Ogólne > Rodzina ...

Zasiłek rodzinny

<< < (11/31) > >>

happybeti:
Zainspirowana przez tpelczar , aczkolwiek bez wielkich nadziei, sprawdziłam konto  ;).No i pozytywne zaskoczenie, bo ja juz rodzinne dostałam.Bez żadnych ponagleń, dopytywań się itp. No, ale może dlatego, że wszyscy, z dzieckiem, jesteśmy tu, w Danii ???

Reksio:

--- Cytat: nikor w 20 Sty 2013, 19:18:55 ---Dziękuję za odpowiedź  :) Interesowało mnie jeszcze to, czy jest to 100% zasiłku, czy ze względu na to, że matka ma przepracowany rok w Danii to będzie to mniej...? Bo różne są tu stopnie procentowe... (np. przepracowane pół roku to 25% a 2 lata to dopabuse 100%...) ??

--- Koniec cytatu ---

Dziecko jest urodzone tutaj w Danii, wszystko jak napisał Roga idzie automatycznie a co za tym idzie, 100 procent.

donata:
witam wszystkich,poradzcie gdzie zlozyc skarge na borger dk. odkod komuna nie wyplaca zasilkow tylko robi to borger ,czyli od pazdziernika nie otrzymalam zasilku na dziecko.ja mieszkam w polsce maz w Danii .Pisze do nich listy ale najczesciej sa bez odpowiedzi nie wiem co robic zalegja mi juz spora sume.Z gory dziekuje

darecki999:

--- Cytat: piotr1 w 20 Sty 2013, 18:31:37 ---no to podnosze ostatni raz chyba bo wlasnie dostalem pismo z ud ze dostalismy rodzinne na dwoje dzieci i ze przesla mi to na moje nemkonto....co by tu jeszcze....no podsumowujac- troche to trwalo ale nie narzekam....acha- jak bede w marcu w pl to moge ci wyslac roga to pismo skanem- tyle ze mi wlasnie to przyznali wiec nie wiem- chyba nic ci to nie da....daj znac jakby co....acha- nie wiem tez co robic bo zrezygnowalem z zasilku polskiego chyba w maju lub czerwcu - bo wtedy zlozylem o zasilek w danii....ale oni w tym pismie teraz policzyli mi tylko zasilek od pazdziernika 2012 do marca 2013- hmmm....nie wiem czy warto cokolwiek z tym robic czy se dac spokoj..?- moze ktos podpowie...no i ciekawostka- informacja o tym ze dostalismy kase przyszla mi razem z mandatem ze szwecji...ehhh...zycie....

--- Koniec cytatu ---

ciezko cos ci doradzic co robic bo zalezy to od wielu czynnikow np  jak dlugo masz prawo do zasilku rodzinnego ,jak dlugo pobierales zasilek w polsce itp

zgadzam sie calkowicie ze stwierdzenie ze zasilek rodzinny mozna pobierac tylko w 1 kraju ale i tu zaryzykuje stwierdzenie ze 100 % polakow pobierajacych taki zasilek w polsce i legalnie pracujacych w danii na "dunskich " zarobkach nie ma do takiego swiadczenia w polsce prawa ze wzgledu na warunki jego przyznawania ,gdyz na pewno przekraczaja max kwote dochodu na czlonka rodziny. w zwiazku z tym wczesniej czy pozniej trzeba taki zasilek zwrocic gdyz MOPS w polsce traktuje to jako wyludzenie.najczesciej takie sytuacje wychodza wlasnie kiedy decydujemy sie pobierac rodzinne w danii.po odeslaniu papabusew z polski z urzedow marszalkowskich jest informacja czy i ewentualnie ile pobralismy rodzinnego w polsce ktore sie nam nie nalezalo.komuny zalatwialy to tak ze albo wyplacaly calosc dunskiego rodzinnego od momentu nabrania praw do takiego swiadczenia pomniejszona o to co pobralismy w polsce plus odsetki plus czasem kara albo wyplacaly calosc rodzinnego bez potracen i wtedy mielismy na karku polski MOPS w swoim miejscu zamieszkania.drugi wariant nieprzyjemny.po przeniesieniu spraw do UD widze ze nie ogarniaja sytuacji.
  w zaleznosci od tego jak przedstawia sie twoja sytuacja mozesz odwolywac sie od decyzji .trzeba tylko przestrzegac terminow reklamacji.

lukkua:
Co znaczy te pytanie : Pensionist med pension fra Danmark? Czy to ze oplacam skladki emeytalne w Danii, czy, ze jestem na emeryturze dunskiej? Pytam bo nie znam dunskiego, a translator niejednoznacznie to tlumaczy

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej