Ogólne > Podatki
Feriepenge pytanie
vordingborg:
--- Cytat: Tokent w 12 Wrz 2012, 18:27:54 ---Jak napisze glupote to prosze kogos cyknietego o sprostowanie ....
Feriepenge mozna wyplacic przed 01.05 kolejnego roku podatkowego ...
Tu masz racje
Od wyplacanej kwoty potraca wtedy 60 % podatek.
Tu nie masz racji
Tak na 90 % jestem pewny ..jak Roga przeczyta i nic nie napisze to znaczy ze mam racje :)
To zobaczymy ;)
o/
--- Koniec cytatu ---
roga:
Cyknięty to raczej nie jestem, chyba ze nie bardzo rozumie tego okreslenia. Przeczytalem i jestem zmuszony napisac tylko z tego wzgledu na to, ze napisales, ze jak nie napisze to masz racje.
A wiec Feriepenge sa opodatkowane w roku w ktorym sie je "zarabia", to znaczy w optjeningsåret// kalendarzowym np. 2012 i normalnie przypadaja do wyplaty w roku "Feryjnym" od 01.05.2013. W sytuacji wyjazdu z Danii mozna pobrac te pieniadze. Pracodawcy odprowadzaja feriepenge do Feriekonto juz po potraceniu podatku, co oznacza ze kwota znajdujaca sie na Feriekonto (badz u pracodawcy) jest kwota netto po opodatkowaniu. Aby podjac feriepenge z powodu zakonczenia pracy/pobytu w Danii trzeba powiadomic Feriekonto o pewnych szczegolach, ktore wymienione sa na stronie Feriepenge, rowniez po polsku. Nalezy pamietac ze przy wymeldowywaniu sie w Danii trzeba podac adres przemeldowania sie (Polska). Wowczas feriepenge zostana automatycznie przelane przez Feriekonto na Nemkonto w Danii. Dlatego lepiej nie likwidowac swojego Nemkonto, rowniez ze wzgledu na ewentualne rozliczenie roczne ze Skatem. Jezeli nie masz juz Nemkonto musisz napisac do Feriekonto podajac swoje konto w Polsce: IBAN nr. i BIC/SWIFT kod. Jezeli to pracodawca ktory nalicza i zatrzymuje u siebie feriepenge, to albo na biezaco oblicza feriepenge i potaca od nich podatek na podstawie karty podatkowej a kwote netto po podatku ma u siebie na odzielnym koncie, albo robi to raz w roku (w tym wypadku przy rozwiazaniu stosunku zatrudnienia).
Tricktah:
Witam. Jakie mam prawo do feriepenge, jeżeli na moim pasku wypłat nie mam żadnej kwoty do wypłaty, nie ma też żadnej kwoty i liczby dni urlopu na feriekonto.
Tomek1983:
czy na tej stronie można pisać po polsku
roga:
--- Cytat: Tomek1983 w 24 Sty 2014, 20:57:47 ---czy na tej stronie można pisać po polsku
--- Koniec cytatu ---
Jezeli masz namysli pisanie do Feriekonto, to mozesz wyslac email, ale nie po polsku. Natomiast informacja na ich stronie (w kilku jezykach) jest do czytania jak i w jaki sposob nalezy postepowac aby uzyskac wypalate swoich feriepenge, np. jezeli juz sie tutaj nie pracuje i nie mieszka.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej