Ogólne > Pomoc!
zasiłek rodzinny a przyjazd rodzinny do Danii
farvela:
Jeśli ona i dzieci są na opholdzie tegoż męża to rodzinne bedzie naliczane od pobytu matki. Tzn normalnie tak jak standardowo to przebiega - pół roku pobytu - 25 proc. Itd. My mieliśmy taką sytuację gdyż moj starszy syn nie jest biologicznym synem mojego męża. I dlatego rodzinne na młodszego syna było naliczane od pobytu/pracy męża a starszego (tylko mojego) od mojego pobytu-dojechaliśmy kilka miesięcy potem. A całą rodziną byliśmy zarejestrowani jako rodzina, moj maz oświadczył ze bedzie utrzymywał nas etc - standard.
roga:
Jest tak jak napisala Farvela. Dzisiaj bylem w kontakcie z Udbetaling danmark w podobnej sprawie. Ojciec nie ma praw rodzicielskich i nie ma prawa do rodzinnego nie swoich dzieci mieszkajacych w Polsce, mimo ze jest w malzenstwie z matka dzieci. Jezeli jego zona (matka dzieci), przyjedzie do Danii w ramach laczeniach rodzin, tp moze wystapic do Udbetaling danmark z wnioskiem o rodzinne dla swoich dzieci na zasadzie "25%, 50%, 75% i 100% swiadczenia po 2 latach pobytu. Udbetlling Danmark zastrzega sobie prawo do wymagania zlozenia wniosku o rodzinne w Danii i rozpatrzenia go na takiej samej zasadzie jak wnioski skladane przez osoby tutaj pracujace/przebywajace, majace swoje biologiczne dzieci w Polsce, to znaczy sprawdzenia czy matka jest/byla uprawniona do pobierania swiadczenia w Polsce itp. O przepisaniu rodzinnego na meza matki dzieci nie moze byc mowy.
farvela:
Chciałam tylko dodać, że w naszym przypadku odbyło się to automatycznie. I w sprawie naszego wspólnego dziecka, i w sprawie mojego syna (te pare miesięcy pózniej) otrzymaliśmy list z Udbetaling potwierdzający otrzymanie tego świadczenia. Nie składaliśmy sami żadnego wniosku. Nie wiem czy tak to się teraz odbywa, mówię tylko, że u nas wszystko nastąpiło automatycznie.
Marlena8:
Witam,
No i własnie czy trzeba składać samemu wniosek o rodzinne i w jaki sposób, czy działa to automatycznie, bo słyszałam różne wersje. Musze złożyć wniosek na dzieci które zostają w Polsce( ojciec pracuje w Dani) i na te które wyjeżdzają do Dani. Ja, matka wyjeżdzam do Dani ze swoimi dziećmi, ale na razie nie mam tam pracy. Pracowałam w Polsce i chyba z tąd muszę zabrać wniosek z ZUSu o latach przepracowanych tu? Czy one się nie liczą? Dziękuję za wcześniejsze informację bardzo się przydają:-)
PaulaG:
Witam witam wszystkich jestem nowa w tej grupie :-)
Nie chcę zakładać nowego tematu więc podepnę się tu :-) mam nadzieję że tak można :-)
Chciałam się zapytać jak wygląda sytuacja z zasiłkiem na dziecko w moim przypadku czy jakieś innej formy pomocy.
Mąż pracuje w Danii ale dopabuse tam wyjechał jest tam kilka miesięcy posiada normalną umowę i wszystkie papiery.
Planuje wyjechać do Danii w czerwcu załatwić sobie wszystkie papiery itp. Czy mogę liczyć na jakąś pomoc w sytuacji gdybym zaszła w ciążę gdyż chcemy już baaardzooo dziecka :-) !!
Paula :-)
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej