Ogólne > Rodzina ...
Zasiłek rodzinny
Reksio:
--- Cytat: nutka53 w 21 Sie 2012, 22:27:27 ---Agnieszka o co chodzi bo ja tez nie rozumiem,,,,zasilek dostaje ta osoba z ktora mieszkaja dzieci i tego zasilku nie placi z wlasnej kieszeni ojciec tych dzieci wiec nie wiem dlaczego tak wam tych pieniedzy zal,,,,,, niech ojciec dogada sie z byla zona i zaproponujcie zeby oddala wam dzieci ,moga miec w dani lepszze mozliwosci na przyszlosc i z zasilkiem nie bedzie problemu bo bedzie wam wyplacany,,,to moze byc dobre rozwiazanie bo pewnie ojciec by sie ucieszyl gdyby dzieciaki mieszkaly z wami -starczy sie zapytac ich mame.
ja na miejscu ich matki bym powaznie rozwazyla ta mozliwosc :lepsze zycie dla dzzieci i duzo mozliwosc ulozenia sobie zycia na nowo i nie pisze jak jakas wyrodna matka tylko mysle ze ojcowie potrafia wychowac wlasne dzieci tak samo dobrze jak matki:-)
--- Koniec cytatu ---
Bzdura. Pieniądze będa wpłacone na NemKonto ojca, który jest w Danii, mimo że żona mieszka z dziećmi w Polsce. Jeśli są po rozwodzie to już inna sprawa. A tutaj jak ja to widzę (jak ten wpis ja zrozumiałam) chodzi o to żeby ojciec dostawał rodzinne w Danii, ale nie jest napisane, że on by te pieniądze wysyłał do Polski. Jeśli jest takim dobrym tatusiem, to przecież nie problem żeby wysyłał dla dzieci część swojej wypłaty, niezależnie od tego czy dostaje rodzinne czy nie.
A swoją drogą to uważam za chory pomysł zaproponowanie matce dzieci, żeby ojciec je zabrał do Danii bo będą miały lepsze warunki materialne. Nie wiadomo jakie warunki mają w Polsce, to że dostają zasiłek nie znaczy że im czegoś brakuje :o bo ludzie różne przekręty robią. Jest na pewno jakiś powód dlaczego dzieci zostały przy matce, i poza tym nic nigdy nie zastąpi matczynej miłości, nawet tony klocków lego. Skoro to jego "była żona", to znaczy że sąd przyznał jej dzieci. Bez powodu tego nie zrobił.
darka7:
Mam pytanie dot. spłaty zaległego zasiłku rodzinnego.
Mój mąż pracuje w Danii od marca 2011 roku i nigdy nie pobierał zasiłku tutaj ani ja nie pobierałam nigdy zasiłku w Polsce. Czy jest szansa odzyskać te pieniądze i w jakiej wysokości, bo od tego roku zmieniły się przepisy dot. zasiłków rodzinnych w kwestii dotyczącej ich wysokości. Ja w lipcu przyjechałam z synem do Danii i teraz na bieżąco dostaliśmy zasiłek za IV kwartał 2012 (pierwszy raz) w wysokości 50% podstawy.
Jakie należy złożyć dokumenty, jaki jest nr wniosku na zaległy zasiłek?
Czy należy pobrać i złożyć osobiście w komunie (Bilund), czy przez stronę internetową www.borger.dk?
Czy lepiej z tym wnioskiem samemu jechać do polskiego Urzędu (i jakiego) żeby szybciej załatwić formalności, czy nie ma takiej możliwości, ponieważ komuna się nie zgadza?
Mam wiele pytań, ale na początek te najważniejsze:-)
daniel438:
witam jakie umowy przy przerwaniu rodzinnego w polsce to jakas bzdura. Idziesz i mowisz ze rezygnujesz bo malzonek bieze rodzinne za granica i koniec.a papiery z dani wysylaja do urzedu marszalkowskiego i wtedy oni przysylaja zeby im doslac dokumenty ktore potrzebuja.
daniel438:
jezeli jestes z dzieckiem w danii i jestescie tu zameldowani to juz nie nalezy sie splata calego rodzinnego od momentu zatrudnienia.
matall:
--- Cytat: darka7 w 18 Paź 2012, 18:12:14 ---Mam pytanie dot. spłaty zaległego zasiłku rodzinnego.
Mój mąż pracuje w Danii od marca 2011 roku i nigdy nie pobierał zasiłku tutaj ani ja nie pobierałam nigdy zasiłku w Polsce. Czy jest szansa odzyskać te pieniądze i w jakiej wysokości, bo od tego roku zmieniły się przepisy dot. zasiłków rodzinnych w kwestii dotyczącej ich wysokości. Ja w lipcu przyjechałam z synem do Danii i teraz na bieżąco dostaliśmy zasiłek za IV kwartał 2012 (pierwszy raz) w wysokości 50% podstawy.
Jakie należy złożyć dokumenty, jaki jest nr wniosku na zaległy zasiłek?
Czy należy pobrać i złożyć osobiście w komunie (Bilund), czy przez stronę internetową www.borger.dk?
Czy lepiej z tym wnioskiem samemu jechać do polskiego Urzędu (i jakiego) żeby szybciej załatwić formalności, czy nie ma takiej możliwości, ponieważ komuna się nie zgadza?
Mam wiele pytań, ale na początek te najważniejsze:-)
--- Koniec cytatu ---
mam ten sam problem dostalem 50% podstawy a z zaleglym niewime co dalej robic ?pomoze ktos ?
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej