Ogólne > Tłumaczenia
nazwy stomatologiczne,,,prosze o pomoc w tlumaczeniu
nutka53:
mam wielka prosbe bo chce pisac skarge na sluzbe zdrowia,chodzi o to ze nasz mlodszy syn w szkole w dani mial przeprowadzone badania przez ortodonte ktory stwierdzil ze nie musi korygowac zgryzu aparatem ortodencyjnym(cala klasa miala specjalne badania) ale na wakacjach w polsce bylismy z nim u stomatologa bo mowil ze boli go zab i lekarz powiedzial ze nasz syn ma powazna wade zgryzu to znaczy zgryz otwarty (åbenbid) i przy zamknietych zebach wysuwa prawie caly jezyk wiec jest to duza wada i dziwil sie jak mozna to bylo przeoczyc ,,,,chcielismy mu zrobic aparat w polsce ale lekarz powiedzial ze co 8 tygodni musi sie zglaszac na korygowanie aparatu ale nie mamy szans na takie wyjazdy do kraju w tym celu, mam napisane oswiadczenie przez lekarza i wszystko dam rade przetlumaczyc oprocz nastepujacych wyrazenia:
stloczenie w szczece i zuchwie
zaniechanie leczenia moze spowodowac choroby przyzebia
zalecane leczenie ortodentyczne
Reksio:
Może to źle zabrzmi, ale mieszkasz w Danii, i naprawdę myślisz, że ktoś się przejmie twoją skargą, jeśli nawet ją napiszesz? Nawet jeśli masz opinię polskiego lekarza diametralnie różniącą się od opinii jego duńskiego kolegi po fachu, to niedużo ci da. Z autopsji wiem, bo znam podobny przypadek, że odpowiedź będzie w stylu: "Tu jest Dania, nie Polska, duński lekarz wydał taką a nie inną opinię, a jeśli ci się nie podoba to możesz przecież wrócić do Polski."
Piszę tak, gdyż mam w rodzinie Duńczyka, który napisał zażalenie o źle wydaną opinię o jego stanie zdrowia wydaną w Danii versus opinię lekarza w Polsce. Tutaj wyjazd do Polski na leczenie uratował mu życie.
Więc moja prywatna rada: nie marnuj czasu na udry z duńskimi lekarzami tylko ewt. poszukaj innego ortodonty. Chodzi tu w końcu o twoje dziecko. Jest też możliwość, że polski lekarz się pomylił. Jeśli masz dwie tak skrajne opinie to postaraj się o opinię innych specjalistów.
nutka53:
Reksio nie wiem czy mozna zmienic dla malolata stomatologa bo on ma jeszcze bezplatna opieke i nawet jesli by mozna bylo to bedzie mial wpisana opinie w papierach a kolega stomatolog nie bedzie podwazal opini kolegi bo oni sa tacy solidarni ale mnie to zabolalo ze tak potraktowali syna dlatego chce zaskarzyc i sie nie boje bo mam tez w zalacznikach zdjecia rentgenowskie na dowod i tego sie nie da podwazyc,,,,,wiec ponawiam prosbe o pomoc w tlumaczeniu chociaz wiem ze to trudne slownictwo ale moze ktos zna te slowa
Idris:
To ja zapytam z innej beczki, a wiesz czy ktokolwiek uzna Ci tlumaczenie zrobione przez Ciebie? Wydaje mi sie, ze takie rzeczy powinny byc tlumaczone przez tlumaczy przysieglych.
neletop:
A ja mysle ze powinnas jeszcze raz sprawdzic ta wade np. w internecie, u innego lekarza w Polsce....
A pozniej isc do lekarza szkolnego i normalne porozmawiac. Niech uzasadni swoj poglad. Dopabuse wtedy, jesli nie bedzie mial argumentow, i nie bedzie chcial leczyc mozesz pisac skarge.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej