poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: fradrag - wątpliwość  (Przeczytany 9643 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline aniald

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 5
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
fradrag - wątpliwość
« dnia: 16 Mar 2012, 17:37:26 »
Witam :)
Proszę o podpowiedź bo już się zgubiłam ;)
Krótko opiszę sprawę: Polak pracujący w Danii, fradrag 42800dkk, pracuje tylko kilka godzin w tygodniu (miesiecznie max uzbiera sie np. 25-30h) - rocznie kwota brutto nie przekroczy pewnie 40000dkk.
I tu moje pytanie: czy ktos taki zapłaci jakis podatek (czy na drukach miesiecznych bedzie odliczany podatek)?
Z góry dziekuję za pomoc
ANia

Offline greg1969

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 3
  • -Otrzymane: 25
  • Reputacja: +5/-4
Odp: fradrag - wątpliwość
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Mar 2012, 21:18:41 »
Personfradrag 42.900kr wolne od podatku w skali roku więc takie zarobki o jakich piszesz będą bez podatku :).

Offline master19_84

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
« Odpowiedź #2 dnia: 16 Mar 2012, 21:57:39 »
będzie podatek, a przy rozliczeniu rocznym możliwe ze będzie niespodzianka i dopłata niewielka.
w tym roku znajomi zatobili ok 39tys. ulgi przewyższyły dochód a w rezultacie dopłata 300 dk

varszafiak

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 17 Mar 2012, 07:59:56 »
Proszę o podpowiedź bo już się zgubiłam ;)
Krótko opiszę sprawę: Polak pracujący w Danii, fradrag 42800dkk, pracuje tylko kilka godzin w tygodniu (miesiecznie max uzbiera sie np. 25-30h) - rocznie kwota brutto nie przekroczy pewnie 40000dkk.
I tu moje pytanie: czy ktos taki zapłaci jakis podatek (czy na drukach miesiecznych bedzie odliczany podatek)?
Z góry dziekuję za pomoc
ANia
Wszystko zależy w jakim czasie zostaly zarobione te pieniadze. Sume ktora podalas nalezy podzielic przez 12 miesiecyi odjac miesiace w ktorych nie pracowala (rozumiem ze nie pracowala caly rok zarabiajac 40 tys) albo czeka was wizyta w SKAT aby wyjasnic jak przezyla za 3000 miesiecznie placac za mieszkanie, jedzenie itp. (znam taki przypadek)a na koncu osoba ta zostala poinformowana kto w jej mieszkaniu jeszcze mieszka to tak na marginesie. (chodzilo o doplaty do mieszkania)
oczywiscie od calej sumy zaplaci 8% czy jeszcze zaplaci jakis podatek? nie wiem zbyt malo info.
« Ostatnia zmiana: 17 Mar 2012, 08:17:27 wysłana przez varszafiak »

ladyman

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 17 Mar 2012, 08:43:27 »
3000 to chyba nie dotyczy studentów  ;D

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #5 dnia: 17 Mar 2012, 17:24:25 »
Z góry dziekuję za pomoc
ANia
Zakladam, za osoba mieszkala tutaj przez caly rok podatkowy i oprocz ulg ustawowych nie miala innych (dojazdy do pracy, wyzywienie i zakwaterowanie itp.) Dochod 40.000 bedzie rozliczony w nastepujacy sposob:

Dochod 40.000 minus skladka na rynek pracy (AM-bidrag) = dochod po skladce AM. 36.800 kr. Ulga dla osob zatrudnionych (4,25% od dochodu brutto 40.000). Podstawa do opodatkowania 35.100 kr. zakladam, ze podatek komunalny wynosi 24%. Lacznie z podatkiem sundhedsbidrag 8% i bundfradrag 3,64% (1. prog podstkowy) podatek wynosi 36% od 35.100 kr.
Podatek = 12.636 kr. Kazdej osobie pracujacej przysluguje Personfradrag w wsokosci 42.900 kr. Wartosc tego Personfradrag w tym przykladzie wynosi 36% od 42.900 czyli 15.444 kr. Ta kwota pomniejsza podatek. A wiec nie bedzie mowy o podatkowaniu ponieaz rezultat podatkowy jest negatywny -2.808 kr. (podatek 12.636 minus Personfradrag 15.444). Nie znam konkretnej sytuacji, a le negatywny rezultat moze byc przsueniety do wykorzystania w nastepnym roku podatkowym.

Offline aniald

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #6 dnia: 19 Mar 2012, 12:39:26 »
Dziękuję wszystkim za pomoc.
Ania

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 19 Mar 2012, 12:39:26 »

Offline aniald

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
Odp: fradrag i umowa o pracę - wątpliwość
« Odpowiedź #7 dnia: 19 Mar 2012, 13:00:25 »
Witam.
Zastanawiają mnie jeszcze takie sytuacje:
1. ktoś ma np. 2 umowy o pracę. Przy jednej z nich (wieksza ilośc godzin w tygodniu) ta osoba korzysta z fradragu. Przy drugiej na drukach z wypłatą otrzymywanych co miesiąc fradragu już nie ma. Czy to standard w Danii? Czy też musiał zostać dokonany jakiś wybór pracownika lub pracodawcy, przy której umowie fradrag będzie wykorzystywany? I od razu: czy teoretycznie fradrag może być uwzględniany przy obu umowach?
2. ktoś rozpoczyna pierwsza pracę w Danii. Ma jedną umowę o pracę. Czy trzeba coś komuś (eventualnie co? i komu? :)) zgłosić aby korzystać z fradragu? Czy też dzieje się to automatycznie?
Dzięki i pozdrawiam
ANia

Offline aisak

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2333
  • -Otrzymane: 626
  • Reputacja: +10/-5
« Odpowiedź #8 dnia: 19 Mar 2012, 21:57:49 »
Witam.
Zastanawiają mnie jeszcze takie sytuacje:
1. ktoś ma np. 2 umowy o pracę. Przy jednej z nich (wieksza ilośc godzin w tygodniu) ta osoba korzysta z fradragu. Przy drugiej na drukach z wypłatą otrzymywanych co miesiąc fradragu już nie ma. Czy to standard w Danii? Czy też musiał zostać dokonany jakiś wybór pracownika lub pracodawcy, przy której umowie fradrag będzie wykorzystywany? I od razu: czy teoretycznie fradrag może być uwzględniany przy obu umowach?
2. ktoś rozpoczyna pierwsza pracę w Danii. Ma jedną umowę o pracę. Czy trzeba coś komuś (eventualnie co? i komu? :)) zgłosić aby korzystać z fradragu? Czy też dzieje się to automatycznie?
Dzięki i pozdrawiam
ANia
Witaj:)
  Z fradragu korzystasz tylko raz u jednego pracodawcy, ktory posluguje sie twoja glowna karta podatkowa, u drugiego i kolejnych, poslugujacych sie "bikortem", czyli karta podatkowa dodatkowa, juz nie. Z mojej praktyki wynika, ze Ty decydujesz, ktory pracodawca korzysta z glownej karty, a ktory z dodatkowej. Oczywiscie  korzystniej u tego, u ktorego masz wiecej godzin. Ale ja nie jestem w tym znawca, tylko jak mowie, znam to z wlasnego doswiadczenia:). Jesli nie powiesz drugiemu pracodawcy , by korzystal z bikortu, to teoretycznie mozesz rowniez u niego korzystac z fradragu, ale to sie nie ukryje przed SKATEM-bedziesz musiala doplacic w rozliczeniu rocznym.
Drugie pytanie: u mnie bylo to automatyczne
Pozdrawiam:)
"Bądź uroczy dla swoich wrogów – nic ich bardziej nie złości.... :)))"

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #8 dnia: 19 Mar 2012, 21:57:49 »

Fradrag przy pracy krótszej niż rok

Zaczęty przez DagonDział Podatki

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 5685
Ostatnia wiadomość 17 Paź 2011, 18:50:11
wysłana przez vordingborg