Ogólne > Informacje
Nowy dział: Życie w Danii ?
deto:
--- Cytat: @ae@ w 23 Kwi 2012, 00:09:49 ---...Co do pani "ae" to owa pani ma wiele pomysłow i odpowiedzi na każdy temat , więc trzeba to traktowacz dystansem...
A ja zawsze myslalam ze jak sie ma pomysly i odpowiedzi to dobrze ;D
Chyba ze to jest tak: jesli "Deto" ma pomysly to dobrze , jesli @ae@ ma pomysly to zle :D
Klania sie "W pustyni i w puszczy" i filozofia Kalego ;D
--- Koniec cytatu ---
Nie mam ochoty wdawać się w dyskusję. Poprostu zajmijmy się się , co możemy zrobić aby sobie ulepszyć zycia tutaj ,a nie krytykowac swoje pomysły etc. Jest to powązny temat dotykający większości polaków mieszkjących tutaj. Jeśli mamy tylko jakieś mozliowści to ążmy do ich egzekwowania lub utworzenia. Ja osobicie nie chciał bym wysyłac dziecko do duńskiej szkoły wiedząc ,ze za pare lat wracać mam do ojczyzny razem z rodziną.
AE sama kiedyś miałas mozliwośc nauki polskiego więc masz możliwości dziś posługiwania się tym jezykiem , więc nie zabierajmy innym tego , bo rodzice nie będą w stanie nauczyć dziecka tego sami w domu. Ty umiesz po polsku i z kaleczysz duński - chcesz ,aby dzieci polskie umiały po duńsku dokonale i kaleczyły polski ::)
Tak liczby powiedzą ame za siebie. Wyliczyć ile polaków pracuję w danii ile wpływa do kasy z tego etc i dane powidzą same za siebie. Zaznczam,że posyłając dziecko do duńskiej szkoły i tak państwo duńkie musi za nie płacić , więc tu tylko wchodzi kwestia języka nie pieniędzy , ktore tak czy tak musza zostac wydane na każdego ucznia. Pozatym nie jest to coś nowego ..... poszmerac po innych pańtwach/ programach skopiowac ustawy i wprowadzić w zycie. Jeteśmy wielką liczbą ,więc mamy siłe przebicia.
Domnik:
deto o czym Ty mówisz?
rodzi się coś w rodzaju daj palec a weźmie całą rękę.
Nie rozumiem kompletnie jak można wyjechać do obcego kraju, i mówiąc 'płace podatki więc wymagam' starać się o szkołę polsko jęz. Totalny absurd.
Widać nie którym zawsze za mało.
Co jeszcze wymyślą polacy na obczyźnie? Może chcecie mieć własną komunę? No urwa, denerwuje mnie takie myślenie, pomysł kompletnie z dupy. Przyjedzie kilku japończyków/czechów/węgrów/rosjan również założysz im szkołę? Kompletna głupota.
Co do dzieci które powiedzą że im rodzice zmarnowali życie - jak dziecko jest głupie i ma kompletnie w nosie naukę jęz to nic mu nie pomoże, takich od razu z powrotem. Podaj mi chociaż jedną osobę (dziecko) która siedzi w danii rok/dwa chodzi do szkoły, przykłada się odrabia lekcje i nie potrafi nic powiedzieć po duńsku? Nosz urwa jak ktoś jest cep to i mu nic nie pomoże, i nie mówię tu o ludziach którzy uczą się wolniej, ale o takich którzy kompletnie zlewają.
Prawda jest taka że wyjazd z polski do danii to ogromna szansa, którą można wykorzystać lub olać, ale nigdy przenigdy nie będzie sytuacji gdzie człowiek ze szczerymi chęciami się tego jęz nie nauczy.
Wspomniałeś też o tym że duński nie jest jęz światowym.. a polski jest? no proszę Cię.
Co do ludzi którzy przyjeżdżają tu na kilka lat (1/5) a potem chcą wracać, w takiej sytuacji nie bierze się ze sobą dziecka, bo nie ma gorszego pomysłu niż wziąć dziecko na 5 lat za granice a później z nim wrócić.
Ja nie wiem kto wgl ma pomysły wyjechać z rodziną na kilka lat. Myślą że się dorobią majątku? Czy że w polsce przez te kilka lat się poprawi?
No przechodząc do tego co chcę powiedzieć.
Polska szkoła w danii? - TAK, ale tylko wtedy jeżeli rodzice uczniów pokryją CAŁKOWITY koszt tej szkoły - budynek/nauczycieli itp.
Pozdrawiam :)
PRZYJACIEL:
--- Cytat: nutka53 w 22 Kwi 2012, 22:59:32 ---te polskie szkoly na litwie to sa uwarunkowane historycznie bo chodzi o miejszosc narodowa i dlatego ma to racje bytu i Polska tez zapewnia mniejszoscia narodowym szkoly ale my tutaj w Dani nie jestesmy historycznie tylko ekonomicznie.
mnie by szkak trafil jak bym musiala w polsce placic za szkoly dla wietnamczykow bo rodzice sprzedaja na straganie szmaty przez 5 czy 10 lat a co z ukraincami,rumunami dunczykami pracujacymi w Polsce, Niemcami itd?
daj spokoj z taka logika
--- Koniec cytatu ---
I tu masz racje .my jestesmy nie u siebie i nie jest dane mam prawo wymuszania.wiekszosc przyjechała tu w ,,pogoni za pieniedzmi,,ja ostatnio pomyslałam ze jakby obrocic karte to panstwo polskie powinno mam,,ludziom ktorzy w pogoni za praca ,,musieli opuscic swoj kraj,,POLSKE,, zapłacic odszkodowanie ,ja 4 lata byłam zarejestrowana w posrednictwie pracy i ,,zero ,,propozycji pracy ,a jak pamietam konstytucja gwarantuje nam prawo do pracy ,jedno i drugie jest przykre.a mysle ze dzieci sobie poradza ,szybciej chłona wszystko niz my dorosli .
tylda:
Deto, strasznie roszczeniowa postawe prezentujesz. Ciekawe jak dlugo jestes w Danii, skoro masz tyle postulatow wzgledem gospodarzy. Zaloze sie, ze nie wiecej niz 2-3 lata. A moze i mniej. No? Myle sie?;)
Co dto tego, kto ma pojecie o temacie, a kto nie, to w Twoich wypowiedziachpanuje takie pomieszanie z poplataniem, , ze az nie wiem, od czego nalezaloby zaczac sprostowania
Moze ogranicze sie do tego, ze Twje porownanie do sytuacji polskiej mniejszosci na Litwie, a takze do amerykanskich szkol w zachodnich Niemczech sa kompletnie chybione. Jesli nie rozumiesz dlaczego, to kiepsko to swiadczy to o Twoje elementarnej wiedzy o europejskiej historii najnowszej.
Ale w zasadzie nie powinno to dziwic, bo Twoja polszczyzna moze sklaniac do wniosku, ze polskiej szkoly nie zaliczyles, a moze zadnej innej.
Najlepiej podsumowal Twoje postulaty Dominik: "Może chcecie mieć własną komunę?" A dlaczego nie? Niepodleglosc sie oglosi, , Chrystusa sie koronuje na Krola tej wysunietej placowki Ojczyzny, wprowadzi j.polski jako jezyk urzedowy.
Aha, no i trzeba by sie uzbroic, bo wrogow wokol wielu: a to bezboznych lutrow dunskich tolerujacych wszechobecne pedalstwo, a to muzulmanow, ktorzy tez maja srednia ochote na asymilacje.
A powaznie, to zastanow sie czy tych Twoich postulowanych "ulepszen" nie wprowadzic po prostu w Ojczyznie, bo nieladnie tak bedac w gosciach mowic gospodarzom, jak maja sobie dom urzadzic.
malinkaaa0071:
Dyskusja;) moze dodam cos od siebie... Kazdy obcokrajowiec wg. Prawa UE moze starac sie o nauke jezyka ojczystego dla dzieci i nawet dla siebie. Dunczyk jak przyjezdza do Pl tez moze isc za darmo do szkoly jezykowej i jesli ma dzieci, moze poprosic o lekcje dunskiego dla nich na terenie Polski. Wiec nie jest wazne kto jest w gosciach a kto jest gospodarzem. To sa normalne sprawy.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej