Ogólne > Pomoc!
zasiłek rodzinny a przyjazd rodzinny do Danii
farvela:
--- Cytat: Jomir w 28 Gru 2015, 22:54:55 ---Nie wiem kiedy sie zmienilo. Ale jakis niecaly rok temu komus pomagalam z ta doplata do przedszkola i nie bylo automatycznie, a musiala przez borger dk. sie starac.
W przypadku mieszkania warto pamietac, ze nie do kazdego sa doplaty - jezeli jest zbyt duze, to doplaty nie bedzie.
--- Koniec cytatu ---
u mnie automatycznie to działa. Może w każdej kommunie inaczej. Wypełniało się tylko dane do wyliczenia płatności - zarobki, i oni sami naliczają oplaty/dopłaty za przedszkole. A od tego roku juz nawet nie trzeba zadnych zmian zglaszac - sami ze SKAT sobie to beda pobierać.
a tamto poprzednie - oczywiście, że kwartalnie. Może powinnam to dopisać haha, ale wydawało mi się, że to każdy wie ;)
farvela:
--- Cytat: jedrzej w 30 Gru 2015, 08:30:17 ---Ja wysłałem papiery w Listopadzie 2014 i nadal czegoś brakuje. Duńczycy pisali do urzędu w PL 3 razy. Nadal sprawa w toku.
Cierpliwości życze.
--- Koniec cytatu ---
my czekamy od października 2014 ;) na wyrównanie wypłaty rodzinnego. Ciekawe kiedy to w końcu ogarną ;)
Jomir:
--- Cytat: farvela w 01 Sty 2016, 10:12:35 ---u mnie automatycznie to działa. Może w każdej kommunie inaczej. Wypełniało się tylko dane do wyliczenia płatności - zarobki, i oni sami naliczają oplaty/dopłaty za przedszkole. A od tego roku juz nawet nie trzeba zadnych zmian zglaszac - sami ze SKAT sobie to beda pobierać.
a tamto poprzednie - oczywiście, że kwartalnie. Może powinnam to dopisać haha, ale wydawało mi się, że to każdy wie ;)
--- Koniec cytatu ---
Mialam na mysli, ze pierwszy raz trzeba aplikowac. Pozniej samo sobie sprawdzaja dochody i kwoty wyliczaja.
Ale tak po przyjezdzie nie ma, ze system sam widzi, kto ma jakie dochody, by sam generowac dodatki.
Nie wszyscy wiedza, nie wszyscy chca brac.
W Polsce (o ile jeszcze pamietam, rodzinne jest co miesiec) wiec jak ktos prosto z kraju, to moze myslec, ze tu taki raj trzy tysiaki co miesiac na dzieciaka.
helaZa:
Witam
Z informacji które znalazłam :
✔Zasiłek rodzinny przysługuje osobie, która pracuje legalnie w Danii przez co najmniej 6 miesięcy i odprowadza tam składki społeczne.
✔ O zasiłek rodzinny można ubiegać się do roku wstecz.
✔ Urząd duński wydaje decyzję w przeciągu 12 miesięcy.
✔Zasiłek jest wypłacany na każde dziecko do czasu uzyskania pełnoletności.
✔Duński zasiłek rodzinny wypłacany jest raz na trzy miesiące ( kwartał ) w kwocie:
- 4.404 koron duńskich na dzieci poniżej 2 roku życia;
- 3.486 koron duńskich na dzieci poniżej 6 roku życia;
- 2.745 koron duńskich na dzieci poniżej 14 roku życia.
✔Pełne stawki urząd wypłaca w zależności od okresu przebywania w Danii,
czyli wnioskujący przebywa w Danii minimum 6 miesięcy, wówczas otrzymuje 25% kwoty zasiłku,
po roku - 50%,
po półtora roku - 75%,
po dwóch latach - 100%.
✔zasiłek wypłacany jest zawsze w tym samym czasie
20 styczeń
20 kwiecień
20 lipiec
20 październik
✔ dla dzieci nowo urodzonych rodzinne wypłacane jest:
Dziecko urodzone od 1.01 do 31(30).02 rodzinne wypłacone będzie 20 kwietnia.
Dziecko urodzone od 01.04 do 31(30).06 rodzinne wypłacone będzie 20 lipca.
Dziecko urodzone od 01.06 do 31(30).09 rodzinne wypłacone będzie 20 października.
Dziecko urodzone od 01.09 do 31(30).12 rodzinne wypłacone będzie 20 stycznia.
Z informacji które znalazłam bo obecnie jestem w ciąży 😉
Pozdrawiam
IzaRafal:
Witam chciałabym się dowiedzieć jak uzyskać zasiłek na dziecko gdzie się udać i jakie papiery są potrzebne. Pozdrawiam
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej