Ogólne > Rodzina ...
Zasiłek rodzinny
roga:
--- Cytat: madziaz2007 w 22 Sty 2014, 09:50:40 ---Nie zawsze tak jest,ze mną nikt się nie kontaktował a zasiłek otrzymaliśmy.Jeśli małżonka jest zatrudniona to się czeka dłużej bo wypłacają raz w roku,jeśli nie to szybciej się dostaje i co kwartał. My złożyliśmy w listopadzie 2012,w lutym dostaliśmy pismo,że przyznano i była informacja ,że pieniądze będą wypłacone w lipcu.
--- Koniec cytatu ---
Jeśli małżonka jest zatrudniona to się czeka dłużej bo wypłacają raz w roku, jeśli nie to szybciej się dostaje i co kwartał. ???
madziaz2007:
Chodziło mi o to ,że jeśli pozostająca w Polsce małżonka jest gdzieś zatrudniona (pracuję,przebywa na wychowawczym płatnym) to wtedy zasiłek rodziny w Danii jest wypłacany raz do roku (za wszystkie kwartały).Jeśli natomiast nie jest zatrudniona w Polsce to zasiłek jest wypłacany co kwartał.A na pierwszą wypłatę zasiłku się niestety długo czeka.
Ze mną nikt się nie kontaktował ani z Polski ani z Danii i nie musiałam żadnych papierów przesyłać z urzędu.
W naszym przypadku to tylko szef męża zapytał się jego czy ja jestem zatrudniona w Polsce i prosił aby na e-maila mu wysłać akty urodzenia dzieci i akt ślubu i tylko tyle było z naszej strony.Obecnie weszliśmy już na 50%zasiłku.
madziaz2007:
--- Cytat: Idris w 21 Sty 2014, 22:49:11 ---Madzia to nie jest żaden zasiłek rodzinny i praca wspolmazonka nie ma żadnego wpływu na wysokość i częstotliwość otrzymywania pieniędzy. Nie wiem skąd masz informacje umieszczone w tym poscie ale one w dużej mierze są nieprawdziwe
--- Koniec cytatu ---
A co to w takim razie jest jak nie zasiłek rodzinny?
Info mamy od znajomych co maja tak właśnie wypłacany raz do roku zasiłek, z tego względu,że małżonki są zatrudnione w Polsce,a ja nie jestem zatrudniona i dostajemy co kwartał.
Odnośnie konsolidacji zasiłków to kiedyś jeden klient powiedział tak mojemu mężowi,i dla tego napisałam zapytanie czy ktoś coś wie o tym...
Jomir:
Tlumaczy sie to "zasilek rodzinny", bowiem takie sa zasady tlumczenia, mianowicie szuka sie istniejacych w danym jezyku odpowiednikow.
W doslownym tlumaczeniu, sa to "czek dzieciecy", tudziez "swiadczenie dzieciece".
Nie maja formy zasilku, poniewaz dotychczas przyslugiwaly wszystkim, bez wzgledu na stan dochodow. Sa forma powiedzmy swiadczenia z tytulu posiadania dziecka; dodatek ?
Nikt sie z Toba nie kontaktowal, bowiem nie z rodzinami sie panstwo kontaktuje, a z odpowiednimi urzedami w Polsce.
Co do wyplaty raz w roku, pierwszy raz slysze.
Ty dostalas w lipcu, bo maz zaczal pracowac w listopadzie, a pierwszy zasilek przyslugiwal wam po 6 miesiacach, czli w kwietniu, wiec w pierwszm okresie wyplat, czyli w lipcu zostalo Wam to wyplacone.
sopocianka:
Moi znajomi, malzenstwo dunskie, przemieszkali 10 lat w Angli.
Kiedy moja znajoma zaszla w ciazy, postanowili wrocic do kraju.
Tutaj urodzila synka...i jak sie okazalo, dostali 25% tak jak inni.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej