Dzięki za wszystkie odpowiedzi

Wydrukowałam sobie numer czerwoną kartkę (bo mam zarazem ansvar i kasko), a firma ubezpieczeniowa podała mi numer polisy telefonicznie. Zaaplikowałam też online o zieloną kartę, ale chyba nie przyjdzie na czas (może spróbuję osobiście się zgłosić do firmy ubezpieczeniowej aby ją odebrać).
Widzę, że jednak nie ma jednej zgodnej opinii wśród użytkowników forum, czy poświadczenie ubezpieczenia OC jest potrzebne, czy nie przy wyjeździe do Polski samochodem z duńską rejestracją.
W każdym razie postanowiłam zasięgnąć informacji u samego źródła, czyli w kodeksie drogowym i oto co tan udało mi się wyszperać:
"Art. 129.
(...)
2. Policjant, w związku z wykonywaniem czynności określonych w ust. 1, jest uprawniony do:
(...)
8. uniemożliwienia:
(...)
c. korzystania z pojazdu zarejestrowanego w kraju niebędącym państwem członkowskim Unii Europejskiej, Konfederacją Szwajcarską lub państwem członkowskim Europejskiego Porozumienia o Wolnym Handlu (EFTA) - stroną umowy o Europejskim Obszarze Gospodarczym, jeżeli kierujący nim nie okazał dokumentu stwierdzającego zawarcie umowy obowiązkowego ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej posiadacza pojazdu lub stwierdzającego opłacenie składki tego ubezpieczenia,
(...)
Art. 130a. 1. Pojazd jest usuwany z drogi na koszt właściciela w przypadku:
(...)
2. nieokazania przez kierującego dokumentu stwierdzającego zawarcie umowy obowiązkowego ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej posiadacza pojazdu lub stwierdzającego opłacenie składki tego ubezpieczenia, jeżeli pojazd ten jest zarejestrowany w kraju, o którym mowa w art. 129 ust. 2 pkt 8 lit. c;
(...)
Art. 132. 1. Policjant zatrzyma dowód rejestracyjny (pozwolenie czasowe) w razie:
(...)
6. nieokazania przez kierującego dokumentu stwierdzającego zawarcie umowy obowiązkowego ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej posiadacza pojazdu lub stwierdzającego opłacenie składki tego ubezpieczenia, jeżeli pojazd jest zarejestrowany w kraju, o którym mowa w art. 129 ust. 2 pkt 8 lit. c;"
Bazując na powyższym, wynika że w cale nie muszę mieć przy sobie poświadczenia ubezpieczenia, czyż nie?
Pozdrawiam