Ogólne > Rodzina ...
Zasiłek rodzinny
Jomir:
Poki nie zostana ustalone nowe przepisy, to pierwszy zasilek nalezy sie po przepracowaniu 6 -miesiecy.
Twoj maz jak piszes, podjal prace w listopadzie, wiec w zadnym wypadku nie nabyl prawa do zasilku w grudniu. Podejrzewam, ze probowalas list tlumaczyc via Google i tak to wlasnie wyglada.
szczupak79:
witam wiem że pewnie gdzies było ,ale prosze podpowiedzcie gdzie znaleśc wniosek o rodzinne z góry dziekuje
Holger:
8)
Jezeli urodzone w Dani nic nie trzeba skladac.
Jezeli nie, mozna braść z tąd :
klaudia29:
witam, mam pytania dotyczace rodzinnego i z gory dziekuje za odpowiedzi, bo juz nic nie rozumiem :( od poczatku, maz pracuje od stycznia 2013r, zlozylismy wniosek o rodzinne mniej wiecej w czerwcu, po wielu zawirowaniach i odsylaniu ton dokumentow, dostalismy wyplate rodzinnego ( na naszego 3 letniego obecnie syna) 28 stycznia 2014r. za okresy 10.2013-12.2013 - kwote 1075dkk, 01.2014-03.2014- kwote 1101dkk. i tu moje pytanie czy nie powinnismy dostac wyplaty rowniez za miesiace 07.2013- 09.2013r. skoro zasilek przysluguje po przepracowaniu 6 miesiecy? druga sprawa: w miedzyczasie urodzila nam sie corka (12.2013), oczywiscie pieniadze wplynely z automatu 20.01 - kwota 1100 dkk czyli 25 procent, i tu moje drugie pytanie: czy powinnismy dostac na corke od razu 50 procent (poniewaz maz przepracowal rok) , czy kazde dziecko startuje od 25 procent niezaleznie od dlugosci pracy? jeszcze raz z gory dziekuje za odpowiedzi. pozdrawiam
roga:
Troche wyjasnienia o rozdzinnym; prawo o rodzinnym z ograniczniem swiadczen do 25%, 50%m 75% i dopiwrov po 2 latach pelnej stawki jest w porzadku i dotyczy obywateli dunskich. Wymaganie zatrudnienia albo pobytu w Danii w ciagu ostatnich 10 lat. Tak mowi prawo dunskie. Natomiast jezeli uwaznie czyta sie specjalne warunki dotyczace pracujacych tutaj obywateli innych krajow Unii, to jest uzupelnienie, ze do tych 2 lat potrzebnych do otrzymania pelnej stawki wlicza sie ten okres w jakim obywatel innego kraju unijnego pracowal w swoim kraju. A wiec jezeli obywatel polski przepracowal w swoim kraju 10 lat to spelnia warunki o ww 2 latach i ma prawo do pelnej stawki rodzinnego. Pozostalych pracownikow, ktorzy wnioskuja o rodzinne a nie przerpacowaly w Polsce 10 lat obowiazuje okres oczekiwania 2 lat. W ten sposob przepisy dunskie nie dyskrimunuja obywateli innych krajow Unii. I teraz znowu oczekiwanie, czy Unia to zaakceptuje.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej