Ogólne > Rodzina ...
Zasiłek rodzinny
happybeti:
Klaudia, wydaje mi się , że w Waszym przypadku chodziło o to, że w momencie naliczania rodzinnego na córkę, mąz miał przepracowane pół roku (11 miesiecy, sciśle mówiąc ), nie rok, stąd wypłata 25 %. Następna powinna być już w wysokości 50 %.
farvela:
http://ekstrabladet.dk/nationen/article2224444.ece
Cos sie w temacie dzis ruszyło :)))
Jomir:
Nic sie nie ruszylo poki co.
Rzad przedlozyl projekt, ktory wzbudzil duze kontrowersje.
NIektorzy twierdza (to tez moje zdanie, ktore juz wczesniej glosilam), ze to papierek lakmusowy dla dalszej polityki Danii wobec EU.
Na chwile obecna, nie wiadomo jak i kiedy to sie skonczy, tylko rzad i jedna partia sa za!
Pisze sie bowiem rowniez o publicznym glosowaniu, to tez zajmuje czas.
farvela:
no dla mnie się ruszyło, bo od jakiegoś czasu - czerwiec 2013 - rząd uciekał od oficjalnego stanowiska w tej sprawie. Premier odsyłała do ministra, a ten milczał, projektu też nie było widać. Teraz przynajmniej wiadomo, że rząd idzie w tą stronę - a nie z Unią na noże. Oczywiście, że do konkretów jeszcze trochę, ale od czerwca zeszłego roku to pierwsze newsy w tej sprawie - dlatego napisałam, że coś się ruszyło :)
farvela:
--- Cytat: roga w 15 Lut 2014, 23:59:05 ---(...)Natomiast jezeli uwaznie czyta sie specjalne warunki dotyczace pracujacych tutaj obywateli innych krajow Unii, to jest uzupelnienie, ze do tych 2 lat potrzebnych do otrzymania pelnej stawki wlicza sie ten okres w jakim obywatel innego kraju unijnego pracowal w swoim kraju. A wiec jezeli obywatel polski przepracowal w swoim kraju 10 lat to spelnia warunki o ww 2 latach i ma prawo do pelnej stawki rodzinnego.
--- Koniec cytatu ---
roga czy Ty chcesz powiedzieć, że ci co przepracowali w Polsce 10 lat moga sie tutaj ubiegac o pelna stawke rodzinnego?
Jak to w praktyce wyglada? z tego co wiem udbetaling nie wystepuje do Polakow o udokumentowanie stazu pracy w Polsce lub innym kraju unijnym. Mozna to zrobic samemu...? Nie ukrywam ze mnie to interesuje bardzo, bo my poki co na jedno dziecko mamy 50 proc, na drugie 25, a oboje mamy w PL ponad 10 lat stazu pracy.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej