Ogólne > Rodzina ...

Zasiłek rodzinny

<< < (17/31) > >>

beenpl20:
No właśnie, temat obecnie bliski mi sercu:) UD familieydelser maja juz komplet moich dokumentów od listopada 2013 (pracuje od sierpnia 2012). Wszelkie próby uzyskania informacji "co z moim rodzinnymi, ile dostane" drogą telefoniczną kończą się odpowiedzią "ja nie wiem, ktoś inny się tym zajmuje, skontaktujemy się z panem pocztą". Czy Udbetaling specjalnie przeciąga sprawy do czasu wyjaśnienia tego bałaganu w przepisach? Czy rozpatruje wnioski na bieżąco?  A może  powinienem jechać do Hillerod osobiście? A może lepiej kontakt mailowy?

madziaz2007:
A ja już nie wiem o co w tym wszystkim chodzi,jednym wyrównują drugim nie, innym wypłacają nawet za kolejny kwartał razem z obecnym a jeszcze innym nie wypłacają wcale i nadal czekają.

Idris:

--- Cytat: madziaz2007 w 06 Sty 2014, 10:08:58 ---Zasiłki w Danii są wypłacane co kwartał jeśli współmałżonek w Polsce nie pracuje,  bo jeśli pracuje to raz w roku jest wypłacane.
Wypłata pierwszego zasiłku najwcześniej może być wypłacona po przepracowaniu 6 miesięcy,ale jest naliczane od momentu zatrudnienia...tak nam tłumaczono i kazano od razu składać papiery by jak najszybciej naliczali.
Każdy nam w koło mówi,że dostaniemy wyrównanie za 6 miesięcy.
To wychodzi na to ,że człowiek w momencie rezygnacji w Polsce z zasiłku na rzecz zasiłku w Danii to przez pół roku jest w ogóle, pieniędzy na dzieci.
Ponoć jest też możliwość jakiejś konsolidacji zasiłku w Polsce z Duńskim...
Tez mówili nam,że jeśli odmówili 100%zasiłku to można złożyć o zasiłek w Polsce i tam oczywiście dostaje sie odmowę którą sie odsyła do Danii i wtedy oni przyznają 100% zasiłku bez czekania...
Ktoś coś wie na ten temat???
Mamy w decyzji wpisane,ze wypłaty będą co kwartał każdego 19 dnia miesiąca,chyba ze wypada święto lub wolne to będzie wypłacone w pierwszy kolejny dzień roboczy czyli nam wypada 20 styczeń a nie 24 (nie bardzo sie w tym jeszcze orientuje)

--- Koniec cytatu ---
Madzia to nie jest żaden zasiłek rodzinny i praca wspolmazonka nie ma żadnego wpływu na wysokość i częstotliwość otrzymywania pieniędzy. Nie wiem skąd masz informacje umieszczone w tym poscie ale one w dużej mierze są nieprawdziwe

roga:

--- Cytat: beenpl20 w 20 Sty 2014, 20:24:47 ---No właśnie, temat obecnie bliski mi sercu:) UD familieydelser maja juz komplet moich dokumentów od listopada 2013 (pracuje od sierpnia 2012). Wszelkie próby uzyskania informacji "co z moim rodzinnymi, ile dostane" drogą telefoniczną kończą się odpowiedzią "ja nie wiem, ktoś inny się tym zajmuje, skontaktujemy się z panem pocztą". Czy Udbetaling specjalnie przeciąga sprawy do czasu wyjaśnienia tego bałaganu w przepisach? Czy rozpatruje wnioski na bieżąco?  A może  powinienem jechać do Hillerod osobiście? A może lepiej kontakt mailowy?

--- Koniec cytatu ---
Dobrym sposobem (sprawdzonym) jest zasiegniecie informacji w Polsce czy otrzymano dokumenty z Danii. Malzonka na pewno o tym wie, poniewaz urzad w Polsce musial ja skontaktowac w celu roznych wyjasnien itp. Urzad w Polsce udzieli rowniez informacji kiedy odeslal dokumenty do UD (jezeli je otrzymal i wyslal - ma na to potwierdzenie przyjecia swojej "wysylki" przez UD).   

madziaz2007:
Nie zawsze tak jest,ze mną nikt się nie kontaktował a zasiłek otrzymaliśmy.Jeśli małżonka jest zatrudniona to się czeka dłużej bo wypłacają raz w roku,jeśli nie to szybciej się dostaje i co kwartał. My złożyliśmy w listopadzie 2012,w lutym dostaliśmy pismo,że przyznano i była informacja ,że pieniądze będą wypłacone w lipcu.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej