poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Dom  (Przeczytany 9704 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline REZYSER

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 2
  • Reputacja: +0/-0
Dom
« dnia: 20 Cze 2012, 14:19:15 »
Zamierzam kupić dom może ktoś zna stronę  gdzie znajdują się wszystkie ogłoszenia czy muszę patrzeć na każda z osobna np. (danbolig,Home)  ponieważ chciał bym przegladnac jak najwiecej i wybrać jak najlepiej. Proszę o jakieś podpowiedzi.

Offline corvinus

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 1
Odp: Dom
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Cze 2012, 15:50:55 »
home.dk  to jest jeden z najwiekszych portali tam sa ogloszenia prawie ze wszystkich firm .Pozdrawiam

Offline Lilka

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • Reputacja: +1/-0
« Odpowiedź #2 dnia: 20 Cze 2012, 16:11:12 »
Zerknij tez na www.boligsiden.dk  albo www.boliga.dk :)

Offline misjoginr1

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #3 dnia: 20 Cze 2012, 19:31:49 »
bolig.dk   najlepsza strona z ofertami i wykresami sprzedazy.Np.mozesz sprawdzic automatycznie szacunkowa wartosc danej nieruchomosci,kosztuje to 100kr.i masz nieograniczony dostep do danych itp. np.mozesz sprawdzic kiedy dom byl sprzedany i za ile,badz ile kosztuja domy w sasiedztwie.etc.

Baumi

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 20 Cze 2012, 20:34:36 »
Np.mozesz sprawdzic automatycznie szacunkowa wartosc danej nieruchomosci,kosztuje to 100kr.i masz nieograniczony dostep do danych itp. np.mozesz sprawdzic kiedy dom byl sprzedany i za ile,badz ile kosztuja domy w sasiedztwie.etc.

Te informacje sprawdzisz za darmo na https://www.ois.dk

Offline Dunhill

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 2
« Odpowiedź #5 dnia: 21 Cze 2012, 17:11:00 »
Witam a w jaki sposób mogę sprawdzić ile kosztował dom w mojej okolicy i czy to jest faktycznie cena zapłacona przez kupującego.(czy cena rynkowa) Na tej stonie nie bardzo wiem o co chodzi https://www.ois.dk
Mam pytanie czy jest możliwość dostępu do informacji za ile została sprzedana nieruchomość ?

Jeśli tak to takie informacje mogą obniżać cenę domu ( w okolicy)już na wstępie negozcjacj.
pozdrawiam

Baumi

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 22 Cze 2012, 09:30:24 »
Na tej stonie nie bardzo wiem o co chodzi https://www.ois.dk

W prawym gornym rogu podaj adres. Reszta juz pojdzie z gorki ;)

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 22 Cze 2012, 09:30:24 »

Offline Vaclaw

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 3
« Odpowiedź #7 dnia: 26 Cze 2012, 10:59:45 »
Ja korzystałem z www.edc.dk. Głównie dlatego, że ma bardzo wygodny interfejs przeszukiwania mapy. Zaznaczasz obszar, wpisujesz warunki brzegowe i wyświetlają ci się domy. Bardzo wygodne.

Offline lebowski

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 12
  • -Otrzymane: 20
« Odpowiedź #8 dnia: 11 Lip 2012, 11:46:41 »
Witam.
Zwracam sie do tych, ktorzy mieli/maja jakiekolwiek doswiadczenia w temacie. A mianowicie chcemy kupic dom. Znalezlismy ten odpowiedni :) Dom jest do kapitalnego remontu (taki wlasnie chcielismy).
Czy ktos z Was drodzy forumowicze przeprowadzal cos takiego jak wymiana instalacji elektrycznej, wodno-kanalizacyjnej i grzewczej?
Chcielibysmy zatrudnic firmy z Polski. Jak to sie ma do dunskich przepisow zwlaszcza chodzi nam o ubezpieczalnie. Czy w/w instalacje w Danii bardzo roznia sie od polskich? Na co powinnismy zwrocic szczegolna uwage?
Remont ma tez obejmowac czesciowa przebudowe domu. Do tego potrzebne sa projekty. Czy moga byc wykonane przez polskich architektow?
Pytam, bo chcielibysmy sie przygotowac do tej jednej z najwazniejszych decyzji w zyciu.
Za wszelkie sugestie, za kazda pomoc bardzo dziekuje.
Pozdrawiam.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #9 dnia: 11 Lip 2012, 16:58:59 »
Jezeli zatrudniasz firme, to nie obchodzi Cie ubezpieczenie. Jezeli zatrudniasz na czarno, to i tak nie wykupisz ubezpieczenia.
Natomiast jezeli chodzi o roznice, budowlancem nie jestem, ale obserwowalam, duzo roznic przy przebudowie naszej lazienki - chocby smarownie scian i podglog "guma w plynie". Polacy sie stukali w glowy i mieli mojego meza i tescia za idiotow. To tyle z punktu widzenia laika.

Natomiast jezeli chodzi o inna czesc pytania, mianowicie na instalacje, musisz miec albo zrobiona przez autoryzowana w Danii firme, albo odbior specjalisty(nieco trudniej). Znam przypadek z autopsji. Kupilsmy dom, od goscia, ktory byl sam elektrykiem i robil sobie sam instalacje elektryczna, na ktora nie bylo papabusew, odbiorow. Mielsimy ogromny problem ze znalezieniem firmy, ktora by chciala nas ubezpieczyc na "okolicznosc zmiany wlasciciela". To drobny przyklad, ale daje do myslenia.
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline aarhusN

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 21
  • -Otrzymane: 32
  • Reputacja: +3/-2
« Odpowiedź #10 dnia: 11 Lip 2012, 17:38:32 »
Cytuj (zaznaczone)
Natomiast jezeli chodzi o roznice, budowlancem nie jestem, ale obserwowalam, duzo roznic przy przebudowie naszej lazienki - chocby smarownie scian i podglog "guma w plynie". Polacy sie stukali w glowy i mieli mojego meza i tescia za idiotow. To tyle z punktu widzenia laika.

dlaczego piszesz polacy,a nie zatrudnieni przez Ciebie fachowcy.wychodzi na to,ze polacy nie maja zielonego pojecia o zastosowaniu nowoczesnych(?) technologii w budownictwie.po co ich w takim razie zatrudnilas,zamiast zdecydowac sie na dunska firme? chcac oszczedzic prawdopodobnie zdecydowalas sie na jakis paterakow bez doswiadczenia i wyksztalcenia(bardzo czesto spotykane w polsce) ale nie musisz uogolniac i rozciagac to na cala nacje.chyba,ze zrobilas to ,zeby zdobyc doswiadczenie w kolejnej dziedzinie i zabierac glos w KAZDYM watku m.in. dotyczacego naprawy samochodow cyt: Taaa.... w Polsce wszystko mozna naprawic... nawet auto z "przetracona geometria"... szkoda slow, widzialam takie cuda jak to sie kupa zlomu zamieniala w "bezwypadkowa nowke"....
podobnie z ksiegowymi(oczywiscie WSZYSCY polscy bez kwalifikacji,natomiast dunscy wykwalifikowani i z doswiadczeniem na wielu plaszczyznach) cyt:Aha... polskich, kreatywnych ksiegowych odradzam. Znam wiele osob, ktore w wyniku kreatywnej ksiegowosci pseudo ksiegowych, maja setki tysiecy podatku do zaplacenia.
Natomiast moge polecic ksiegowa dunska, ktora jest rowniez rewizorem, ktora mowi biegle po angielsku i ma doswiadczenie we wspolpracy z poslkimi przedstawicielstawami duzych firm. nie wspomne o kredytach itd

Offline aarhusN

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 21
  • -Otrzymane: 32
  • Reputacja: +3/-2
« Odpowiedź #11 dnia: 11 Lip 2012, 17:44:17 »
co do tematu,to polecalabym dunskiego architekta(przy opisie projektu sprecyzowane jest jakich technologii i materialow nalezy uzyc),dunskiego elektryka,polskiego instalatora wod kan(ale przydalby sie znajomy dunczyk do nadzoru ew kosultacja z architektem przy powazniejszych decyzjach),murarza,plytkarza . ciesle natomiast wzialbym dunskiego,chyba,ze polak z doswiadczeniem w danii.

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 242
  • Reputacja: +16/-12
« Odpowiedź #12 dnia: 11 Lip 2012, 19:35:10 »
Duza czesc instalacji wod-kan musi byc wykonana przez kogos z autoryzacja, prawie cala elektryka tez.
Problemy moga wystapic nawet po ubezpieczeniu domu - firma ubezpieczeniowa nie sprawdza srednicy el kabli w scianach ale w razie pozaru z powodu usterki elektrycznej nie dostaniesz odszkodowania jesli kable nie maja dunskich parametrów.

Malutki przyklad - zamówilam nowa kuchnie z montazem w Niemczech plus wszystkie elektryczne urzadzenia. Przywieziona, zmontowano, zalozono ale nie przylaczono do wody i pradu bo niemieccy elektrycy i "wodniacy" nie maja autoryzacji w Danii.
Moglam wybrac - albo podlaczyc z dunskimi fachowcami albo oni podlaczaja ale nie gwarantuja ze jesli cos sie kiedys stanie to moje ubezpieczenie pokryje straty. Byli uczciwi i ostrzegli mnie. Wybralam duskie "podlaczenie".
P.S Niedawno weszly nowe normy odnosnie ocieplania czy jakos w tym kierunku, czy polscy fachowcy je znaja?
...na nasze oddalenie, na naszą nieobecność i rozmów obojętność listek, iskierkę, cień jak kotwicę wbij w nasze serca.... Leszek Aleksander Moczulski

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #13 dnia: 11 Lip 2012, 20:24:24 »
dlaczego piszesz polacy,a nie zatrudnieni przez Ciebie fachowcy.wychodzi na to,ze polacy nie maja zielonego pojecia o zastosowaniu nowoczesnych(?) technologii w budownictwie.po co ich w takim razie zatrudnilas,zamiast zdecydowac sie na dunska firme? chcac oszczedzic prawdopodobnie zdecydowalas sie na jakis paterakow bez doswiadczenia i wyksztalcenia(bardzo czesto spotykane w polsce) ale nie musisz uogolniac i rozciagac to na cala nacje.chyba,ze zrobilas to ,zeby zdobyc doswiadczenie w kolejnej dziedzinie i zabierac glos w KAZDYM watku m.in. dotyczacego naprawy samochodow cyt: Taaa.... w Polsce wszystko mozna naprawic... nawet auto z "przetracona geometria"... szkoda slow, widzialam takie cuda jak to sie kupa zlomu zamieniala w "bezwypadkowa nowke"....
podobnie z ksiegowymi(oczywiscie WSZYSCY polscy bez kwalifikacji,natomiast dunscy wykwalifikowani i z doswiadczeniem na wielu plaszczyznach) cyt:Aha... polskich, kreatywnych ksiegowych odradzam. Znam wiele osob, ktore w wyniku kreatywnej ksiegowosci pseudo ksiegowych, maja setki tysiecy podatku do zaplacenia.
Natomiast moge polecic ksiegowa dunska, ktora jest rowniez rewizorem, ktora mowi biegle po angielsku i ma doswiadczenie we wspolpracy z poslkimi przedstawicielstawami duzych firm. nie wspomne o kredytach itd
Hmm... taa... zapewne....
Powiem tak, nie do mnie powinienes miec pretensje, o to, ze paru partaczy, psuje Wam porzadnym rzemieslnikom opinie.
Mi sie tez zdarza slyszec, ze Polacy pija i kradna, choc sama nie pije i nie kradne. Coz, musze to przemilczac. Nie moja wina, ze oprocz porzadnych ludzi, przyjechala tu banda zlodziei i pijakow. Dodam, ze pewnie jak z rzemieslnikami jest pewnie jak ze zlodziejami. Kradna i partacza Ci, ktorzy przyjechali tu tylko na chwile.
W ciagu mojego czteroletniego doswiadczenia jak tlumacz w sadzie i na policji, z pelna odpowiedzialnoscia stwierdzam, ze 95% spraw, to albo kradzieze, albo jazda po pijanemu. Ktos nam wiec wyrabia pewna marke prawda?

Skoro tak uwaznie sledzisz moje wypowiedzi, moglbyc rowniez zauwazyc, ze w pewnym watku, kiedys tam, bardzo serdecznie polecalam polskiego mechanika. Z jego uslug korzystamy zawsze. Moj maz, ufa tylko Robertowi.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #14 dnia: 11 Lip 2012, 20:28:05 »
Duza czesc instalacji wod-kan musi byc wykonana przez kogos z autoryzacja, prawie cala elektryka tez.
Problemy moga wystapic nawet po ubezpieczeniu domu - firma ubezpieczeniowa nie sprawdza srednicy el kabli w scianach ale w razie pozaru z powodu usterki elektrycznej nie dostaniesz odszkodowania jesli kable nie maja dunskich parametrów.

Malutki przyklad - zamówilam nowa kuchnie z montazem w Niemczech plus wszystkie elektryczne urzadzenia. Przywieziona, zmontowano, zalozono ale nie przylaczono do wody i pradu bo niemieccy elektrycy i "wodniacy" nie maja autoryzacji w Danii.
Moglam wybrac - albo podlaczyc z dunskimi fachowcami albo oni podlaczaja ale nie gwarantuja ze jesli cos sie kiedys stanie to moje ubezpieczenie pokryje straty. Byli uczciwi i ostrzegli mnie. Wybralam duskie "podlaczenie".
P.S Niedawno weszly nowe normy odnosnie ocieplania czy jakos w tym kierunku, czy polscy fachowcy je znaja?
Mowisz "ae" kuchnie?
My kupilsmy niemiecka pralke (Samsung albo Siemens), producent nie ostrzegl, ze pralka spelnia niemieckie parametry, a by w Danii uzywac, tzreba skorzystac z "przejsciowki". Elektronike pralki szlag trafil po 2 latach. Gdy kupowalismy nowa pralke, pracownik sklepu nas uprzedzil. Tym razem wybralismy cos popularniejszego na rynku (nie chce mi sie teraz sprawdzac, ktora), ale w kazdym badz razie producent juz wiedzial o dunskich uwarunkowaniach i nie dosc, ze w instrukcji uprzedzil, to jeszcze przejsciowke zalaczyl.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #14 dnia: 11 Lip 2012, 20:28:05 »

Kupilem dom w Danii, czy moge przywiezc materialy bud. z PL bez dodatk. podatku?

Zaczęty przez philDział Podatki

Odpowiedzi: 13
Wyświetleń: 21372
Ostatnia wiadomość 12 Paź 2013, 22:36:52
wysłana przez 1941
Mieszkanie lub Dom...

Zaczęty przez olgaDział Pomoc!

Odpowiedzi: 8
Wyświetleń: 8912
Ostatnia wiadomość 29 Wrz 2010, 14:32:47
wysłana przez olga
DOM DZIECKA W KOPENHADZE