poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.
 

Aktualności:



Autor Wątek: zakwas na żurek  (Przeczytany 4628 razy)

0 użytkowników i 2 Gości przegląda ten wątek.

zakwas

  • Gość
zakwas na żurek
« dnia: 14 Lut 2009, 07:29:02 »


Zakwas na żurek:

10 łyżek mąki żytniej razowej
2 ząbki czosnku
5 ziarenek ziela angielskiego
2 listki laurowe
1,5 szklanki (375 ml) wody

Wszystkie składniki umieścić w naczyniu - szklanym lub ceramicznym. Naczynie przykryć
ściereczką i odstawić w temperaturze pokojowej na 2-3 dni.
« Ostatnia zmiana: 23 Mar 2012, 12:11:13 wysłana przez mawi »

Offline mawi

  • Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2
  • -Otrzymane: 3
  • Wiadomości: 532
  • Reputacja: +7/-9
  • Płeć: Kobieta
    • Status GG
Odp: zakwas na żurek
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Mar 2012, 12:10:40 »
ja robię trochę inaczej
1 l  letniej wody
1 szklanka zmielonych płatków owsianych
1 szklanka mąki pszennej
4 ząbki czosnku
kilka  ziaren ziele angielskie , 3 liście laurowe
i kawałek chleba  z piekarni (takiego  z zakwasu )
lub kawałek chleba razowego
to wszystko należy  wymieszać i najlepiej w słoiku lub
w glinianym naczyniu bez zamykania tylko przykryć czystą ściereczką pozostawić na  5 -6 dni
ważne :
należy od czasu do czasu przemieszać .
 ,następnie  należy go przelać przez sito i
przechowywać w  słoiku szczelnie zamkniętym  .
Taki zakwas może stać nawet do  1/2  roku w lodówce
"nie kłóć się z idiotą - sprowadzi cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem."

poloniainfo.dk

Odp: zakwas na żurek
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Mar 2012, 12:10:40 »

 

zakwas na barszcz czerwony

Zaczęty przez mawiDział Przepisy Kuchni Polskiej

Odpowiedzi: 7
Wyświetleń: 17987
Ostatnia wiadomość 06 Cze 2014, 10:06:37
wysłana przez rena1608