Ogólne > Rodzina ...
Zasiłek rodzinny
Gość 1:
Witam
Zrezygnowałem z zasiłku rodzinnego wcześniej przed złożeniem wniosku w Dani
A co do UD to prześwietlają dokładnie w Polsce,co do mojej osoby to dostałem wiadomość od
UD że po sprawdzeniu nadal mam prawo poboru rodzinnego,a z przykładu mojego znajomego
w tej samej miejscowości 2 Rodziny o tym samym nazwisku dzieci z przybliżonym wiekiem
pani w MOPS się pomyliła i wstrzymali rodzinne do momentu wyjaśnienia sprawy
Także wszystko skrupulatnie sprawdzone
Pozdrawiam
piotr1:
no to podnosze ostatni raz chyba bo wlasnie dostalem pismo z ud ze dostalismy rodzinne na dwoje dzieci i ze przesla mi to na moje nemkonto....co by tu jeszcze....no podsumowujac- troche to trwalo ale nie narzekam....acha- jak bede w marcu w pl to moge ci wyslac roga to pismo skanem- tyle ze mi wlasnie to przyznali wiec nie wiem- chyba nic ci to nie da....daj znac jakby co....acha- nie wiem tez co robic bo zrezygnowalem z zasilku polskiego chyba w maju lub czerwcu - bo wtedy zlozylem o zasilek w danii....ale oni w tym pismie teraz policzyli mi tylko zasilek od pazdziernika 2012 do marca 2013- hmmm....nie wiem czy warto cokolwiek z tym robic czy se dac spokoj..?- moze ktos podpowie...no i ciekawostka- informacja o tym ze dostalismy kase przyszla mi razem z mandatem ze szwecji...ehhh...zycie....
nikor:
Witam,
czy wie ktoś jak jest przyznawany zasiłek rodzinny w przypadku gdy: dziecko rodzi się w Danii, ja pracuję w Danii 5 lat a żona rok (jesteśmy miesiąc po ślubie, ale w Danii jeszcze nie zmieniliśmy dokumentów). Czyj staż pracy jest wtedy uwzględniany do zasiłku? Mój czy żony? Z góry dziękuję za odpowiedź :)
roga:
--- Cytat: nikor w 20 Sty 2013, 18:39:36 ---Witam,
czy wie ktoś jak jest przyznawany zasiłek rodzinny w przypadku gdy: dziecko rodzi się w Danii, ja pracuję w Danii 5 lat a żona rok (jesteśmy miesiąc po ślubie, ale w Danii jeszcze nie zmieniliśmy dokumentów). Czyj staż pracy jest wtedy uwzględniany do zasiłku? Mój czy żony? Z góry dziękuję za odpowiedź :)
--- Koniec cytatu ---
Jezeli dziecko rodzi sie w Danii, mieszka w Danii, ma cpr.nr. i jak piszesz mieszkacie/pracujecie w Danii - nie musisz starac sie o przyznaie rodzinnego, wszystko zostanie zalatwione automatycznie. Czy jestescie po slubie, tez nie ma znaczenia - matka mieska w Danii, dziecko urodzone i mieszka w Danii. Rodzinne nie jst uzaleznione od tego czy macie slub. Rodzinne jest dla dziecka a nie dla rodzicow. Nawet gdyby matka nie byla mezatka (samotnie wychowujaca) a mieszkala i pracowala w Danii i urodzila dziecko, to automatycznie przysluguje jej to swiadczenie.
nikor:
Dziękuję za odpowiedź :) Interesowało mnie jeszcze to, czy jest to 100% zasiłku, czy ze względu na to, że matka ma przepracowany rok w Danii to będzie to mniej...? Bo różne są tu stopnie procentowe... (np. przepracowane pół roku to 25% a 2 lata to dopabuse 100%...) ??
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej