to prawo o mozliwosci wyprzedzania auta skrecajacego w lewo jest nielogiczneW Polsce masz prawo wyprzedzić auto skręcające w lewo na drodze, która ma jeden pas w każdym kierunku, ale tylko i wyłącznie z prawej strony. Czyżby w Danii było inaczej?
Czyli jak pisalam, rozpoczelas manewr nie upewniwszy sie, czy masz mozliwosc do jego wykonania. Jest też coś takiego, jak prawo do spodziewania się, że pozostali uczestnicy ruchu stosują się do zasad ruchu drogowego. Oznacza to, że jeśli jest zakaz wyprzedzania na skrzyżowaniu, to ja, skręcając w lewo na skrzyżowaniu mam prawo spodziewać się, że nikt mnie z lewej strony wyprzedzać nie będzie ponieważ jest to zabronione. W takiej sytuacji gdy dochodzi do kolizji winę ponosi osoba, która wykonała manewr niedozwolony. Przy czym nie zawsze jest to oczywiste i zwykle takie rozstrzygnięcie znajduje koniec dopabuse w sądzie. Czasem jak trafisz na mądrego policjanta (w Polsce) to sprawa zakończy się na miejscu zdarzenia, ale rzadko.
Krajowe prawo drogowe to jedna rzecz, ale pamiętać należy, że kraje europejskie przyjęły Konwencję Wiedeńską, która normalizuje europejskie zasady ruchu drogowego. W Konwencji czytamy:
Artykuł 14 ust. 3. Konwencji stanowi:
Przed skręceniem lub przed wykonaniem manewru związanego ze zjechaniem w bok każdy kierujący powinien odpowiednio wyraźnie i dostatecznie wcześnie zasygnalizować swój zamiar za pomocą kierunkowskazu lub kierunkowskazów swojego pojazdu (...)Czyli nie w momencie wykonania manewru, ale w dostatecznie wcześnie. Co do zasady prawo międzynarodowe ma pierwszeństwo przed prawem krajowym. Tyle, że policja nie będzie stosować konwencji bezpośrednio ponieważ nie może. Dopabuse w sądzie możemy się powołać na tę Konwencję.
Niestety, w Danii jesteśmy trochę ograniczeni w dochodzeniu swoich praw, zwykle z powodu nieznajomości języka a także wysokich kosztów sądowych. Dość powiedzieć, że nie każdemu w Polsce chce się dochodzić swoich praw na tak zaawansowanym, sądowym, poziomie.