Ogólne > Pomoc!
zasiłek rodzinny a przyjazd rodzinny do Danii
farvela:
Dlatego napisałam "ewentualne" dopłaty. Aczkolwiek w danej sytuacji na początku zdaje sie tylko ojciec dziecka bedzie pracował takze dopłaty (automatycznie naliczane w przypadku żłobków/przedszkoli - o te do czynszubtrzeba występować ) zapewne beda.
farvela:
--- Cytat: PaulaG w 28 Gru 2015, 15:09:27 ---Dzięki za informacje :-) a jak wygląda te rodzinne :>?? Jest uzależnione od wielkości rodziny , czasu pobytu w Danii czy coś takiego ?? no i jaka to kwota ??
--- Koniec cytatu ---
Rozumiem ze duńskiego nie znacie - tu masz informacje po angielsku - kwoty 100 proc to ok 4400 za dziecko w wieku 0-2, ok 3400 Kr za dziecko 3-6 i koło 2800 Kr za dziecko 7-14. Wszystkie kwoty dokładnie znajdziesz na stronie borger.dk
If you are a foreigner and work in Denmark, you may apply for child benefits if you:
share custody of the child can document that you are related to the child are a citizen in an EU country, Norway, Iceland, Switzerland or Lichtenstein, if your child does not live in Denmark.
Additionally, during the last 10 years you must have had an address or employment in Denmark for:
6 months in order to have earned 25 percent of the total benefit
1 year in order to have earned 50 percent of the total benefit
1.5 years in order to have earned 75 percent of the total benefit
2 years in order to have earned the total benefit
If you are a citizen in an EU country, Norway, Iceland, Switzerland or Lichtenstein and want to know more about your rights when living or working in Denmark, you have to contact the authorities in your home country.
Jomir:
kwartalnie!
Jomir:
--- Cytat: farvela w 28 Gru 2015, 18:23:36 ---Dlatego napisałam "ewentualne" dopłaty. Aczkolwiek w danej sytuacji na początku zdaje sie tylko ojciec dziecka bedzie pracował takze dopłaty (automatycznie naliczane w przypadku żłobków/przedszkoli - o te do czynszubtrzeba występować ) zapewne beda.
--- Koniec cytatu ---
Nie wiem kiedy sie zmienilo. Ale jakis niecaly rok temu komus pomagalam z ta doplata do przedszkola i nie bylo automatycznie, a musiala przez borger dk. sie starac.
W przypadku mieszkania warto pamietac, ze nie do kazdego sa doplaty - jezeli jest zbyt duze, to doplaty nie bedzie.
jedrzej:
Ja wysłałem papiery w Listopadzie 2014 i nadal czegoś brakuje. Duńczycy pisali do urzędu w PL 3 razy. Nadal sprawa w toku.
Cierpliwości życze.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej