Ogólne > Rodzina ...
Zasiłek rodzinny
roga:
--- Cytat: darecki999 w 19 Sty 2013, 20:49:17 ---na szczescie wiem poniewaz mam maila do osoby odpowiedzialnej za sprawe ze strony polskiej dlatego tez wiem ze ud ma ta odpowiedz od 10/2012 i teraz juz sie niecierpliwie bo maja mi zwrocic rodzinne za 3 lata i czasem mam wrazenie ze ludzie pracujacy ogolnie w urzedach w danii maja premie za przedluzanie spraw o czym ich poinformowalem wywolujac ogolne poruszenie i zdziwienie !! teraz moge sie tylko bawic ich kosztem bo wiem jak zreszta i oni ze wczesniej czy pozniej zaplaca :)
--- Koniec cytatu ---
Piszesz, ze wiesz, ze UD ma ta odpowiedz. Czy w tym emailu od osoby odpowiedzialnej ze strony polskiej jest podane ze wyslano do UD, Kongens Vænge 8, 3400 Hillerød?, czy moze zostalo wyslane do tej jednostki w Danii, ktora wyslala dokumenty do Polski, to znaczy do komuny, bo chyba skladales wniosek o rodzinne do komuny. Przed ok. polowa pazdziernika 2012 UD jeszcze nie rozpoczelo swojej dzialalnosci.
Jomir:
Skargi nalezy slac do Ankestyrelsen jezeli jestescie nie zadowoloeni z rozstrzygniecia sprawyw formie elekrtonicznej lub listownej Udbetaling Danmark, Kongens Vænge 8, 3400 Hillerød.
Jezeli nie masz mozliwosci zlozenia skargi pisemnie, mozesz zadzwonic.
Tu sa instrukcje: https://www.borger.dk/Sider/Boerne-ungeydelse-klager.aspx
Jezeli chodzi o czas obslugi, to moim zdaniem podlega to pod serwis nalezy sie skontaktowac z kundeambassadør rowniez w Udbetaling Danmark; albo mailowo: kundeambassador@atp.dk
E-mail ma zawierac:
1. krotki opis powodu niezadowolenia
2. jakiego swiadczenia to dotyczy np. familieydelser
3. o co chodzi w Twojej sprawie
4. Twoje imie i nazwisko
5. E-mail, ewentulanie numer telefonu
Tu instrukcja: https://www.borger.dk/Sider/Hvis-du-er-utilfreds.aspx
Gość 1:
Jeżeli chodzi o zasiłek "rodzinny" to nie przysługuje,jeżeli pobierasz w Polsce
inne zasiłki nie kolidują ,w moim przypadku żona pobiera w Polsce zasiłek "pielęgnacyjny",na syna
i ja jednocześnie pobieram rodzinny w Dani
Problemu z załatwieniem tej sprawy z Duńskiej strony nie było trudne trzeba tylko uzbroić się w cierpliwość ale po Polskiej to już była cięższa sprawa
Pozdrawiam
tpelczar:
Rodzinne jest wypłacane kwartalnie 20 stycznia powinno byc wypłacane trzeba sprawdzać konto moze bedzie jutro ;)
roga:
--- Cytat: Gość 1 w 20 Sty 2013, 09:32:25 ---Jeżeli chodzi o zasiłek "rodzinny" to nie przysługuje,jeżeli pobierasz w Polsce
inne zasiłki nie kolidują ,w moim przypadku żona pobiera w Polsce zasiłek "pielęgnacyjny",na syna
i ja jednocześnie pobieram rodzinny w Dani
Problemu z załatwieniem tej sprawy z Duńskiej strony nie było trudne trzeba tylko uzbroić się w cierpliwość ale po Polskiej to już była cięższa sprawa
Pozdrawiam
--- Koniec cytatu ---
Jezeli zrezygnowales z polskiego zasilku dopabuse teraz i aktualnie ne pobierasz, a przedtem pobierales rodzinne w Polsce, to ryzykujesz, ze rodzinne dunskie nie zostanie wyplacone wstecznie za okres od kiedy pracowales w Danii. Tak jak juz napisalem wczesniej, pytania UD do urzedu w Polsce sa conajmnije podejrzane. W wyslanym blankiecie do Polski ID prosi o potwierdzenie:
1. Czy pobiera i czy pobieral rodzinne
2. instytucja miejsca zamieszkania powinna podac kwote swiadczen rodzinnych, ktore bylyby przyznane, gdyby zostal zlozony wniosek. Jezeli instytucja nie posiada wystarczajacych informacji, aby to zrobic, powinna wpisac stawki wedlug obowiazujacego ustawodawstwa.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej