci tej pracy ,bo angielski znasz dunski tez ale z kultura na bakier.KTO TO JEST TYPIARA I DUNOL.?jestes u nich w kraju i jak bys sie czuł jak w Polsce szybciej by dostał prace słowak czy rosjanin? kazdy jest u siebie .podejrzewam ze robisz afere ktora nie miała miejsca

zalozyciel watku raczej nie jest z kultura na bakier,ale na pewno Ty jestes z czytaniem na bakier. jakos nie moge sie doszukac cytowanego przez Ciebie slowa DUNOL. gosc niepotrzebnie Dunczycy pisal z duzej,a Ty mu tutaj wciskasz brak kultury >:(. co do pozostalej czesci ,to tez uwazam(chodz nie bez zalu) ze maja prawidlowe podejscie.

Offline lolek103

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 1
  • Reputacja: +2/-1
« Odpowiedź #8 dnia: 23 Lut 2012, 23:49:17 »
jomirka ja mam tez dunow w rodzinie z lat 20stych i mysle  ze z tym dunskim mam duna chcesz byc lepsza od POLAKOW a tak to jestes sama wsobie biedna i wyizolowana

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #9 dnia: 24 Lut 2012, 00:28:25 »
zalozyciel watku raczej nie jest z kultura na bakier,ale na pewno Ty jestes z czytaniem na bakier. jakos nie moge sie doszukac cytowanego przez Ciebie slowa DUNOL. gosc niepotrzebnie Dunczycy pisal z duzej,a Ty mu tutaj wciskasz brak kultury >:(. co do pozostalej czesci ,to tez uwazam(chodz nie bez zalu) ze maja prawidlowe podejscie.
Cytuj (zaznaczone)

..i juzsie zaczelo. Nie nie jest na bakier z czutaniem..to raczej ty jestes na bakier z czytaniem.....napisal "dunoli", ale poza tym jakie to ma znaczenie, niech sobie ponarzeka. Wlasciciel firmy zatrudni ta osobe, ktora bedzie uwazal za bardziej nadajca sie do pracy. Po wielu lat prob zatrudniania w wielu firmach obcokrajowcow (czytaj polakow, czechow,litwonow ip.) coraz wiecej pracodawcow ma dosc tego ciaglego z nimi "bøvl" z roznych powodow i coraz mniej zatrudnia obcokrajowcow, rowniez ze wzgledu na spadek zamowien/zlecen (kryzys). Zwalniani dunczycy potrafia szybko sie przestawic, maja swoj network (rodzina, znajomi) no i znaja jezyk i latwiej potrafia znalezc zatrudnienie. Naszym rodakom z chwila utraty pracy grozi "wydalenie" jezeli nie maja A-kasse lub nie nalezy im sie kontanhjælp. Takie sa realia. Przyjezdrzamy na "delegacje" - jak dlugo jest praca.   

Offline kriss1

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #10 dnia: 24 Lut 2012, 08:50:06 »
No, no narobiło się.Powiem tak, niech ten koleś znajdzie słowo dunoli w moim poście :-)
A druga sprawa. Widze, po godzinach wpisów, że spore jest grono bezrobotnych Polaków
i co tu gadać, bardziej duńskich od Duńczyków :-)

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #11 dnia: 24 Lut 2012, 09:46:55 »
Kris, nie chodzi o to, ze ktos jest mniej lub bardziej dunski. Tylko o to, ze oni sa w swoim kraju, a my "w gosciach".
Juz ktos powyzej napisal, ze pewnie w Polsce w podobnej sytuacji tez wolelibysmy by prace dostal Polak, a nie Rumun czy Ukrainiec.

Panie Lolek, jakbys czytal uwaznie, bez swoich negatywnych emocji, zauwazylbys, ze w mojej wypowiedzi nie ma najmniejszej informacji na temat, czy sie z tym zgadzam czy nie. Jest jedynie, ze "mnie to nie szokuje". Takie zachowanie dunskich pracodawcow (czy mi sie podoba, czy nie) jest dla mnie po prostu zrozumiale.
Co do zakochania w Dunczykach, to masz racje, w jednym jestem solidnie i to od kilku lat  ;D

Reksio :) wyglada na to, ze swoja beczke soli zjadlysmy :)
« Ostatnia zmiana: 24 Lut 2012, 10:44:47 wysłana przez Jomir »

Offline Reksio

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 25
  • -Otrzymane: 169
  • Reputacja: +21/-15
  • "Żyjmy chwilą, powtórek w życiu nie ma..."
« Odpowiedź #12 dnia: 24 Lut 2012, 10:17:11 »
No, no narobiło się.Powiem tak, niech ten koleś znajdzie słowo dunoli w moim poście :-)
A druga sprawa. Widze, po godzinach wpisów, że spore jest grono bezrobotnych Polaków

Widzę, że ty lepszy od Boga jesteś, jeśli nie znając ludzi od razu oceniasz, że są bezrobotni  ;D Przynajmniej ode mnie się odczep, bo właśnie przeszłam na macierzyński i nikomu nic do tego kiedy chcę sobie posiedzieć przy kompie. No i nie udało ci się posiać zamętu, to oczywiście tych, którzy do tematu podchodzą objektywnie nazywasz bardziej duńskimi od duńczyków...
"Przejmuj się tylko tymi na których masz wpływ - na pozostałych szkoda twoich nerwów..."

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #13 dnia: 24 Lut 2012, 10:46:31 »
Krisowi, chyba tez do glowy nie przyszlo, ze Polak moze przy komputerze tu w Danii pracowac :)

A swoja droga, czy bycie bezrobotnym, to hanba jakas, zwlaszcza w dobie kryzysu, gdzie zwolnienia czesto od razu ida setkami? Owszem, sytuacja bardzo malo komfortowa, ale zeby od razu pogardzac bezrobotnymi???

Offline piott

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 8
  • Reputacja: +5/-2
« Odpowiedź #14 dnia: 24 Lut 2012, 10:58:21 »

Narazie to ty masz problem bo piszesz o kazdej porze dnia i nocy :)  Ja sobie pije kawke i przegladam forum w pracy:)
Lepiej jest nie odzywać się wcale i wydać się głupim, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości .

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #14 dnia: 24 Lut 2012, 10:58:21 »

praca w ochronie środowiska

Zaczęty przez crazyrafDział Praca w Danii

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 16196
Ostatnia wiadomość 27 Maj 2007, 00:34:01
wysłana przez crazyraf
Praca w nocy szkodliwa jak azbest

Zaczęty przez MargaretMitchellDział Praca w Danii

Odpowiedzi: 4