poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Rasizm czy wolność słowa  (Przeczytany 12946 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline seba08

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 15
  • Reputacja: +19/-25
Odp: Rasizm czy wolność słowa
« Odpowiedź #30 dnia: 10 Mar 2012, 15:16:16 »
wg. Niemców : Polacy kradną właściwie wszystko. Polski triatlon - według niemieckiego dowcipu - wygląda następująco: na piechotę na basen, z basenu rowerem. Jadącego na rowerze Polaka Niemiec nie powinien potrącać - możliwe, że ten siedzi na jego właśnie rowerze   a tu reszta : http://fakty.interia.pl/tylko_u_nas/news/pijany-jak-polak-i-inne-stereotypy-narodowe,895215,3439
Szczęśliwi ludzie to tacy, którzy nie są świadomi lepszych i większych możliwości, żyją we własnych światach odpowiednio skrojonych do ich predyspozycji.                                                                       Aldous Huxley

Offline MartynaM

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 9
  • -Otrzymane: 13
  • Reputacja: +7/-9
« Odpowiedź #31 dnia: 10 Mar 2012, 16:03:23 »
Ciekawy artykul Seba.

Jak mawiala Kobieta Pracujaca: "Na wyglad trzeba sobie zapracowac"
I to pasuje swietnie do tego jak nas widza.

A o tym, jakie zdanie na nasz temat maja wspolpracujacy z nami dunczycy, moglibysmy sie wypowiedziec, gdybysmy byli mucha na scianie, kiedy sa sami, bez kolegow innych nacji. To samo dotyczy mniejszosci seksualnych czy religijnych.
A czy nam nie zdarza sie "robic dobrej miny do zlej gry"?
Takie gromadne poklepywanie sie po plecach, tolerowanie innych nie jest zawsze w 100% szczere.

I taka dyskusja daje nam jedynie mozliwosc rozluznienia nagromadzonych sie napiec.

nutka53

• Gość
« Odpowiedź #32 dnia: 10 Mar 2012, 16:21:33 »
do @ae@
z moja wyobraznia i odbieraniem sygnalow jest wszystko w porzadku ,moze to tobie brakuje wyobrazni ze poza twoim miejscem pracy i serdecznoscia w nim panujaca sa i istnieja inne zaklady pracy gdzie atmosfera nie jest taka super.
pracuje tam juz 6 lat i dobrze wiem gdy ktos ma zly dzien albo jest czyms rozdrazniony. jesli ja nie atakowalam twojej wypowiedzi co do stosunkow w twojej pracy to proszer abys i moja odpowiedz uszanowala tak jak ja uszanowalam  twoja.
niw rozumiem dlaczego wchodzisz w temat rasizmu bo ja wypowiadalam sie o atmosferze w pracy z Dunczykami i podejsciem do mnie jako obcokrajowca.z rasizmem sie nie spotkalam ale z dyskryminacja tak i ta sprawa zajely sie moje zwiazki zawodowe

Offline vordingborg

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 77
  • -Otrzymane: 550
  • Reputacja: +58/-30
« Odpowiedź #33 dnia: 10 Mar 2012, 17:21:55 »
Czy Breivik  pomylił się strzelając do swoich ?

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 242
  • Reputacja: +16/-12
« Odpowiedź #34 dnia: 10 Mar 2012, 18:10:47 »
Do Nutka : nawiazalam do rasizmu bo tytul watku jest Rasizm czy wolnosc slowa, nie przyszlo mi do glowy ze piszesz o czyms zupelnie innym.
...na nasze oddalenie, na naszą nieobecność i rozmów obojętność listek, iskierkę, cień jak kotwicę wbij w nasze serca.... Leszek Aleksander Moczulski

Offline frisms

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 59
  • -Otrzymane: 32
  • Reputacja: +2/-2
« Odpowiedź #35 dnia: 10 Mar 2012, 19:04:32 »
Nie rozumiem dlaczego rasizm jest tak demonizowany. To nie rasizm a "ścieranie się" roznic kulturowych. Jeden jest rasista, inny faszysta a jeszcze inny nazista – sa to postawy ludzkie które popieraja ideologie pewnych grup polityczno-spolecznych. W Polsce ludzie uzywaja słowa ”asfalt” jako okreslenie afrykanera. I co ? jakiś wielki szum,nieee oczywiscie ze nie,przeciez to takie niewinne slowko,wszystko jest w porzadku.

A propos Geert’a Wilders’a  on jest znany przede wszystkim jako działacz antyislamista . Akurat w tej kwestii go popieram.Tez jestem przeciwko islamizacji Europy. I co,ktos mnie zaraz pewnie nazwie rasista...

”Islam is the Trojan Horse in Europe. If we do not stop Islamification now, Eurabia and Netherabia will just be a matter of time.” G.W.

Najłatwiej jest wszystko zgrupować z rasizmem. ”Multikulturalna szczesliwa wielka rodzinka" to jedna wielka UTOPIA. Dobrze o tym wiemy. Ja nie lubię niemcow,ruskich...etc. i co ? mam isc za to odpowiadać przed sadem ?

Ludzie wyluzujcie i badzcie szczerzy wobec siebie. Nikt mnie nie bedzie zmuszał do ”kochania” turków czy arabów.Mam to gdzieś.I tyle. To nie rasizm to WOLNOSC. Wolnosc wyborów.

Aha,wklejam komentarz z tej tulipanowej afery” bardzo mi sie podoba a zwlaszcza to ostatnie zdanie.Proste slowa ale jakie prawdziwe.

“Ja nie rozumiem o co ta cała burza. Nikt by się Polaków nie czepiał, gdyby wyjeżdżając za granicę zachowywali się jak cywilizowani ludzie, tak niestety nie jest. Z resztą nie tylko w Holandii nas nie lubią, jest wiele takich krajów, ale sami sobie na to pracujemy. Zamiast się obrażać, sami zaczynajmy zmieniać nasz wizerunek w oczach innych.

Jednym z tych krajow w ktorym szczegolnie nie lubi sie Polakow jest 3RP.”

Offline vordingborg

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 77
  • -Otrzymane: 550
  • Reputacja: +58/-30
« Odpowiedź #36 dnia: 10 Mar 2012, 21:43:17 »
Drogi gratis-smsie gdybyś zamiast  ulubionych 'słodyczy' liznęła troszkę więcej historii, to pewnie zauważyła byś że.........Kiedy w oczy zagląda kryzys szuka się winnych........ Na takim gruncie wyrastają "Dziwacy" którzy twierdzą że np.
-Żyd ma  szczególnie charakterystyczny nos, oraz zapach cebuli i czosnku.
-Polak zabierze ci pracę i zwinie rower
-Mahmud zakuwa instrukcje pilotażu Boeing 747 z opcją lądowania na wieżowcu.
-czerwonoskórzy to dzicy
a murzyn jest ciemny

LUDZIE DAJCIE ŻYĆ!!!

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #36 dnia: 10 Mar 2012, 21:43:17 »

zwolnienie z pracy - czy musi podać powód

Zaczęty przez zosiaxDział Pomoc!

Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 26594
Ostatnia wiadomość 17 Lip 2008, 16:33:25
wysłana przez zosiax
Mieszkanie spoldzielcze czy wlasnosciowe

Zaczęty przez ukaDział Hydepark

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 17863
Ostatnia wiadomość 21 Lip 2009, 18:23:16
wysłana przez uka
Czy przeglady techniczne aut sa obowiazkowe w Danii ?

Zaczęty przez KierowcaDział Hydepark

Wyświetleń: 39536
Ostatnia wiadomość 27 Paź 2009, 22:39:26
wysłana przez Manior
rejestrować żone czy nie? - podatek, kwota zwolniona,

Zaczęty przez piotrekszDział Podatki

Wyświetleń: 18972
Ostatnia wiadomość 12 Paź 2008, 13:59:51
wysłana przez Klingon
czy Duńczycy płacą na czas?