poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Ubezpieczenie OC samochodu, a wyjazd do Polski  (Przeczytany 10051 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kasia14951

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
Ubezpieczenie OC samochodu, a wyjazd do Polski
« dnia: 29 Maj 2012, 23:58:36 »
Witam,

Chciałabym dowiedzieć czy jadąc samochodem z duńskimi rejestracjami do Polski, potrzebny jest jakikolwiek dowód/ poświadczenie ubezpieczenia OC?

Po pobieżnym przeglądzie informacji wydaje się, że potrzebny jest tylko duński dowód rejestracyjny.
np. http://www.fdm.dk/koer-selv-ferie/dokumenter-til-koer-selv-ferien
http://europa.eu/youreurope/citizens/vehicles/insurance/validity/tourist_pl.htm
http://www.rzu.gov.pl/publikacje/artykuly-pracownikow-i-wspolpracownikow/Mariusz_Wichtowski_-_Wybrane_aspekty_Piatej_Dyrektywy_Komunikacyjnej_i_ich_wplyw_na_system_obowiazkowego_ubezpieczenia_O__1836#_ftnref12

A może ktoś miał doświadczenie z kontrolą drogową w Polsce, czy policja w ogóle pyta o OC?

Chciałam tylko zaznaczyć, że firma ubezpieczeniowa nie przysłała jeszcze polisy i raczej nie otrzymam jej przed planowanym wyjazdem. W każdym razie zapewnili mnie, że nie potrzebuje żadnego poświadczenia ubezpieczenia OC.

Z góry dziękuję za info.
Pozdrawiam

PRZYJACIEL

• Gość
Odp: Ubezpieczenie OC samochodu, a wyjazd do Polski
« Odpowiedź #1 dnia: 30 Maj 2012, 00:11:51 »
WEJDZ  NA PRIVAT

PRZYJACIEL

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 30 Maj 2012, 00:19:37 »
odnosnie policji to zalezy czy trafisz na człowieka czy na...... nas jednego roku jak zatrzymali to zaczeli po nas jezdzic bo zobaczyli ze jestesmy POLAKAMI,ale to byli bardzo młodzi policjanci .szukali w aucie sami nie wiedzieli czego ,a jak wzieli te dunskie dokumety do rak to byli bardziej zakreceni jak słoiczek od majonezu ,teksty z ich strony byly nie do zniesienia ,, WYJEZDZAJA ZA GRANICE A W POLSCE NIEMA KTO PRACOWAC ,, mysle ze wiekszosc z nas wolałaby siedziec w swoim kraju oczywiscie gdyby była praca i jeszcze za nia godnie płacili ,my nie wdawalismy sie z nimi w dyskusje ,

nutka53

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 30 Maj 2012, 00:27:58 »
Witam,

Chciałabym dowiedzieć czy jadąc samochodem z duńskimi rejestracjami do Polski, potrzebny jest jakikolwiek dowód/ poświadczenie ubezpieczenia OC?

tak,,,jest potrzebny i nazywa sie green card,,,dzwonisz do swojego ubezpieczenia i prosisz aby ci wyslali.  wysylaja gratis i za kilka dni masz w skrzynce na listy -jest wazny przez rok.  -gdy bedzisz dzwonic lub pisac to przygotuj numer swojej polisy bo beda o to pytac.

Krakers

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 30 Maj 2012, 06:25:44 »
nutka53 - to nie wyjazd do USA ;)

Zaświadczenie nazywa się coś w stylu: "Car International Insurance" - a co w tym zielonego - ot to, że jest wydawane na zielonej kartce. Ale oczywiście jak zadzwoni i powie, że chce potwierdzenie ubezpieczenia  ... "takie zielone" - to będą wiedzieć o co chodzi.

Ja pierwszy raz jechałem z umową i wydrukiem bankowym, gdzie było zaznaczone, iż opłaciłem składkę - lepiej dmuchać na zimne, bo nigdy nie wiesz na kogo możesz trafić.

nutka53

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 30 Maj 2012, 08:50:51 »
hihi,,,,no nie wyjazd do usa ale jestem jak widzisz przygotowana w razie czego -i najwazniejsze slowa po angielsku znam (hello, green card)-czym chcialam sie pochwalic  :)
tu pisze ze nie jest konieczne na jazdy po krajach uni ,ale jak napisales nie wiadomo na kogo sie trafi i jak policjant sie bedzie upieral ze masz pokazac zielona karte -to co zrobisz ?-dlatego lepiej miec na wszelki wypadek bo z tymi przepisami unijnymi jest balagan i problem w tym ze nie kazdy wie co i jak sie zmienilo
-o i jest jeszcze czerwona sos karta dla samochodow co maja ubezpieczenie casco
Det grønne kort
Det grønne kort er bevis på, at din bil eller motorcykel er ansvarsforsikret. Det er dog langt fra alle lande, du behøver at have et grønt kort med til:

Det er ikke nødvendigt at medbringe det grønne kort ved kørsel i EU-landene samt Norge, Kroatien, Schweiz, Andorra og Island.
Du skal altid medbringe det grønne kort, når du kører i disse lande: Albanien,  Bosnien-Hercegovina, Hviderusland, Iran, Israel, Makedonien, Marokko, Moldova, Rumænien, Rusland, Serbien-Montenegro, Tunesien, Tyrkiet og Ukraine.http://www2.topdanmark.dk/forsikringer/koeretoej/koersel-i-udlandet/

Offline Hans

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 2
« Odpowiedź #6 dnia: 30 Maj 2012, 15:40:00 »
hihi,,,,no nie wyjazd do usa ale jestem jak widzisz przygotowana w razie czego -i najwazniejsze slowa po angielsku znam (hello, green card)-czym chcialam sie pochwalic 

Piszesz, byleby cokolwiek napisać...

Żadna zielona karta nie jest wymagana przy wizycie w krajach EU. Podczas kontroli Policja w PL pyta o PJ i DR. Nic więcej...
Sprawdzone nie raz.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 30 Maj 2012, 15:40:00 »

Offline leo1

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 23
  • Reputacja: +7/-1
« Odpowiedź #7 dnia: 30 Maj 2012, 16:58:37 »
Nie wiem jak to jest w innych ubezp.ale w IF dostaje sie Czerwona karte i to z nia oraz dowodem rejestracyjnym wyjezda sie po za Danie,jesli zas chodzi o wyjazd do PL.i nie masz jeszcze polisy to zadzwon do nich i popros niech ci podadza chociaz jej numer ja tak zrobilem jak jechalem do PL. i to mi wystarczylo przy kontroli.Policjant jak mial to zweryfikowac czy jest oby akt.polisa i mial pogadac po ang.z ubezp.to sobie dal spokoj.

Offline marrrek

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #8 dnia: 30 Maj 2012, 17:24:20 »
do hans
rozwiń skrót PJ i DR

varszafiak

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 30 Maj 2012, 17:32:31 »
Nie wiem jak to jest w innych ubezp.ale w IF dostaje sie Czerwona karte i to z nia oraz dowodem rejestracyjnym wyjezda sie po za Danie,jesli zas chodzi o wyjazd do PL.i nie masz jeszcze polisy to zadzwon do nich i popros niech ci podadza chociaz jej numer ja tak zrobilem jak jechalem do PL. i to mi wystarczylo przy kontroli.Policjant jak mial to zweryfikowac czy jest oby akt.polisa i mial pogadac po ang.z ubezp.to sobie dal spokoj.

Sa czerwone kartki ( pelne ubezpieczenie )
i sa zielone karty ( ubezpieczenie obowiazkowe)
w IF mozna je wydrukowac samemu   tu   http://www.if.dk/web/dk/Privat/Forsikringer/RodtGrontKort/Pages/Grontkort.aspx

Offline marrrek

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #10 dnia: 30 Maj 2012, 17:33:59 »
juz chyba wiem hehe

Offline zybis

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 9
  • -Otrzymane: 1
    • Status GG
« Odpowiedź #11 dnia: 30 Maj 2012, 20:05:56 »
Odemnie policja chciała tylko umowę ubezpieczenia i kwitek że została uiszczona opłata. Zielona karta nie jest już wymagana w krajach UE. Dobrze jest mieć te dwa dokumenty w razie kolizji lub wypadku.

Offline Kasia14951

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #12 dnia: 30 Maj 2012, 21:49:36 »
Dzięki za wszystkie odpowiedzi :)

Wydrukowałam sobie numer czerwoną kartkę (bo mam zarazem ansvar i kasko), a firma ubezpieczeniowa podała mi numer polisy telefonicznie. Zaaplikowałam też online o zieloną kartę, ale chyba nie przyjdzie na czas (może spróbuję osobiście się zgłosić do firmy ubezpieczeniowej aby ją odebrać).

Widzę, że jednak nie ma jednej zgodnej opinii wśród użytkowników forum, czy poświadczenie ubezpieczenia OC jest potrzebne, czy nie przy wyjeździe do Polski samochodem z duńską rejestracją.

W każdym razie postanowiłam zasięgnąć informacji u samego źródła, czyli w kodeksie drogowym i oto co tan udało mi się wyszperać:

"Art. 129.
(...)
2. Policjant, w związku z wykonywaniem czynności określonych w ust. 1, jest uprawniony do:
(...)
8. uniemożliwienia:
(...)
c. korzystania z pojazdu zarejestrowanego w kraju niebędącym państwem członkowskim Unii Europejskiej, Konfederacją Szwajcarską lub państwem członkowskim Europejskiego Porozumienia o Wolnym Handlu (EFTA) - stroną umowy o Europejskim Obszarze Gospodarczym, jeżeli kierujący nim nie okazał dokumentu stwierdzającego zawarcie umowy obowiązkowego ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej posiadacza pojazdu lub stwierdzającego opłacenie składki tego ubezpieczenia,
(...)
Art. 130a. 1. Pojazd jest usuwany z drogi na koszt właściciela w przypadku:
(...)
2. nieokazania przez kierującego dokumentu stwierdzającego zawarcie umowy obowiązkowego ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej posiadacza pojazdu lub stwierdzającego opłacenie składki tego ubezpieczenia, jeżeli pojazd ten jest zarejestrowany w kraju, o którym mowa w art. 129 ust. 2 pkt 8 lit. c;
(...)
Art. 132. 1. Policjant zatrzyma dowód rejestracyjny (pozwolenie czasowe) w razie:
(...)
6. nieokazania przez kierującego dokumentu stwierdzającego zawarcie umowy obowiązkowego ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej posiadacza pojazdu lub stwierdzającego opłacenie składki tego ubezpieczenia, jeżeli pojazd jest zarejestrowany w kraju, o którym mowa w art. 129 ust. 2 pkt 8 lit. c;"

Bazując na powyższym, wynika że w cale nie muszę mieć przy sobie poświadczenia ubezpieczenia, czyż nie?

Pozdrawiam :)

Offline Hans

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #13 dnia: 31 Maj 2012, 17:24:24 »
do hans
rozwiń skrót PJ i DR

PJ - Prawo Jazdy
DR - Dowór Rejestracyjny

Trudny był ten rebus?

Offline Hans

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #14 dnia: 31 Maj 2012, 17:27:02 »
Bazując na powyższym, wynika że w cale nie muszę mieć przy sobie poświadczenia ubezpieczenia, czyż nie?

Pozdrawiam :)

Nie musisz... Tak jak w wspomniałem wcześniej: prawo jazdy i dowód rejestracyjny są jedynymi dokumentami, o które policjant w PL ma prawo zapytać w przypadku auta z DK...

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #14 dnia: 31 Maj 2012, 17:27:02 »

tanie rozmowy na stacjonarne i komórki do Danii z Polski

Zaczęty przez bazakbalDział Pomoc!

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 42620
Ostatnia wiadomość 17 Cze 2010, 13:19:35
wysłana przez jamjurand
z duńskiego na polski

Zaczęty przez jan22Dział Tłumaczenia

Odpowiedzi: 10
Wyświetleń: 23774
Ostatnia wiadomość 22 Cze 2009, 23:12:13
wysłana przez robertcph.
jak odliczyc dojazdy do polski

Zaczęty przez mucz81Dział Podatki

Odpowiedzi: 7
Wyświetleń: 24109
Ostatnia wiadomość 27 Cze 2009, 20:40:39
wysłana przez andyandy
Nabiał itp. z Polski

Zaczęty przez seba08Dział Kącik Kulinarny

Odpowiedzi: 31
Wyświetleń: 43442
Ostatnia wiadomość 16 Lis 2011, 20:05:53
wysłana przez M z Horsens
gdzie wymienic polski certyfikat na dunski ( wozki widlowe )

Zaczęty przez kumcokDział Hydepark

Odpowiedzi: 12
Wyświetleń: 28215
Ostatnia wiadomość 03 Sty 2022, 20:01:03
wysłana przez wafl