Ogólne > Rodzina ...

Zasiłek rodzinny

<< < (8/31) > >>

hydrogen2:

--- Cytat: darecki999 w 19 Sty 2013, 13:38:46 ---a orientujesz moze sie roga czy ud ma jakis termin na odpowiedz na maila bo ja na rodzinne czekam juz 8 miesiecy ,dzwonie do nich regularnie i ciagle slysze " be patient it won't be long " choc wiem ze odpowiedz z polski maja od 3 miesiecy . na moje maile nie mam zadnych odpowiedzi po prostu pelna zlewka .czy mozna zlozyc zazalenie na ich serwis a jesli tak to gdzie i jak?

--- Koniec cytatu ---

No ja też się zastanawiam, jak do nich dotrzeć. Bo moje pytania do nich wciąż pozostają bez odpowiedzi.

roga:

--- Cytat: darecki999 w 19 Sty 2013, 13:38:46 ---a orientujesz moze sie roga czy ud ma jakis termin na odpowiedz na maila bo ja na rodzinne czekam juz 8 miesiecy ,dzwonie do nich regularnie i ciagle slysze " be patient it won't be long " choc wiem ze odpowiedz z polski maja od 3 miesiecy . na moje maile nie mam zadnych odpowiedzi po prostu pelna zlewka .czy mozna zlozyc zazalenie na ich serwis a jesli tak to gdzie i jak?

--- Koniec cytatu ---
Jezeli jestes w stanie uzyskac poswiadczenie z urzedu w Polsce, ze dokumenty zostaly zwrocone do Danii, to twoja sprawa zostanie szybko zalatwiona. Urzad w Polsce wysylajac dokumenty do Danii dolacza pisemko przewodnie, cos w tym rodzaju ..."Niniejszym zwracamy otrzymane do potierdzenia blankiety....ito.". Jednemu z "moich" kolientow poradzilem, aby jego zona zwrocila sie do urzedu w Polsce, ktory zwracal te dokumenty do Danii i poprosila o ksero tego pisemka. Poskutkowalo wobec UD widzac, ze UD ma te dokumenty u siebie od dluzszego czasu. Inna opcja to, jezeli wiemy kiedy dokumenty zostaly wyslane z Polski do Danii (zapytac w Polsce), piszemy do Familieydels poprzez NemID, informujac ich, ze dokumenty zostaly wyslane (tutaj podajac miesiac) i oczekujemy szybkiego zalatwienia sprawy. Same zwracanie sie z zapytaniami dlaczego jeszcze nie ma odpowiedzi, kiedy mozna oczekiwac itp. nie skutkuje. Niestety nie wiem gdzie mozna skladac skarge. Natomiast wiem, ze przyjety termin 3 miesiecy obowiazuje UD do wyslania dokumentowdo Polski w ciagu najpozniej 3 miesiecy od ich otrzymania od podatnika, a potem maja nastepny termin do 3 miesiecy po otrzymaniu dokumentow z Polski. Okres "lezakowania" dokumentow w Polsce nie wlicza sie do okresu rozpatrywania sprawy w Danii. A tak naprawde, to kto z Was wie kiedy dokumenty wrocily do Danii?. Dlatego jezeli jest taka mozliwosc to najlepiej uzyskac informacje z Polski kiedy wyslano E401/E411 z powrotem.

darecki999:
na szczescie wiem poniewaz mam maila do  osoby odpowiedzialnej za sprawe ze strony polskiej  dlatego tez wiem ze ud ma ta odpowiedz od 10/2012 i teraz juz sie niecierpliwie bo maja mi zwrocic rodzinne za 3 lata i czasem mam wrazenie ze ludzie pracujacy ogolnie w urzedach w danii maja premie za przedluzanie spraw o czym ich poinformowalem wywolujac ogolne poruszenie i zdziwienie !! teraz moge sie tylko bawic ich kosztem bo wiem jak zreszta i oni ze wczesniej czy pozniej zaplaca   :)

piotr1:
chyba nie trzeba sie upominac o dokument kiedy odeslali papiery do danii, bo np w moim wypadku bylo tak, ze po wyslaniu papabusew z polski do danii przyslali mi rownoczesnie na polski adres pismo ze w dniu tym i tym odeslali papiery do danii i teraz musze sie kontaktowac z urzedami w danii

roga:

--- Cytat: piotr1 w 19 Sty 2013, 22:02:22 ---chyba nie trzeba sie upominac o dokument kiedy odeslali papiery do danii, bo np w moim wypadku bylo tak, ze po wyslaniu papabusew z polski do danii przyslali mi rownoczesnie na polski adres pismo ze w dniu tym i tym odeslali papiery do danii i teraz musze sie kontaktowac z urzedami w danii

--- Koniec cytatu ---
Jezeli generalnie jest tak, ze w kazdym przypadku przysylaja potwierdzenie wyslania dokumentow do Danii, to w ogole nia problemu. Osoba o ktorej pisalem, sama zwracala sie o takie zaswiadczenie w Polsce - tak mnie poinformowala. Ale jak jest tak, ze zawsze otrzymuje sie zaswiadczenie wyslania papabusew do Danii, to trzeba UD o tym poinformowac, ze sie wie, ze te dokumenty sa juz w Danii. Mozemy zrobic "doswiadczenie". Jezeli ktos z forumowiczow ma taki pismo z Polski, ze dokumenty zostaly wyslane do Danii, to niech mi przesle na moj priv. email skan tego dokumentu i poda swoj cpr. nr. Zadzwonie do UD i zobaczymy jaka bedzie ich reakcja.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej