Ogólne > Rodzina ...

rodzinne PROSZE O POMOC

<< < (4/7) > >>

kingamagda:
rodzinne przychodzi automatycznie czy trzeba skladac wniosek do kommuny ?

Jomir:

--- Cytat: kingamagda w 17 Lip 2012, 22:36:43 ---rodzinne przychodzi automatycznie czy trzeba skladac wniosek do kommuny ?

--- Koniec cytatu ---
NIe jestem pewna, ale od kiedy zmienily sie przepisy dla obcokrajowcow, ktore uzalezniaja wysokosc rodzinnego od czasu objecia swiadczeniami socjalnymi w Danii, chyba trzeba skladac podanie.
Dzieci z dunskim obywatelstwem dostaja automatycznie.

Jomir:
No to juz sprawdzilam, jest tak jak napisalam powyzej. Obcokrajowcy z EU, musza skladac podanie.
Na dzieci z dunskim obywatelstwem nie.
Co do wyplaty, przyklad z Borger.dk

Eksempel
Hvis du bliver forælder den 31. marts, vil du få børne- og ungeydelsen udbetalt første gang den 20. april. Hvis du derimod føder den 1. april, vil du få ydelsen udbetalt første gang den 20. juli.

Jezeli zostaniesz rodzicem 31 marca, otrzymasz børne penge 20 kwietnia. Jezeli zostaniesz rodzicem 1 kwietnia, czekasz na nastepny kwartal.
Trzeba pamietac, ze za styczen, luty, marzec - placa w kwietniu. czyli: Na dzieci urodzone do 31. marca otrzyma sie børnepenge w kwietniu.
Pozniej: kwiecien, maj, czerwiec - wyplata w lipcu
itd.

Jomir:

--- Cytat: Idris w 17 Lip 2012, 21:16:02 ---Czyli jesli dziecko urodzilo sie w lutym  ( kwartal 1 ) to rodzinne na nie dostanie sie w kwietniu ( kwartal 2) przynajmniej ja tak to rozumiem ;)

--- Koniec cytatu ---
Jedna dostanie. By dostac w kwietniu, musi sie urodzic najpozniej 31 marca.
https://www.borger.dk/Sider/Boerne-og-ungeydelse.aspx

me:
Jezeli dziecko urodzilo sie w Danii i matka jest tutaj zarejestrowana to te pieniadze przyznaja automatycznie po zarejestrowaniu malucha w komunie przez kosciol. Przynajmniej do tej pory tak bylo.

I pieniadze wyplacane sa chyba "z dolu", czyli po danym kwartale.

Podanie o rodzinne sklada sie w przypadku przyjazdu do Danii, badz jezeli pieniadze ma otrzymywac ktos inny niz matka, na przyklad ojciec. Jezeli matka mieszka z dzieckiem to nie wiem czy mozna te pieniadze przepisac na kogos innego niz matka.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej