poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: duński  (Przeczytany 9114 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline pylasia

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
duński
« dnia: 16 Wrz 2012, 15:57:33 »
hey! mam pytanie odnośnie szkoły duńskiego która jest zapewniana obcokrajowcom w dk. w jakie dni odbywają się takie zajęcia? po ile godzin tygodniowo? czy jak ktoś pracuje czy też ma możliwość nauki? ale darmowej od państwa? jak długo trwają te moduły? ile ich jest? i jak wyglądają te egzaminy?

Offline ROBCIO CPH

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
Odp: duński
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Wrz 2012, 17:33:49 »
Państwo zapewnia osobom przebywajacy tutaj legalnie 3 lata bezpłatnej nauki nauka dla pracujących odbywa sie w godz popołudniowych ale takze w porannych dla pracujacych na pozniejsze godziny najlepiej dowiedziec sie w swej komunie jaki system tam funkcjonuje pozdrwaiam

Offline kicia

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 23
  • -Otrzymane: 13
« Odpowiedź #2 dnia: 16 Wrz 2012, 18:35:46 »
hej tak jak napisał poprzednik najlepiej dowiedzieć się w komunie lub już konkretnie wybranej szkole u Nas np. z porannych godz. są zajęcia 4 razy w tygodniu po ok 3 godziny w wieczornych dwa razy w tygodniu i oni wiadomo z racji tego że mają tylko dwa razy w tygodniu egzaminy będą mieć trochę później od Nas ja pierwszy egzamin mam na początku listopada

Offline kicia

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 23
  • -Otrzymane: 13
« Odpowiedź #3 dnia: 16 Wrz 2012, 18:36:25 »
modułów jest 5

Offline kitty

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 11
« Odpowiedź #4 dnia: 16 Wrz 2012, 20:00:27 »
najlepiej zapytac w swojej kommunie. u nas zajecia sa na rano 3 razy w tygodniu, a na popoludnie 2 razy. w zaleznosci, jaki poziom (DU2 czy DU3) dni sa tez rozne. albo pon., wt., czw., albo wt., sr, pt. modulow jest 5 na DU3 i 6 na DU2. egzaminy sa poczatkowo ustne, pozniej dochodzi tez czesc pisemna.

Offline newbie12

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 17
  • -Otrzymane: 58
« Odpowiedź #5 dnia: 17 Wrz 2012, 03:50:57 »
Państwo zapewnia osobom przebywajacy tutaj legalnie 3 lata bezpłatnej nauki nauka dla pracujących odbywa sie w godz popołudniowych ale takze w porannych dla pracujacych na pozniejsze godziny najlepiej dowiedziec sie w swej komunie jaki system tam funkcjonuje pozdrwaiam

masz 3 lata bezpłatnej nauki, niezależnie od tego czy pracujesz czy nie. Nie wprowadzaj w błąd!

Offline newbie12

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #6 dnia: 17 Wrz 2012, 03:53:07 »
modułów jest 5

Modułów jest 6  na DU3 jeśli chcesz iść tu na studia po duńsku
« Ostatnia zmiana: 17 Wrz 2012, 04:03:51 wysłana przez newbie12 »

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 17 Wrz 2012, 03:53:07 »

Offline newbie12

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #7 dnia: 17 Wrz 2012, 04:02:08 »
najlepiej zapytac w swojej kommunie. u nas zajecia sa na rano 3 razy w tygodniu, a na popoludnie 2 razy. w zaleznosci, jaki poziom (DU2 czy DU3) dni sa tez rozne. albo pon., wt., czw., albo wt., sr, pt. modulow jest 5 na DU3 i 6 na DU2. egzaminy sa poczatkowo ustne, pozniej dochodzi tez czesc pisemna.

Po co w kommunie???? Najlepiej zapytać w szkole do której się wybierasz. Każda szkoła ma swój własny system, przeważnie są zajęcia przed i popołudniowe, są kursy intensywne i zwykłe, różna jest długość trwania modułów, w jednej szkole będzie to 8 tyg, w innej 24. Różne są też metody nauczania. Egzaminy są wszędzie podobne. Najlepiej pytać u źródła  :)
A... wybierając szkołę zastanów się, czy naprawdę chcesz nauczyć się języka czy tylko mieć papierek,że skończyłaś szkołę. Mam znajomych w kilku różnych szkołach i, uwierz mi, znajomością języka odbiegają od siebie bardzo.

Offline pylasia

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #8 dnia: 17 Wrz 2012, 09:49:54 »
na pewno dla samego papierka nie chce.. zależy mi aby porządnie się nauczyć języka. Jak na razie chodzę na korki w Polsce z duńskiego żebym już coś umiała jak wyjadę, choć na pewno to nie to samo jak się uczy tam na miejscu i ma się na co dzień kontakt z tym językiem. ;)

Offline pylasia

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #9 dnia: 17 Wrz 2012, 09:54:49 »
dałam też zapytanie odnośnie wykształcenia polskiego ale nikt mi nie odp i usunęłam posta. Może wy coś wiecie na ten temat? będę mieć ukończony mgr i szkołę policealną czy są one akceptowane w danii te tytułu? gdzie to się załatwia? i ile ma się czasu na to po przyjeździe do danii? na jaki język ma być to przetłumaczone? ang, duński? albo bez różnicy? czy jak ukończe te moduły to mogę pójść tam na miejscu do jakiejś szkoły aby mieć jakiś zawód? jakie tam są szkoły? nie chodzi mi o studia wyższe w dk. :) dzięki

Offline kitty

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 11
« Odpowiedź #10 dnia: 17 Wrz 2012, 16:04:50 »
sorka, chodzilo mi o szkole, a myslalam o czyms innym. :D
odnosnie poziomow szkoly: kazda jest inna, to fakt. ale tez inaczej traktuja tych, ktorzy ucza sie na kontanthjelp (przepychanie z modulu na modul), a inaczej tych, ktorzy chca sie uczyc. znam osoby, ktore na 5-6 module mowily tyle, co ja po 2! a poziomy (DU2, DU3) zaleza od Twojego wyksztalcenia. jesli masz wyzsze i porozumiewasz sie po ang. albo niem., to na 99% trafisz na DU3. ;)

Offline malwka

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #11 dnia: 17 Wrz 2012, 20:22:05 »
Witam, ja również chce zapisać się na duński w Kopenhadze, czy mając tymczasową zółtą kartę też mogę zapisać się na darmowy duński z komuny? jakie szkoły polecacie żeby dobrze nauczyć się duńskiego, ktoś wyżej napisał,że niektórzy po 5 module mówią tyle co po 2 w innej szkole, proszę polecicie jakąś.

Offline newbie12

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #12 dnia: 18 Wrz 2012, 18:13:23 »
dałam też zapytanie odnośnie wykształcenia polskiego ale nikt mi nie odp i usunęłam posta. Może wy coś wiecie na ten temat? będę mieć ukończony mgr i szkołę policealną czy są one akceptowane w danii te tytułu? gdzie to się załatwia? i ile ma się czasu na to po przyjeździe do danii? na jaki język ma być to przetłumaczone? ang, duński? albo bez różnicy? czy jak ukończe te moduły to mogę pójść tam na miejscu do jakiejś szkoły aby mieć jakiś zawód? jakie tam są szkoły? nie chodzi mi o studia wyższe w dk. :) dzięki

tyle pytań na raz...  :) na pewno ukończone studia Ci uznają a w jakim zakresie, okaże się po przedstawieniu dokumentów. W Polsce na studiach jest mniej praktyk niż w Danii więc może być tak, że dyplom uznają ale będziesz musiała dorobić sobie trochę praktyki.Wystarczy mieć tłumaczenie na angielski i nie masz na to żadnego limitu czasowego.
Pisałaś, że uczysz się duńskiego w PL. Może być tak, że jeśli wystarczająco go liznęłaś, szkoła językowa zdecyduje o przyjęciu Cię na wyższy moduł. No ale to okaże się na rozmowie wstępnej  :) Powodzenia i daj znać na którą się zdecydowałaś i jak podoba Ci się w Danii  :)

Offline newbie12

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #13 dnia: 18 Wrz 2012, 18:16:01 »
jakie szkoły polecacie żeby dobrze nauczyć się duńskiego, ktoś wyżej napisał,że niektórzy po 5 module mówią tyle co po 2 w innej szkole, proszę polecicie jakąś.

Studieskolen lub IA Intensiv jeśli chcesz się szybko i skutecznie nauczyć

Offline pylasia

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #14 dnia: 18 Wrz 2012, 20:49:04 »
do newbie12 ja dopabuse za rok chce zawitać w Danii.. ponieważ muszę obronić mgr i pozałatwiać kilka innych spraw w polsce przed wyjazdem - jak na razie szkoła mnie tu trzyma:P uczę się duńskiego żeby na starcie było mi łatwiej ;)
a jak tam z pracą? jest dużo ofert pracy? bo w polsce jest mega ciężko jak na tę chwile cokolwiek coś znaleźć ://

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #14 dnia: 18 Wrz 2012, 20:49:04 »

Czy moglby ktos przetlumaczyc zalaczony dunski tekst?

Zaczęty przez core82Dział Tłumaczenia

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 11132
Ostatnia wiadomość 10 Mar 2016, 19:51:30
wysłana przez Emill
gdzie wymienic polski certyfikat na dunski ( wozki widlowe )

Zaczęty przez kumcokDział Hydepark

Odpowiedzi: 12
Wyświetleń: 28094
Ostatnia wiadomość 03 Sty 2022, 20:01:03
wysłana przez wafl
jezyk dunski

Zaczęty przez FuzzeDział Edukacja

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 10956
Ostatnia wiadomość 21 Wrz 2017, 13:32:12
wysłana przez Jomir
Ktos pomoze mi przetlumaczyc na jezyk dunski