Ogólne > Rodzina ...
Zasiłek rodzinny
roga:
--- Cytat: farvela w 24 Lut 2014, 19:14:05 ---roga czy Ty chcesz powiedzieć, że ci co przepracowali w Polsce 10 lat moga sie tutaj ubiegac o pelna stawke rodzinnego?
Jak to w praktyce wyglada? z tego co wiem udbetaling nie wystepuje do Polakow o udokumentowanie stazu pracy w Polsce lub innym kraju unijnym. Mozna to zrobic samemu...? Nie ukrywam ze mnie to interesuje bardzo, bo my poki co na jedno dziecko mamy 50 proc, na drugie 25, a oboje mamy w PL ponad 10 lat stazu pracy.
--- Koniec cytatu ---
Tak wlasnie to chcialem powiedziec, ale byc moze i ten przepis juz niedlugo nie bedzie aktulany, jezeli zalecenia Unii (z lipca 2013)zostana zatwierdzone wiekszoscia glosow w Folketingu. Rzad bardzo chcialby aby uchwala przeszla co oznacza wyplacanie rodzinnego od "day one", ale do tego potrzebna jest wiekszosc glosow. Nawet jezeli uchwala przejdzie, to albo jeszcze w tej kadencji (jezeli opozycja potrafi zebrac wiecej niz 95 glosow), albo po wyborach, zakladajac ze zmieni sie rzad. Mowi sie wiele o tym, ze rodzinne mozna zmienic na przyklad na inne formy nie tyle swiadczenia co korzysci, np. fradrag w dochodzie rodzicow, inni politycy ptoponuja obnizenie stawek oplat zlobka, przedszkola, DUS itp. Tak ze na pewno bedzie ciekawa dyskusja na ten temat. Niektorzy polityce sa niezle zorientowani i twierdza, ze rodzinne, ktore w Danii jest dla dzieci a nie dla rodzicow, nie jest wysylane do kraju, gdzie matka zajmuje sie wychowaniem dzieci tylko wplacane na Nemkonto meza pracujacego w Danii. To mozna bardzo latwo zmienic. Moga to tez zrobic matki dzieci, jezeli tak postanowia, zwracajac sie do UD o przelewanie swiadczenia na konto matki. Z innej beczki: duzo ostatni pisalismy o kontanhjælp, ale uszlo nam wszystkim uwagi fakt, ze komuna nie ma obowiazku placenia tej pomocy osobom z innych krajow tylko dlatego ze stracily prace i ze nie zabezpieczyly sie np. czlonkowstwem A-kasse, poniewaz warunkiem zarejestrowania legalnego pobytu tych osob bylo wlasnie posiadanie zatrudnienia lub przynaleznosci do dunskiego rynku pracy jakim rowniez jest czlonkowstwo a-kassy. Mam 2 konkretne przypadki, gdzie komuna odmowial wyplaty tego swiadczenia. W jednym z przypadkow osoba byla w A-kasse, ale nie miala jeszcze wyprcowanego stazu. Pozwolono jej zostac w Danii ale na wlasnym utrzymaniu. Druga osoba musiala opuscic Danie. Zastanawiajaca procedura.
farvela:
Do "klepniecia" nowych rozwiaan to jeszcze trochę. Śmiem sądzić, że do tego czasu nabędziemy pełne prawa :)
a czy mógłbyś podać mi zrodlo tego zapisu? uzupelniajacego? bo w takim razie sprobuję zlozyc wniosek o "zaległe" rodzinne, wyslę moze przetlumaczone swiadectwa pracy czy cuś ;) jakoś trzeba te lata pracy w PL udokumetować. Sprobuję. Ale muszę tez wiedziec na co się powolywac:)
Zasio:
Witam,
chciałbym zasięgnąć informacji jak poniżej. Jeżeli jest jakaś osoba na tym forum która mogłaby odpowiedzieć mi merytorycznie na poniższe pytania bardzo byłbym wdzięczny.
z góry dziękuje.
Sprawa dotyczy zasiłku na dziecko ale nie tylko tego. Już wyjaśniam.
MAŁY OPIS SYTUACJI:
Pracuje w Dani już kilka lat rozliczam się tu i płace podatki. Żona przebywa w Dani ze mną nie pracując w Dani od 2013 do chwili obecnej. Pracowała jednak w Polsce będąc przez ten cały okres ze mną w Dani.
Ja natomiast rozliczałem się razem z żoną od roku. (ona zerowy pit a ja ja podpinam pod siebie) Żona oczywiście jest zameldowana w Dani (ma pozwolenie na pobyt)
Żona zaszła w ciążę i jest na zwolnieniu lekarskim w PL (otrzymuje świadczenia), w Dani mieszka ze mną(wiecej niż 6 miesięcy na rok),
Po urodzeniu dziecka będzie na macierzyńskim w Polsce i przez pierwsze 12 miesięcy będzie otrzymywać świadczenia (chyba 70-80% pensji).
Chcemy po urodzeniu dziecka złożyć wniosek o zasiłek na dziecko w Dani.
PYTANIA:
1. Czy otrzymamy taki zasiłek w Dani w pierwszym roku w czasie kiedy żona będzie otrzymywała macierzyńskie przez jeden rok/pierwszy rok w Polsce po urodzeniu (70-80% pensji)
2a. Jakie dokumenty będzie trzeba wypełniać w Dani
2b. Jakie dokumenty będzie trzeba wypełniać w Polsce.
2c. Jakie dokumenty dokumenty/pytania strona duńska zażąda od strony Polskiej która to odeśle te dane do Duńskiej.
3a. Czy moje rozliczanie podatkowe razem z żoną w Dani kiedy ona w tym samym okresie pracuje w Polsce nie pracując w Dani a przebywając w Dani ze mną jest niezgodne ?
prosiłbym o rzeczową odpowiedz
z góry bardzo dziękuję
siudemka1972:
Proszę powiedzieć jakie sumy są rodzinnego odpowiednio do wieku dziecka..orientuje się ktoś?
roga:
--- Cytat: farvela w 24 Lut 2014, 23:43:02 ---Do "klepniecia" nowych rozwiaan to jeszcze trochę. Śmiem sądzić, że do tego czasu nabędziemy pełne prawa :)
a czy mógłbyś podać mi zrodlo tego zapisu? uzupelniajacego? bo w takim razie sprobuję zlozyc wniosek o "zaległe" rodzinne, wyslę moze przetlumaczone swiadectwa pracy czy cuś ;) jakoś trzeba te lata pracy w PL udokumetować. Sprobuję. Ale muszę tez wiedziec na co się powolywac:)
--- Koniec cytatu ---
http://www.skat.dk/SKAT.aspx?oId=4917:
EU-borgere
For EU-borgere tæller perioder i andre EU-lande efter disse landes lovgivning med i beregningen af de to år. Er du EU-borger og perankommer til Danmark efter at have arbejdet eller opholdt dig i et andet EU-land inden for de sidste ti år, så tæller denperiode med i det danske to-års krav. Er du EU-borger, men har du hverken arbejdet eller boet i et EU-land inden for de sidste ti år, så skal du opholde dig eller arbejde i Danmark i to år, før du kan modtage fuld familieydelse.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej