Ogólne > Rodzina ...
rodzinne PROSZE O POMOC
@ae@:
...ezeli zostaniesz rodzicem 31 marca, otrzymasz børne penge 20 kwietnia. Jezeli zostaniesz rodzicem 1 kwietnia, czekasz na nastepny kwartal.
Trzeba pamietac, ze za styczen, luty, marzec - placa w kwietniu. czyli: Na dzieci urodzone do 31. marca otrzyma sie børnepenge w kwietniu.
Pozniej: kwiecien, maj, czerwiec - wyplata w lipcu
itd. ...
Niezupelnie :)
Za styczen, luty, marzec 1 kwartal- wyplata w styczniu.
Dlatego dzieci urodzone w styczniu, lutym marcu - 1 kwartal - dostana pieniadze dopabuse od nastepnego kwartalu czyli od 2 kwartalu: kwiecien, maj, czerwiec - pieniadze na 2 kwartal sa wyplacane 20 kwietnia. Itd.
Ten sposób wyplat ma tylko znaczenie dla nowonarodzonych dzieci - nie dostana pieniadzy za kwartal w którym sie urodzily bo te pieniadze juz zostaly naliczone i wyplacone. Musza czekac na nastepny kwartal.
To nie jest w porzadku w stosunku do tego w jaki sposób konczy sie wyplacanie rodzinnego ale to juz inna sprawa.
kingamagda:
Bylam dzis w kommunie, dowiedziałam się wszysktiego i pieniazki dostane na konto 20 lipca ( urodzilam syna 23 maja ) gdyz tak sa wyplacane: 20 lipiec, 20 pazdziernik, 20 styczen, 20 kwiecień...
Jeśli dziecko urodzi się np w lipcu przed wypłacaniem czyli przed 20 lipcem to pieniazki sa wyplacane 20 lipca, jezeli urodzi się po 20 lipca wtedy pieniazki zostana wypłacone dopabuse 20 pazdziernika itd...
dziecko urodzone w calym np. lutym dostana pieniazki 20 kwietnia itd...
rozklada sie to tylko w przypadku gdy dziecko urodzi sie w danym miesiacu gdzie jest wyplacane rodzinne.
A jesli chodzi o skladanie podania to nie sklada sie podan poniewaz wszystko idzie automatycznie.
Pozdrawiam
Jomir:
--- Cytat: @ae@ w 18 Lip 2012, 15:34:49 ---...ezeli zostaniesz rodzicem 31 marca, otrzymasz børne penge 20 kwietnia. Jezeli zostaniesz rodzicem 1 kwietnia, czekasz na nastepny kwartal.
Trzeba pamietac, ze za styczen, luty, marzec - placa w kwietniu. czyli: Na dzieci urodzone do 31. marca otrzyma sie børnepenge w kwietniu.
Pozniej: kwiecien, maj, czerwiec - wyplata w lipcu
itd. ...
Niezupelnie :)
Za styczen, luty, marzec 1 kwartal- wyplata w styczniu.
Dlatego dzieci urodzone w styczniu, lutym marcu - 1 kwartal - dostana pieniadze dopabuse od nastepnego kwartalu czyli od 2 kwartalu: kwiecien, maj, czerwiec - pieniadze na 2 kwartal sa wyplacane 20 kwietnia. Itd.
Ten sposób wyplat ma tylko znaczenie dla nowonarodzonych dzieci - nie dostana pieniadzy za kwartal w którym sie urodzily bo te pieniadze juz zostaly naliczone i wyplacone. Musza czekac na nastepny kwartal.
To nie jest w porzadku w stosunku do tego w jaki sposób konczy sie wyplacanie rodzinnego ale to juz inna sprawa.
--- Koniec cytatu ---
"AE" to nie moj tekst, to kopia z borger.dk. Moze to im lepiej wytlumacz?
Mi nie musisz, ja tylko przetlumaczylam.
Jomir:
--- Cytat: kingamagda w 18 Lip 2012, 17:16:27 ---Bylam dzis w kommunie, dowiedziałam się wszysktiego i pieniazki dostane na konto 20 lipca ( urodzilam syna 23 maja ) gdyz tak sa wyplacane: 20 lipiec, 20 pazdziernik, 20 styczen, 20 kwiecień...
Jeśli dziecko urodzi się np w lipcu przed wypłacaniem czyli przed 20 lipcem to pieniazki sa wyplacane 20 lipca, jezeli urodzi się po 20 lipca wtedy pieniazki zostana wypłacone dopabuse 20 pazdziernika itd...
dziecko urodzone w calym np. lutym dostana pieniazki 20 kwietnia itd...
rozklada sie to tylko w przypadku gdy dziecko urodzi sie w danym miesiacu gdzie jest wyplacane rodzinne.
A jesli chodzi o skladanie podania to nie sklada sie podan poniewaz wszystko idzie automatycznie.
Pozdrawiam
--- Koniec cytatu ---
Odsylam do linku borger.dk
Sklada sie obecnie podania, od 1 stycznia zmienily sie przepisy.
Dziecko urodzone w lipcu nie otrzyma børnepenge w lipcu, poniewaz za kwartal lipiec, sierpien, wrzesien wyplata jest w pazdzierniku.
W lipcu wyplata sa objete miesiace: kwiecien, maj, czerwiec.
Du får børne- og ungeydelse udbetalt automatisk og skal altså ikke søge om den, medmindre:
•Børne- og ungeydelsen skal udbetales til en anden end barnets mor.
•Du har boet i udlandet, men nu flytter tilbage til Danmark.
•Du ikke er dansk statsborger, men borger i et EØS-land.
•Barnet flytter ind hos moren efter at have boet et andet sted.
Hvis du tilhører en af de tre grupper, skal du søge du om børne- og ungeydelse på siden ’Søg børne- og ungeydelse’.
kingamagda:
to nie jest prawda z podaniami, nic sie takiego nie sklada, chyba ze w kazdej kommunie jest inaczej.
Ja juz otrzymałam pieniadze na konto i zadnego podania nie skladalam !!
a jesli chodzi o wypłatę rodzinnego pisze tak jak mi powiedziano.
Pozdrawiam
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej